• Regjeringskvartalet ble delvis ødelagt, men konstruksjonen holdt.

  FOTO: ijord, Thomas Winje

Breivik: - Mislyktes med bomben mot høyblokken

Anders Behring Breivik har i politiavhør forklart at han ville jevne høyblokken med jorda. Da dette ikke skjedde, bestemte han seg for å kjøre til Utøya, sier advokat Geir Lippestad til VG.

Bomben Breivik lagde skulle brukes til å knuse konstruksjonen av høyblokken, men ifølge politiforklaringen blokkerte to biler muligheten hans for å plassere bombebilen slik han hadde planlagt. Han planla å parkere bilen mot søylene, noe som ifølge Breiviks teori ville ført til at bygningen som blant annet huset Statsministerens kontor, ville rase sammen.

Isteden ble bomben utløst i feil retning og uten at bygningen ble jevnet med jorda. Det framgår av politiavhørene som avisa VG gjengir fredag.

- Det var nok utfallet av eksplosjonen som gjorde at han bestemte seg for å dra til Utøya, sier Breiviks advokat Geir Lippestad til avisa.

Gro og Støre

Breivik har forklart at han ikke hørte bomben i regjeringskvartalet eksplodere, men at han antar det skyldtes bråk fra kasser som falt ned i bagasjerommet i bilen han kjørte. Han fryktet at bombeaksjonen hadde vært mislykket, men kort tid etter hørte han P4 melde at det hadde vært en eksplosjon i Oslo sentrum.

Et av Anders Behring Breiviks hovedmål på Utøya var å drepe utenriksminister Jonas Gahr Støre og Ap-veteran og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Støre og Brundtland beskriver han ifølge VG som «Kategori A-forrædere».

Også AUF-leder Eskil Pedersen ble vurdert som et mål. Han forteller at Utøya var «plan B».

- Ville filme

Breivik har ifølge VG forklart at han planla å filme drapene av dem han omtaler som forræderne, med mobiltelefon. Tanken var å laste videoene opp på internett og sende dem til 20 nyhetsbyråer, men filmplanene ble skrinlagt etter samtaler med ansatte i mobilbutikker.

Å laste opp videoklippene på nettet ville ta minst én time, og da regnet han med at politiet ville være på plass og stanse opplastingen.

- Forberedte tale

Breivik skal under et politiavhør ha skrevet ned en tale han hadde planer om å lese opp under likvideringene. Innholdet i talen dreier seg i hovedsak om hans ideologi og organisasjonen Knights Templar.

Breivik har forklart at han under massakren på Utøya lurte på om han ville overleve og vurderte å ta sitt eget liv.

Nøye planlagt

Avhørene viser hvordan Breivik i detalj hadde planlagt angrepet på Regjeringskvartalet og Utøya.

 • Etter å ha parkert fluktbilen - en Fiat Doblo på Hammersborg torg tok han taxi tilbake til morens leilighet på Skøyen.
 • Klokken 14.09 sendte han sitt såkalte manifest til 1003 mottakere over hele verden.
 • Bak i bombebilen hadde han en motorsykkel for alternativ flukt fra Grubbegata.
 • Etter å ha festet et blålys på taket av VW Crafter-leiebilen tente han lunten med en lighter og låste bilen.
 • En mann som kikket på ham var nær ved å bli skutt. Breivik fryktet at dette var en agent i sivil.
 • Breivik hørte ikke at bomben gikk av, men fikk dette bekreftet på P4.
 • Ved Utvik camping festet han et falsk PST-klistremere han hadde fått laget i Praha på bilen.
 • Til fergevakten oppga han navnet «Martin Nilsen», politi fra Oslo politidistrikt, og ba om at M/S «Thorbjørn» måtte tilkalles.
 • På Utøya fikk han hjelp til å bære en kasse med ekstra ammunisjon, åtte liter diesel og ekstra beskyttelsesplater opp til hovedhuset.
 • Gro Harlem Brundtland, Jonas Gahr Støre og AUF-lederen Eskil Pedersen var hovedmålene.
 • I kiosken på Utøya fant han en mobiltelefon som han brukte til å ringe politiet. Det var kø på sentralen, og da han kom igjennom ba han om å få snakke med Delta - politiets beredskapstropp.
 • Mens masakren pågikk skrek han flere ganger «Dere skal dø i dag, marxister!»

Vektlegger informasjon

VG bruker elleve sider på å gjengi det den omtaler som sentrale deler av forklaringene. På en hel side forklarer ansvarlig redaktør Torry Pedersen hvorfor avisa har valgt å gjengi noen detaljer og utelate andre. Detaljerte beskrivelser Breivik selv har gitt rundt drapene, er utelatt. Det samme er massedrapsmannens egne ord og utlegninger om sine ideologiske synspunkter.

- Det er første gang offentligheten får «høre» Breiviks egen stemme og ordvalg. Disse ordene er ikke fasiten rundt hva som skjedde 22. juli, men er en viktig del av det å få klarhet i det faktiske hendelsesforløpet, skriver Pedersen og understreker at avisens linje er å vektlegge informasjon og dokumentasjon, ikke det spekulative.

Anders Behring Breivik har til nå gjennomført 18 avhør på til sammen 130 timer, skriver avisen.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt