• Høyres Børge Brende gleder seg til å begynner i World Economic Forum etter jul.

    FOTO: Tor Richardsen / SCANPIX

Brende får toppjobb

Børge Brende har fått jobb som managing director i Verdens økonomiske forum.

World Economic Forum (WEF) er en stiftelse med verdens 1000 største bedrifter som medlemmer. Forumet arrangerer det kjente toppmøtet i Davos hver vinter, der toppledere innen politikk og næringsliv samles til uformelle samtaler.- Dette er en unik mulighet til å koble frivillige organisasjoner, myndigheter og næringsliv for å få gjort noe med de store utfordringene som klima, bedriftenes samfunnsansvar og bekjempe korrupsjon og lignenende, sier Børge Brende (H) til Aftenposten.no.Han er innvilget permisjon fra Stortinget, og starter sannsynligvis i jobben over nyttår.

Blinket ut av Annan?

Det er antakelig FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan, som har blinket ut Brende til jobben. Brende ble kjent med Annan da han ledet FNs kommisjon for bærekraftig utvikling fra 2003 til 2004.Annan sitter nemlig i styret til World Economic Forum. Det gjør også Tony Blair.

- Anerkjennelse

Brende kommer til å få spesielt ansvar for forholdet til myndigheter og det sivile samfunn i sin nye jobb.- Dette er en anerkjennelse av hans dyktighet. Han besitter unik kunnskap og kompetanse som vil være til store nytte for WEF. Jeg vet han gleder seg til å ta fatt på oppgaven og ønsker ham lykke til, sier Erna Solberg til Aftenposten.no.Brende har vært både miljø- og næringsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Han har også vært leder for Unge Høyre.

Ikke ofte

Stortingets presidentskap anbefalte torsdag å innvilge Brendes permisjonssøknad.– Det var ingen enkel sak, men det er presedens for å gi permisjon for overgang til internasjonale stillinger, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) til NTB.Det er ikke ofte det gis slike permisjoner. Ifølge Jagland har det skjedd én gang tidligere da Høyres Paul Thyness ble nestleder i FNs utviklingsprogram, UNDP.– Kriteriet er at en internasjonal stilling skal ha nasjonal interesse og at det er enighet i presidentskapet. Det er det i dette tilfelle og vi er innstilt på å be Stortinget gi Brende permisjon, sier han.

Hovedkvarter i Geneve

Professor Klaus Schwab grunnla og leder fortsatt Verdens økonomiske forum.Han har en håndfull direktører, og det er som en av disse Brende nå trer inn.- Børge Brende vil bli en utmerket mann i toppledelsen i WEF. Fordi han har erfaring som statsråd, vil hans innsikt og erfaring styrke organisasjonen, sier Schwab ifølge NTB.Forumet holder til i den sveitsiske byen Geneve, og det blir Brendes nye arbeidssted.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.