• Torveig Dahl i og Kjell Voldheim fra Gudbransdalsmusea åpner den mystiske pakken fra 1912. Pakken ble levert til myndighetene i Sel i 1912, med beskjed om å åpnes i 2012.Pakken viste seg å inneholde skjerf fra kong Haakon VII, kvitteringer over donasjoner og gamle USA-brev.

    FOTO: SCANPIX

Brev fra Amerika i 100 år gammel pakke

Den mystiske gamle pakken som har ligget uåpnet i Otta i 100 år, ble endelig åpnet fredag kveld. Den inneholdt ikke gull - men flere brev og tidsskrifter.

Ingen visste på forhånd hva den mystiske pakken inneholdt. Det var den tidligere ordføreren i Sel, Johan Nygaard som skrev «Kan aabnes i 2012» på pakken fra 1912. Pakken ga han til kommuneadministrasjonen, og oppfordringen om ikke å åpne, er blitt fulgt - i 100 år.

Les også

Mystisk pakke skal åpnes - etter 100 år

Fredag skal en pakke som har ligget uåpnet i 100 år, endelig åpnes - til stor glede for lokalbefolkningen i Otta.

- Oi, utbrøt Kjell Voldheim ved Gudbrandsdalmusea da han åpnet pakken.

Den inneholdt flere brev postet i Amerika, dokumenter, regnskap, protokoller, kvitteringer, tekstiler og bannere, ett av disse med påskriften «Fra Kongen», ifølge avisa Gudbrandsdølen. En 98 år gammel utgave av Gudbrandsdølen fra 1914 og Lillehammer Tilskuer fra 1919, noe som tyder på at pakken ikke har vært forseglet i 100 år.

Pakken veier 3,1 kilo, er 40 centimeter bred, 28 centimeter dyp og 9 centimeter tykk. Den har den siste tiden ligget i en glassmonter i et av Gudbrandsdalmusea.

Pakken ble åpnet mens bygda feirer at det er 400 år siden «Slaget i Kringen», da bønder i Gudbrandsdalen kjempet mot skotske soldater mens krigen mellom Sverige og Danmark-Norge sto på for fullt, og med de norske bøndene som seierherrer. (©NTB)

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks