• - Når om lag 10 millioner mennesker spiller World of Warcraft, og over 20 millioner har spilt det nyeste innslaget i Call of Duty-serien, er det en selvfølge at noen av disse millionene vil begå store eller små forbrytelser, skriver en dataspillentusiast på sin blogg, etter at det ble kjent at butikker nå trekker tilbake populære dataspill.

    FOTO: AP

Coop fjerner voldsspill

- Jeg blir ikke overrasket om andre følger etter, sier kjedens direktør.

Se vår samlesak: Alt om tragedien

Diskusjonen rundt dataspill og voldsspredning har allerede rukket å bli ganske opphetet. Blant voldsforskere og informatikere råder en stor uenighet rundt spørsmål om spillene inspirerer til vold.

Allerede søndag ble avdelinger og butikker i Coop Norge varslet om at spill og produkter som ligner på eller skal fungere som våpen skal gjøres utilgjengelige for kunder.

- Andre er mer kompetente enn oss til å peke på ringvirkninger slike spill har. Akkurat nå er det naturlig for oss å fjerne disse. Jeg blir ikke overrasket om andre følger etter, sier direktør Geir Inge Stokke i Coop Norge til Rogalands Avis.

I alt trekkes produkter i 51 såkalte varelinjer tilbake, ifølge Rogalands Avis.

- Bakgrunnen er fredagens grufulle hendelser. Dette er et midlertidig grep vi gjør av hensyn og i respekt til de berørte. Beslutning om å ta ut spillene tok vi umiddelbart da vi skjønte omfanget, sier Stokke, og understreker at de vil tenke seg om to ganger før de eventuelt tar varene inn igjen.

Platekompaniet fjernerOgså Platekompaniet har besluttet å fjerne voldsspill fra sine butikkhyller.

- Vi har gjort våre vurderinger i hver enkelt avdeling, og fjernet diverse spill rundt omkring, bekrefter produktsjef og spillansvarlig i Platekompaniet, André Holt, til NTB. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Elektronikkjeden Spaceworld har imidlertid ikke fulgt etter de to andre kjedene.

- Egnet øvingsalternativTerrorsiktede Anders Behring Breivik nevner i sitt såkalte manifest dataspill som «World of Warcraft» og «Call of Duty - Modern Warfare», der sistnevnte trekkes frem som et egnet øvingsalternativ.

- I løpet av en 12 måneders periode i starten spilte jeg også «World of Warcraft» på deltid, skriver Breivik.

Onlinespillet blir i det såkalte manifestet omtalt av Breivik som noe å skylde på når andre kan legge merke til en manglende sosial kontakt.

I den sammenhengen sparket forfatter Ketil Bjørnstad i gang debatten i Aftenposten denne uken.

- Når en massemorder innrømmer at han har brukt dataspill som trening mot en terroraksjon, bør vi spørre hvor sunn slik underholdning er, skrev Bjørnstad i sitt innlegg.

- Problematisk logikkSpillentusiast og blogger Audun Rodem beklager inndragningen av spillene og tonen i debatten.

- En slik logikk er også problematisk når man tenker over hvor mange som spiller disse spillene, uten å begå kriminelle eller aggressive handlinger. Når om lag 10 millioner mennesker spiller World of Warcraft, og over 20 millioner har spilt det nyeste innslaget i Call of Duty-serien, er det en selvfølge at noen av disse millionene vil begå store eller små forbrytelser, skriver han.

Les også: Å fatte det ufattelige

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt