• Ut av siste sving har Bjørn Dæhlie fått gull i blikket. Da kan Rune Nordgård sparke så godt han vil. Å sparke fra en skikonge på gulljakt er ikke mulig.

    FOTO: JON HAUGE

Dæhlie på gulljakt

- Jeg vil ikke sammenligne dette med mine andre VM-gull, sa en ydmyk Bjørn Dæhlie etter å ha vunnet sitt 10. VM-gull, det første på spark.

- Jeg avgjorde på flatene inn mot mål, og jeg vant på god sparkteknikk, smilte Bjørn Dæhlie (43), mens han mottok hyllesten fra et folkehav som må ha bestått av minst 2000 mennesker.

- Jeg visste ikke at det var så mye folk her i Hurdal, sa Dæhlie, som var imponert over arrangementet.

Men å kalle det VM var kanskje å gå litt langt – selv om amerikanerne kaller sitt sluttspill i baseball for World Series til tross for at det bare er lag fra Canada og USA med.

Det var mer internasjonalt i vinterparadiset i Hurdal.

- Her har vi én svenske, og så har vi påmeldinger fra Nederland, Belgia og én fra en øy utenfor Madagaskar. Men den siste har adresse på Råholt, sa en av arrangørene.

I to uker har veivesenet unnlatt å strø fylkesveien over til Minnesund, og dermed ble Minneåsen en ypperlig arena for det første verdensmesterskapet i spark, utfor. Tilsammen 450 doninger av alle slag stilte til start i trim- og en rekke konkurranseklasser. Og det gikk friskt for seg i bakkene ned mot Hurdal. Det var dramatiske manøvre, det var frekke passeringer på innsiden og det var mye materiell som må på service. Noe ender nok i peisen.

- Mange var inni brøytekanten. Jeg var nedi med hånden et par ganger, det var det alvorligste for meg, sa Bjørn Dæhlie, som gjerne avslører sitt beste sparkråd: –Unngå asfaltflekkene! Et par ganger måtte jeg vippe opp på én meie for å klare det.

Han kom helskinnet ned, men var bare nummer to gjennom den siste svingen og inn på den 3-400 meter lange spurtstrekningen. Men når Dæhlie øyner seieren, så spiller det ingen rolle om han har lagt på seg et par kilo siden gullårene eller hva slags redskap han konkurrerer på. Rune Nordgård var sjanseløs mot en skikonge med gullos.

Om han ikke var veldig opptatt av VM-pokalen, la Bjørn ikke skjul på at det var stas å knuse erkerival Thomas Alsgaard. Han sparket inn på ustøe ben til 36. plass, og mente Bjørn vant fordi han hadde lagt på seg mest og fikk størst fart utfor.

- Han har et poeng, innrømmet Bjørn.

- Men hans problem var at han tok for lett på dette. Han har ikke trent på det vi skulle konkurrere i.

- Har du?

- Nei. Men jeg har teknikken i kroppen. Da jeg gikk på skolen brukte vi spark på skoleveien store deler av vinteren. Og hver eneste dag ble det en tøff konkurraanse om å komme først. Der fikk jeg inn grunnleggende sparkteknikk som jeg nok fremdeles flyter på, sier Bjørn Dæhlie, som ikke har planer om å lansere en egen kolleksjon av sparkklær: –Er redd markedet er litt smalt.

Fullstendige resultater finner du her

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Dæhlies VM-gull

12.02.2011: Spark, utfor, Hurdal 28.02.1997: Stafett, Trondheim 25.02.1997: 25 km jaktstart, Trondheim 24.02.1997: 10 km klassisk, Trondheim 17.03.1995: Stafett, Thunder Bay 26.02.1993: Stafett, Falun 24.02.1993: 25 km jaktstart, Falun 20.02.1993: 30 km klassisk, Falun 15.02.1991: Stafett, Val di Fiemme 09.02.1991: 15 km fri, Val di Fiemme

Flere bilder

Morten Skåningsrud sparket inn til en sterk 62. plass med fartsdress og kamera på hjelmen. FOTO: JON HAUGE

Et øyeblikks uoppmerksomhet, så ender et sparkrace i knall og fall. Det ble både knall og fall i Hurdal, men ingen skader å snakke om. FOTO: JON HAUGE