• Her raserer demonstrantene Karl Johan

  Demonstranter herjet Karl Johan torsdag kveld og opptøyene spredte seg til hele sentrum av byen.

  VIDEO:

 • Her angriper demonstrantene

  Demonstranter og politi barket sammen i Oslos gater torsdag kveld.

  VIDEO:

 • Vold og eksplosjoner i Oslo sentrum

  Den fredelige Gaza-demonstrasjonen utviklet seg til en kamp mellom demonstranter og politi.

  VIDEO:

 • Slik ser Oslo ut dagen derpå

  Opprydningen i gang etter opptøyene i Oslo.

  VIDEO:

 • 292 straffbare forhold hadde Gaza-demonstrantene på rullebladet, viser en intern politiprofil av de 194 personene som ble pågrepet etter de voldsomme gateopptøyene i Oslo. Men bare ti risikerer bot eller straff.FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX

  FOTO: Larsen, Håkon Mosvold

De fleste slipper straff

Politiet har henlagt de fleste sakene etter Gaza-opptøyene i Oslo. Kun 10 av 194 pågrepne risikerer straff.

«Vi kom oss ikke vekk!». «Vi hørte ikke politiet». Unnskyldningene har stått i kø når politiet har etterforsket de 194 demonstrantene som ble innbrakt eller pågrepet under de dramatiske opptøyene i Oslo 8. og 10. januar. Oslo ble betegnet som en krigssone, flere titalls butikker ble ramponerte og folk ble slått og overfalt på åpen gate.

72 saker ble umiddelbart lagt til side fordi de pågrepne var under 18 år. De har politiet hatt «bekymringssamtaler» med.

Av de resterende 122 sakene er alle henlagt – med unntak av ti saker. Bare to er domfelt eller tiltalt, åtte er under etterforskning.

Tidligere straffet.

En intern «profilundersøkelse» som politiet har gjort av 194 pågrepne demonstranter etter de voldsomme Gaza-opptøyene i Oslo, avdekker at svært mange hadde et kriminelt rulleblad. 104 Gaza-demonstranter var registrert med tilsammen 292 ulike straffbare forhold i form av bøter eller dommer. Og det er ikke akkurat politiske ytringer demonstrantene har på rullebladene:

* 92 dommer eller bøter for vinningskriminalitet.

* 49 dommer for vold.

* 42 dommer for narkotika- forbrytelser.

Profilundersøkelsen er gjort av politidirektør Ingelin Killengreen på anmodning av justisminister Knut Storberget. Arrangørene bak Gaza-demonstrasjonene er overrasket over at så mange tyver, ransmenn, voldsdømte og narkotikakriminelle befant seg i demonstrantenes rekker.

Halvparten kriminelle.

–Vi har et problem i Oslo når så mange unge innvandrere kan havne i kriminelle miljøer. Vi kunne se at dette var folk som vanligvis ikke kommer på våre demonstrasjoner og møter, sier lederen i Palestinakomiteen, Line Khateeb.

–Dette viser at et mindretall var kriminelle som kom for å lage bråk, sier leder i Fellesutvalget for Palestina, Margrete Slettebø.

I Aftenposten Aften i går kom det frem at over halvparten av de pågrepne Gaza-demonstrantene hadde straffbare forhold på rullebladet. Tidligere har både politi, politikere og kommentatorer hevdet at det store flertallet var helt ukjente for politiet. Den interne politirapporten viser at dette ikke er riktig.

60 av Gaza-demonstrantene – én av tre pågrepne – hadde tre eller flere straffbare forhold på rullebladet.

Deler av politirapporten er sladdet av hensyn til politiets arbeidsmetoder ved fremtidige voldelige demonstrasjoner.

Blitz-miljøet i Oslo blir nærmest fullstendig renvasket, selv om Blitz uttrykte støtte for å kaste stein mot politiet. –Riktignok lagde trommene mye støy, og kan ha oppildnet enkelte, men det er tvilsomt om dette har hatt påvirkning på selve opptøyene, bemerker politiet, som påpeker at de 300 blitzerne holdt seg i bakgrunnen.

Spanerne som fotfulgte blitzerne rapporterte om bare to tilfeller av skadeverk.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Opptøyene

8. og 10. januar brøt det ut voldelig gateopptøyer i Oslo etter demonstrasjoner mot krigen i Gaza. Gateopptøyene ble betegnet som de mest dramatiske noensinne i Oslo, og 194 personer ble pågrepet eller innbrakt av politiet.

Siste nytt