• Det var politietterforskerne Kari Landrø (t.v.) og Inger-Lise Brsøte Fossnes (t.h.) som bidro til at politiet så sammenhengen mellom overgrepene til Lommemannen. - Denne saken har vært altfor preget av tilfeldigheter, sier Fossnes.

    FOTO: ROBERT EIK / POLITIET / STEIN BJØRGE

De oppdaget Lommemannen

Lommemannen i Sverige? Navngitte menn i søkelyset 73 nye tips om lommemannen Tror lommemannen har bodd i Oslo Tatt for overgrep, sjekkes mot «Lommemannen»

Politiet oppdaget Lommemannen gjennom tilfeldigheter og to unge, engasjerte politietterforskere. Nå etableres et nytt etterforskningsteam i Bergen.

Han har kommet seg unna i kanskje 30 år. Over 300 gutter har Norges for tiden verste serieforbyter forgrepet seg på. Men politiet kom over saken på grunn av tilfeldigheter - og gjennom to målbevisste politietterforskere.

Ikke samordnet

Tidligere hadde Lommemannens overgrep mot barn kun vært registrert som enkeltsaker. Politiet i Norge mangler nemlig et datasystem som forbinder saker.Sjekk kart over Lommemannens overgrep herSlik kan en seksualforbryter slå til i ett politidistrikt og fortsette i neste uten at politiet ser et mønster. Overgrep kan til og med skje i samme distrikt over tid, men når meldingene ikke systematiseres, forblir de enkeltsaker med ukjent gjerningsmann - altså henlagt.

Barnepsykologi spiller også inn. Mange ofre er så skamfulle at sannheten ikke kommer frem. Og siden avhør av barn krever betydelige ressurser, og politiet ikke vet om det er noe i saken, ble 49 av Lommemannens første ofre ikke avhørt.

Ny koordinator

Men i april 2003 snudde det. Med politireformen opprettet Follo politidistrikt stillingen seksuelle overgrep-koordinator, og Inger-Lise Brøste Fossnes (34) fikk jobben. Hun fikk tid til å sette seg dypere inn i de enkelte overgrepssakene.

Politibetjenten stusset først da hun leste om en hendelse 2. mai 2003: Overgrep mot to små gutter i Drøbak. Ukjent gjerningsmann.

En måned senere dukker det opp to nye meldinger om overgrep på samme dag, med lik modus.

Hun husker to liknende overgrep fra året før. Ingen av sakene var oppklart. Hun begynner å se en sammenheng.

Les hele artikkelen om jakten på Lommemannen i dagens utgave av A-magasinet.

- Har dere en lommemann?

På Nittedal i Romerike politidistrikt satt 25-åringen Kari Landrø - nyutdannet politietterforsker. Hun jobbet med to overgrep mot unggutter. Våren 2003 begynner hun å grave i straffesaksregisteret og politilogger, og oppdager ti saker med lik modus. På egenhånd tar hun tak i sakskomplekset, som bare vokser mens tiden går.Se dagens rystende oversikt over anmeldte forhold her.

Politisamarbeidet ble til ved en ren tilfeldighet. Det skjedde da Inger-Lise Brøste Fossnes var ute og kjørte - men kjørte feil. Hun ringte til en politikollega på Romerike for å spørre om veien. På slutten av samtalen sier kollegaen tilfeldigvis:

- Dere har vel ikke en sånn lommemann hos dere også?

På grunn av feil kurs og et veikryss ble serieforbryteren oppdaget.

- Denne saken har vært altfor preget av tilfeldigheter, sier Brøste Fossnes.

Kartlegger overgrepene

De to etterforskerne varsler den kjente Kripos-etterforskeren Håvard Aksnes, som igjen alarmerer politidistriktene. Da er det som om demningen brister. Distriktene melder om lignende overgrep i hele Sørøst-Norge - fra 2003, 2002, 2001 og 2000.

I 2003 virker mannen umettelig. Han slår ofte til i helger, i ferier, og helst på ettermiddager. Navnet Lommemannen høres så smått ut at selv politifolk tror det kun er snakk om en blotter som får barn til å rote litt i lommen. Men berøring av kjønnsorgan er ofte bare første stopp på vei til onani eller munnsex.

De to etterforskerne starter med å lage oversikt over overgrepene. Høsten 2003 teller saken 58 ofre. Det de oppdager, er sjokkerende, selv for politifolk. Nesten samtlige saker er henlagt etter minimal etterforskning. Ingen rundspørring. Ingen avhør. Nesten ingen DNA-prøver.

Etterforskning lagt ned

6. september står Lommemannen utenfor en blokk i Trondheim. Overgriperen vet det ikke at han blir filmet. Men det som den gang så ut til å bli et gjennombrudd i saken, har fortsatt ikke ført frem.

Mai 2004 stod politiet fortsatt uten ledetråder, og etterforskningen ble lagt ned. Det var en stor feil av både politiet og Kripos. For Lommemannen våkner igjen, uten at politiet får det med seg.

Neste uke kan du lese neste artikkel i A-magsinet om politiets jakt på Lommemannen. Politiet oppdager for sent at Lommemannen er på ferde igjen. Og de finner ut at han ligner på en annen serieforbryter.

Nytt team i Bergen

Nå har politiet sentralisert etterforskningen sin i Follo politidistrikt. Etter intens etterforskning har politiet nå også oppdaget at flere overgrep enn de først trodde, kan ha funnet sted i Bergen.

Nå skal det startes opp et nytt Lommemannen-team i Bergen. Politiet mener den rystende overgrepssaken kan ha startet nettopp her.

- Vi jobber nå med å etablere et etterforskningsteam i Bergen, ved å overflytte to etterforskere fra Lommemannen-teamet her i Follo. Vi har en teori om at Lommemannen og den såkalte Bandasjemannen, som opererte i Bergen, kan være samme person, sier politijurist Jorid Kile Berg til Aftenposten.no.

Bandasjemannen fikk navnet sitt fordi han oppnådde kontakt med små gutter ved å be om hjelp til å skifte en bandasje han hadde øverst på låret.

Les om Lommemannens bevegelser i Bergen her.

- Det er nødvendig å gå inn i, og sjekke ut alle aktuelle saker i Bergen, sier Berg.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Her har han slått til

<IMAGE refid="671475" align="left" alttext="" version="h" ></IMAGE> Klikk på kartet for å se detaljene

SIGNALEMENT PÅ LOMMEMANNEN

35-50 år - gjennomsnittlig oppgis han å være vel 40 år. 170-180 cm - neppe noe særlig høyere enn dette. Tynn/normal kroppsbygning. Kanskje litt "hengslete" med lut gange. Mørkt, kort hår, som ikke går ned på ørene. Muligens litt store eller utstående ører. Markert/furete ansikt, noen ganger "brunbarket". Av og til med skjeggstubb. Markert nese Ofte hodeplagg. På sommeren caps. Om vinteren strikkelue uten dusk. Fritidsjakke, ofte anorakk eller allværsjakke. Ofte litt mørk. Bruker ofte joggesko eller fritidssko. Slitte blå dongeribukser - med hull i lommeforet - buksene ser ut til å være litt romslige. Dialekt: Usikkert, men noen ganger oppgitt at kan "skarre" en del. Det er også oppgitt at han kan stamme eller stotre noe. Kilde: Kripos

Siste nytt