• Slik så det ut på Gjønnes T-banestasjon i Bærum i dag tidlig. Stasjonen er en del av Kolsåsbanen som ikke er i bruk. Kun trikken bruker skinnegangen, men ikke til persontransport. De bruker den fra Bekkestua til verkstedet på Avløs.

    FOTO: OLAV RØLI

Enorme ødeleggelser på skinnegang i Bærum

Perrong flyttet tre meter, skinnegang hang i løse luften.

Geologer og geoteknikere er i arbeid på Gjønnes stasjon i Bærum etter at stasjonsområdet har vært utsatt for betydelige ødeleggelser.

I løpet av natt til søndag er perrongen blitt flyttet flere meter, mens rundt 50 meter av skinnegangen henger i løse luften.

Stor masse

- Vi skal reparere dette, sier informasjonsleder Olav Nordli i Jernbaneverket til Aftenposten.no. Han kan ikke si når skadene kan være utbedret, men sier det nok vil ta noen dager.

- Skadene er store, og vi arbeider nå med å finne ut hvorfor de har oppstått. Foklaringen ligger nok i et deponi ved stasjonen der vi har lagret masse fra tunnelen for det nye dobbeltssporet mellom Lysaker og Sandvika. Massen har rast ut i løpet av natten, og vekten av massen har ført til et grunnbrudd som har presset jordmassen ved stasjonen opp. Dermed har ødeleggelsene kommet, sier Nordli.

Befaring

Det er ikke persontrafikk på linjen som er blitt ødelagt.

Skinnegangen er en del av T-banelinjen til Kolsås, men brukes i dag kun av trikken. Trikken bruker skinnegangen mellom Bekkestua og Avløs, der de har et verksted. - Vi har noen trikker stående der og må nok ty til andre transportmidler for å få dem fra verkstedet. Men det er ikke så enkelt når de er over 30 meter lange, sier kommunikasjonssjef i Trikken Cato Asperud til Aftenposten.no. Asperud var på befaring sammen med administerende direktør Torhild Skogsholm søndag ettermiddag.

Deponi

Jernbaneverket var også på befaring på stedet søndag ettermiddag. Utbyggingssjef for Jernbaneverket Stor-Oslo, Harald Nikolaisen, sier de nå avventer rapport fra geologer. - Det ble gjort beregninger før vi anla deponiet her, men det er for tidlig å spekulere i hvorfor dette skjedde, sier han. De ville sette i gang med å transportere bort masse fra stedet slik at skinnegangen kunne repareres.

Ubeskrivelig

Det var mannskap fra Oslo Sporveier som først ble oppmerksom på skadene da de ankom stedet søndag morgen. De dro ut etter melding om strømbrudd på linjen. Synet som møtte dem var ifølge budstikka.no ubeskrivelig:

- De ringte til meg og sa at det så ut som det hadde vært jordskjelv eller en gedigen eksplosjon, sier Kristian Bråthen, elkraftleder i Oslo T-banedrift til avisen.

Han reiste selv til Gjønnes stasjon, og varslet politiet umiddelbart.

- Det er det verste jeg har sett, sier Bråthen.

Skadene på skinnegangen på Gjønnes får konsekvenser for trikkens reisende i Bærum. Kommunikasjonssjef Asperud sier til at budstikka.no at endringene vil trå i kraft fra og med mandag ettermiddag.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Det kan ta lang tid å utbedre skadene. FOTO: OLAV RØLI

Siste nytt