• Hassan Malik (27) sier han har søkt 80 politistillinger uten å få jobb. Han mangler skytegodkjenning, men får ikke godkjenningen uten å være i en politijobb.

    FOTO: Stein J. Bjørge

«Får jeg ikke jobb snart, må jeg legge karrieren på hylla»

Hassan Malik (27) mangler skytegodkjenning for å få politijobb, men får ikke godkjenningen uten jobb.

- Jeg må jo starte et sted. Hvis alle stenger meg ute får jeg jo aldri jobb, sier Hassan Malik.

27-åringen gikk ut fra Politihøyskolen i 2009, og startet jobbjakten umiddelbart. Det gikk trått. Han hadde nemlig strøket på en juridisk eksamen, og satt igjen med et ufullstendig vitnemål. Dette fikk større konsekvenser enn han ante.

Til tross for at han tok opp eksamen ved første anledning og besto, er han fremdeles uten politijobb – tre år senere.

Årsaken er, ifølge ham selv, manglende skytegodkjenning.

Ikke lenger gyldig

Såkalt IP-4-godkjenning er nemlig påkrevd for alle polititjenestemenn som kan bli nødt til å bære våpen på jobb. Skytegodkjenningen inngår i politiutdannelsen, men må fornyes hvert år. Da Malik omsider fikk vitnemålet sitt, var skytegodkjenningen hans fra Politihøyskolen ikke lenger gyldig. Og dermed var han like langt i jobbjakten.

- Det blir en ond sirkel. Jeg får avslag fordi jeg mangler skytegodkjenning, men det er heller ikke mulig å ta det privat. Hva skal jeg gjøre da?

Det er mulig å jobbe i politiet uten IP-4-godkjenning, men personer som ikke har mulighet til å håndtere våpen blir vurdert som mindre attraktive i ansettelsesprosessen, tror Malik.

Les også

Ferske politifolk slakter egen utdanning

Åtte av ti studenter som gikk ut av Politihøgskolen (PHS) i år, er misfornøyd med undervisningen de fikk.

- Jeg har gode referanser. Men hver gang noen leser søknaden min, tenker de bare «Å, det er lenge siden han ble ferdig, og han har heller ikke skytegodkjenning». Og så blir jeg satt til side med en gang.

I snart åtte år har han jobbet som vekter i hovedstaden. Han ønsker seg en politijobb mer enn noe annet, og er frustrert over å bli oversett gang på gang.

- Jeg har prøvd å snakke med Politiets Fellesforbund. De forstår at jeg er frustrert, men de kan ikke hjelpe meg med å få jobb. De sa jeg ikke skulle gi opp og ba meg søke steder som ikke er så populære.

Har søkt over 80 stillinger

27-åringen hevder han har søkt rundt 80 politistillinger i både Oslo, Østfold, Agder, Rogaland og Buskerud - i tillegg Follo, Asker og Bærum og Romerike og Vest-Oppland.

Han  har også søkt flere sivile stillinger i politiet, blant annet som arrestforvarer og grensekontrollør. Også det uten hell.

- De er redd for at jeg skal bruke det som en inngangsport til andre jobber i politiet. Jeg tilbød meg å underskrive en toårskontrakt, men det hjalp ikke, sier 27-åringen.

Les også

- Vi må si opp folk for å opprette pålagte stillinger

Først jublet politidistriktene over 273 nye stillinger. Så begynte de å se på tallene.

Når det gjelder grensekontrollørstilling, fikk jeg beskjed om at det ikke var ønskelig å ha politibakgrunn for sivile stillinger.

- Jeg føler jeg blir straffet fordi jeg har politibakgrunn. Skal det være slik?

- Hvis jeg ikke får jobb nå snart er det bare å legge karrieren på hylla.

- Jeg vil også gi følgende beskjed til de som søker i dag: Er du sikker på at du vil dette her? Du er ikke sikret jobb.

Bekrefter politistudentens påstand

Runar Kvernen, pressevakt ved Politihøgskolen, bekrefter at man ikke får gjennomført våpengodkjenningen etter fullførte studier, om man ikke er i jobb i politiet.

- Det kan også være at man stiller et stykke bak i køen for jobb, om det har gått en stund og man ikke har alle godkjennelsene i orden. Politidistriktene vurderer nok litt ulikt når det gjelder dette , sier Kvernen.

Men mulig å få jobb

Les også

Sender politistudenter alene ut på patrulje

I forrige uke ble en politistudent knivstukket på oppdrag i Oslo. Nå vil Politihøgskolen la studentene patruljere uten tilsyn.

- Men det er absolutt mulig å få jobb i politiet uten våpengodkjenning. Om ikke fast jobb med en gang, så i alle fall vikariater. Ikke minst dersom man er villig til å søke over hele landet, kanskje i enda flere distrikter enn det denne studenten har søkt seg til, sier han.

- Og da får man gjennomført godkjenningen?

-Ja, det skulle være mulig, i alle fall ved et vikariat av en viss varighet, sier Kvernen.

Ber ham ta kontakt

- Dersom denne studenten har strevd lenge er han velkommen til å ta kontakt med Politihøgskolen. Vi kan i hvert fall forsøke å bistå med veiledning, sier han.

- De aller, aller fleste som fullfører utdanningen får jobb?

-Ni av ti er i jobb etter ett år. Det er sjelden vi hører om folk som ønsker å komme i jobb, og som sliter så lenge som i dette tilfellet, sier Kvernen.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt