• Forsvarsminiter Grete Faremo besøkte onsdag den norske styrken på Kreta og fikk prøvesitte et av F-16-flyene. Hun mener FNs mandat for Libya-operasjonen utelukker å gi våpen til opprørere.

    FOTO: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET

Faremo: - Ikke aktuelt å væpne libyske opprørere

Forsvarsminister Grete Faremo, som onsdag besøker de norske styrkene på Kreta, mener det vil være i strid med FNs mandat for Libya-operasjonen å gi våpen til opprørere.

  • Delta i debatten

- Jeg skjønner at noen diskuterer om FN-resolusjonen åpner for dette. Men jeg mener det ikke skal gjøres, og at det ikke er aktuelt. Det er også vel verdt å legge merke til at FN-resolusjonens mål er nettopp å beskytte sivile liv. Det mener jeg understreker tungt hvorfor det ikke er aktuelt å væpne opprørere, sier Faremo på telefon til Aftenposten.no fra Souda Bay-flybasen på Kreta, hvor hun nå besøker den norske skvadronen som deltar i operasjonen i Libya.

Obama utelukker ikke bevæpningI et intervju med amerikanske medier sier president Barack Obama at han ikke utelukker at USA kan komme til å forsyne de libyske opprørerne med våpen, slik at de blir i bedre stand til å bekjempe Gadafi-styrkene.

Det libyske opprørsrådet vil ha våpen, men blant NATO-landene er det uenighet om hvorvidt alliansen kan bevæpne opprørsstyrkene. NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener det vil være galt.

FN-resolusjonen som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd 17. mars åpnet for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile.

Resolusjonen gir koalisjonsstyrkene i Libya mandat til beskyttelse av sivile, opprettelse av en flyforbudssone og stans i våpenleveranser.

Mandatet åpner ikke for å jakte på Gadafi, understreket statsminister Jens Stoltenberg da han tirsdag redegjorde i Stortinget om situasjonen i Libya og Norges deltakelse i den internasjonale koalisjonsstyrken.

Forsvarsminister Grete Faremo besøkte de norske F16-styrkene på Kreta tirsdag. Her med sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, og den norske kontingentsjefen på Kreta, oberstløytnant Bård Solheim. FOTO: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET.

FOTO: FORSVARET

- Vil det være aktuelt å koordinere koalisjonsstyrkenes angrep på Gadafi-styrkene med opprørernes angrep?

- Vårt mandat er å beskytte liv. Vi tar ikke parti. Det er neppe noen militær løsning på konflikten. Libyerne må selv søke å frembringe politiske løsninger som bringer dem fremover, svarer Faremo.

Snakker med soldateneForsvarsministeren landet på Souda Bay-flybasen på Kreta i natt. Herfra har de norske F16-flyene ifølge Forsvaret vært på vingene siden torsdag, og har i dagene etterpå gjennomført flere angrep fra luften. Ifølge forsvarsministeren skal ingen sivile liv ha gått tapt under toktene de norske styrkene har gjennomført i Libya så langt.

- Formålet med dette besøket er å høre hvordan de norske soldatene har hatt det disse første dagene. De har gjort en imponerende jobb, og jeg mener de har løst oppdraget så langt på en meget profesjonell måte. Det moderne norske innsatsforsvaret demonstrerer her på en flott måte hvor raskt de var operative. Det gikk cirka 100 timer fra den formelle ordren gikk ut til de var operative, og jeg vil takke for og anerkjenne innsatsen som har blitt gjort så langt, sier Faremo.

Norske F-16 jagerfly bombet dette fly-shelteret på en flybase i Libya under Operation Odyssey Dawn. Det ble brukt en presisjonsstyrt bombe. Den traff, som bildet tydelig viser, målet: Midt på shelteret.

FOTO: FORSVARET

- Under sin redegjørelse i Stortinget i går var statsminister Jens Stoltenberg klar på at operasjonen i Libya kan bli langvarig og krevende. Hvor lange vil det være aktuelt for Norge å bidra hvis dette drar ut i tid?

- Vi har meldt inn bidrag i tre måneder. For min del skulle jeg gjerne også sett at det var kortere. Så har vi hele tiden sagt at vi må ta høyde for at det kan bli lenger. Allerede ser vi at vi har bidratt til å hindre at Gadafi fikk grep om Banghazi, og hindret overgrep i tilknytning til dette. Vi har også bidratt til å svekke hans styrke i luften og ødelegge hans ammunisjonslagre og våpenlagre. Det var viktig å komme raskt i gang og svekke Gadafis kraft i en viktig periode. Så får vi ta diskusjonen om det er nødvendig å forlenge dette senere. Jeg ser i dag ikke på det, men vi må som sagt ta høyde for det, svarer forsvarsministeren.

- Et alvorlig oppdragOm lag 120 kvinner og menn fra Forsvaret er utplassert på Kreta for å understøtte aksjonen i Libya.

Det norske bidraget på seks F-16-fly kampfly inngikk i første omgang i den USA-ledede operasjonen Odyssey Dawn. Fra og med i dag er de norske flyene underlagt NATOs kommando som en del av NATOs operasjon Unified Protector. Faremo forsikrer ifølge regjeringen.no at de norske offiserene har samme mulighet til medbestemmelse og innflytelse som tidligere.

- Det vil være norske offiserer med i planleggingen av de oppdrag norske styrker skal løse, og norske offiserer vil ha den samme mulighet for ”rødt kort” også under NATO-kommando. Oppgavene for våre F-16-fly vil være de samme, forklarer Faremo.

Forsvarsministeren beskriver stemningen blant de norske soldatene på Souda Bay-flybasen på Kreta som god og fokusert.

- Vi har snakket om alvoret som ligger i et oppdrag som dette, og hvor viktig det er at de tar vare på seg selv og at teamet gir den støtten de trenger, sier Faremo til Aftenposten.no.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Utviklingen i Libya

* Motstandere av Muammar Gaddafis styre demonstrerte i Libyas nest største by Benghazi 15. februar. Det kom til harde sammenstøt med sikkerhetsstyrkene. * Demonstrasjonene fortsatte å spre seg, blant annet til hovedstaden Tripoli. Myndighetene satte inn kampfly og helikoptre mot demonstrantene. * I løpet av en uke tok opposisjonelle kontroll over Benghazi og andre byer i øst. Senere fikk de også kontroll over byer nær Tripoli i vest. * FN vedtok omfattende sanksjoner mot Gaddafi og hans regime 26. februar. * 2. mars innledet regjeringshæren en motoffensiv mot opprørerne. Regjeringsstyrkene bombet opprørskontrollerte byer og tvang opprørerne på retrett flere steder. * 17. mars vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som åpnet for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile. * En vestlig allianse innledet en militæraksjon mot Libya lørdag 19. mars. * Militæroperasjonen har satt regimets flyvåpen ut av spill og gjort det mulig for opprørerne å gjenerobre en rekke byer de hadde tapt øst i landet. De har rykket fram mot Sirte, Gaddafis hjemby og et viktig militært støttepunkt for regimet. Kilde:NTB

Flere bilder

Norsk F-16 blir klargjort av våpenteknikere på Souda Air Base før take off under Operation Odyssey Dawn. FOTO: FORSVARET

Siste nytt