• MERKET FOR LIVET: I denne bilen satt Lena Olava Stiland, hennes far og en kamerat i desember 1999. En fyllekjører kjørte på bilen deres bakfra, og alle tre ble skadet. Fyllekjøreren betalte dem aldri all erstatningen han ble dømt til å betale.

    FOTO: Fædrelandsvennen

Flere hundre kan kreve erstatning etter trafikkulykker

Trafikkskadede kan nå kreve oppreisning fra staten dersom gjerningsmannen ikke har gjort opp for seg. Personskadeforbundet tror mange ofre ikke får det med seg.

Søgne, desember 1999: En fyllekjører på flukt fra politiet. Det snudde opp ned på livet til Lena Olava Stiland (31), skriver Bergens Tidende.

Bakfra krasjet han inn i bilen som mandalskvinnen var passasjer i. Følgene ble dramatiske. Stiland måtte avbryte studier, og store smerter gjorde henne til slutt uføretrygdet. Hun klarte ikke å fungere hjemme eller på jobb.

- På grunn av følgeskadene etter ulykken har jeg fortsatt ikke kommet meg tilbake i jobb, sier Stiland, snart 14 år etter den skjebnesvangre ulykken. I bilen satt også 31-åringens far og en kamerat. Alle ble skadet.

I rettssaken etter ulykken ble gjerningsmannen dømt til å betale dem såkalt oppreisningserstatning. Det endte med at han betalte noen småsummer, men aldri hele erstatnings­beløpet.

Grovt uaktsom

Den samme situasjonen har mange havnet i. De er skadet av hensynsløse bilførere, eller har mistet sine nærmeste i trafikk­ulykker - uten at bilføreren har betalt det han skulle.

Jeg tror utrolig mange er i samme situasjon som meg
Lena Olava Stiland, trafikkoffer

For noen år siden påtok staten seg ansvaret for disse manglende utbetalingene, fordi det viste seg å være en feil i norsk lov. I første omgang tok staten kun ansvar for skadede i ulykker fra 2001 til 2009.

Sent i fjor måtte staten, etter å ha tapt en rettssak i Høyesterett, utvide ordningen til også å gjelde trafikkofre fra fireårs­perioden 1997-2000.

Utvidelsen betyr at flere hundre ofre fra trafikkulykker nå kan søke staten om å få oppreisningserstatning. Betingelsen er at bilføreren har vært grovt uaktsom og ikke gjort opp for seg.

- Handler om prinsipper

I august i år ble muligheten til å komme med oppreisningskrav mot staten annonsert i norske aviser, og Statens sivilrettsforvaltning har begynt å ta imot krav. Informasjon om ordningen er også lagt ut på flere statlige nettsider.

- Vi legger til grunn at det vil komme opp mot 200-300 krav, sier Anne-Line Hovland, seniorrådgiver i sivilrettsforvaltningen.

Det er vanskelig å si noe om hvor store utbetalingene til den enkelte kan bli. I den første runden der staten betalte for manglende oppreisning til trafikkofre, varierte erstatningssummene fra 10.000 til 400.000 kroner. Samlet kom utbetalingene opp i tosifrede millionbeløp.

- Det er kjempebra at vi som er blitt uskyldig skadet i ulykker, nå kan få oppreisningen vår fra staten. Jeg tror utrolig mange er i samme situasjon som meg, med en gjerningsmann som ikke har gjort opp for seg, sier Lene Olava Stiland.

For henne handler det ikke om penger, men om prinsipper.

- Det å få denne erstatningen, gjør det lettere å sette et punktum for saken og gå videre med livet. Jeg håper bare de det gjelder, får det med seg, sier hun.

20 krav til nå

Frem til i går hadde sivilrettsforvaltningen fått inn 20 krav fra menn og kvinner som ble trafikkskadet i perioden 1997-2000. I tillegg har de overtatt 21 saker fra den forrige erstatningsrunden.

Per Oretorp, assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN (tidligere Landsforeningen for trafikk­skadde), tror mange ikke har fått med seg erstatnings­ordningen.

- Avisannonsene og informasjonen som er kommet ut er for vanskelig å finne frem til og forstå. I avisene har informasjonen etter mitt syn druknet i andre kunngjøringer, sier Oretorp.

Hovland i sivilrettsforvaltningen viser på sin side til at erstatningsordningen er kunngjort i «store deler av landets aviser i uke 32», og at det også blir informert gjennom medlemsbladet til Personskadeforbundet. Når det gjelder forståeligheten av innholdet i kunngjøringen, viser hun til at teksten i den ble laget av Justisdepartementet i samråd med Personskadeforbundet.

Oretorp i Personskadeforbundet håper likevel at staten vil gjøre mer for å få frem bud­skapet om erstatningsordningen.

- Jeg spør meg hvor mange av trafikkofrene som kan ha krav, som har fått med seg annonsene i avisene. Og hvor mange det er som uten videre går inn på nett­sidene til Justisdepartementet og sivilrettsforvaltningen? De som denne ordningen gjelder, kan være alvorlig skadede trafikkofre som sliter med livene sine, poengterer Oretorp.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

MERKET FOR LIVET: Lena Olava Stiland (31), faren Johan E.Kvelland og kameraten Rune Haughom ble skadet av en fyllekjører i desember 1999. De fikk bare småsummer av pengene som gjerningsmannen ble dømt til å betale dem. Nå kan de tre - og trolig flere hundre andre trafikkskadede -søke om å få de uteblitte pengene av staten. FOTO: Privat

Siste nytt