• Aung San Suu Kyi kunne ikke la være å smile til folket lørdag kveld på Rådhusplassen.

    FOTO: Rolf Øhman

  • Et folkehav jublet over Aung San Suu Kyi lørdag kveld i Oslo.

    FOTO: Rolf Øhman

Folkefest for fredsprisvinneren

«God helse, vær lykkelig» ropte eksilburmesere taktfast mens de ventet på å komme inn og få møte fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i Nobels Fredssenter. De hadde ventet lenge i regnværet.

Aung San svarte med de samme ord på burmesisk da hun takket alle som var møtt frem på Rådhusplassen for å hylle henne lørdag ettermiddag. Det ble en storslagen folkefest, slik hun hadde håpet.

10.000 mennesker strømmet inn over Rådhusplassen da tiden nærmet seg for den store, åpne folkefesten for fredsprisvinneren fra 1991. Den burmesiske demokratiforkjemperen som endelig hadde våget å forlate sitt kjære hjemland Burma, der militærjuntaen arresterte henne i 1989. Siden gikk hun inn og ut av husarrest, og ble løslatt først i 2010.

Mange ventet i timesvis for å få et glimt av Aung San Suu Kyi. De fikk se henne på Rådhusplassen lørdag kveld.

FOTO: Rolf Øhman

Takk til Norge

- Jeg ville komme hit for å si takk. Norge har holdt opp et lys for oss, været vår venn i de mørkeste år. Vi har fått så mye praktisk hjelp, mange av mine landsmenn har fått et trygt tilholdssted i Norge. Dere er selv så trygge, men forstår hva utrygghet er. Hjelp dem nå til å kunne komme hjem igjen til et trygt land, sa hun ut til folkehavet.

Egentlig hadde hun ikke planlagt noen tale lørdag ettermiddag, etter nobelforedraget for alle notabiliteter inne i rådhuset. Men folket fikk sitt.

Tålmodig i kø

Da nobelseremonien var over, og folkemassen beveget seg til Nobels Fredssenter, hadde mange ventet i timevis.

Sandar Myinst Pettersen fra Fredrikstad hadde møtt frem i morgentimene for å få et glimt av sin store helt.

- Familien kommer fra Sør-Burma, jeg gjør dette for min mor som fortsatt bor der, forteller hun.

Sander Myinst Pettersen fra Fredrikstad (t.h.) kom fra Fredrikstad for å få et glimt av sin store helt.

FOTO: Rolf Øhman

En lang kø av eksilburmesere bosatt i en rekke land sneglet seg fremover for å være på plass og få hilse på Aung San Suu Kyi inne i Nobels Fredssenter.

En buddhistmunk Aftenposten snakket med, som ikke ville oppgi sitt navn, ventet også tålmodig utenfor. Også for ham var det en stor dag, han har bodd i Norge i syv år og er svært bekymret for sammenstøtene som skjer mellom muslimer og buddhister vest i Myanmar.

- Muslimene er kriminelle, de voldtar våre kvinner. Derfor kommer det til sammenstøt, var hans forklaring.

Les også

- 50 drept i uro vest i Myanmar

Minst 50 mennesker skal ha blitt drept siden 28. mai i sammenstøt mellom buddhister og muslimer vest i Myanmar.

 

Stor stemning

Da alle engangsregnfrakker var lagt vekk og musikerne på scenen var begynt å varme opp, snudde stemningen og forventningen.

Fra Nesodden kom Marit og Øystein Kvalnes. Dette måtte de ha med seg.

- Det er fantastisk at hun kom, sier de samstemt.

For Aung San Suu Kyi er et menneske og har en skjebne de har fulgt opp gjennom årene. Nå er de forsiktige optimister på landets vegne.

Musikk og taler    

Sølvguttene og Keystone State Boys Choir stemte i mens Aung San Suu Kyi, flankert av kronprins Haakon og leder av nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, fulgte det hele. Da festkledde eksilburmesere med sine flagg toget forbi prosesjon, var hun tydelig rørt.

Hyllesten var unison, publikum klappet og musikken ljomet.

John Peder Egenæs i Amnesty International kalte henne den største person til å inspirere.

- Beijing, lytter dere nå, så løslat Liu Xiaobo!

Nobeltalen

 

- Nobelprisen åpnet en dør i mitt hjerte, sa Aung San Suu Kyi da hun holdt sin nesten 21 år forsinkede nobeltale til et fullsatt Oslo Rådhus.

- For meg personlig betyr det å motta Nobels fredspris at min kamp for demokrati og menneskerettigheter utvider seg og strekker seg ut over de nasjonale landegrensene.

Les også

Jagland til Suu Kyi: - Vi har ventet på deg veldig lenge

- Da Nobelkomiteen valgte å hedre meg på denne måten, ble den veien jeg hadde valgt av egen fri vilje en mindre ensom vei å gå, sa Aung San Suu Kyi i sin Nobel-tale i Oslo rådhus i dag.

- Det Nobels fredspris gjorde, var at jeg igjen ble trukket inn i den verdenen som andre mennesker levde i, utenfor mitt isolerte område.

- Nobelprisen gjorde at verdens oppmerksomhet ble rettet mot kampen for demokrati og menneskerettigheter i Burma. Vi kom ikke til å bli glemt.

Applaus

På Rådhusplassen var 10.000 mennesker,  på Karl Johan var det nesten som på 17. mai. Og årsaken til det hele er Lady Aung San fra Burma.

- Når dere ser på meg og lytter til meg, glem ikke det man ofte hører, nemlig at én samvittighetsfange er én for mye.

Tilhørerne klappet. På taket av Grand Hotel manglet det burmesiske flagget.

 

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks