• LYNHURTIG: Plutselig kom den 6 meter lange spekkhoggeren opp av vannet. Først etterpå så fotograf Anton Berndt nisen i kjeften på spekkhoggeren. - Det gjorde sterkt inntrykk å se hvordan den norske naturen kan være, sier fotografen.

  FOTO: Anton Berndt

For en fisketur!

Her glefser spekkhoggerne til og sikrer seg en nise på 20-30 kilo. - Ganske unikt å få bilde av noe sånt, sier zoolog.

Fotografen hadde bare noen tidels sekunder på seg til å få dette bilde, skriver bt.no.

Attenborough-bilder

- Det var fryktelig spennende. Jeg har aldri sett noe sånn før. Plutselig kom spekkhoggeren opp med den meterlange, 20-30-kilos nisen i munnen, sier Torstein Solhøy, zoolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

- Dette er sånn du ser på David Attenborough-filmer fra Svalbard og Sørishavet. Og de jobber gjerne i ukevis for å få frem sånne bilder, sier han opprømt.

Langfredag i 12-tiden var Solhøy og en venn fra New Zealand, Anton Berndt, på vei i bil langs Eikelandsfjorden i Hardanger.

Solhøy ville gjerne vise vennen niser, som han vet det er mye av i fjordene i Hardanger for tiden.

- Det var nokså mye niser i fjordene. Så la vi merke til spekkhoggere, noe jeg aldri har sett i Hardanger-området før. Vi stoppet, og min venn tok frem kameraet, forteller Solhøy.

- Glefser til lynhurtig

Spekkhoggerflokken de så langfredag besto av fire-fem dyr.

Ifølge zoologen har spekkhoggerne en helt spesiell måte å fange niser og andre byttedyr på.

- De går i ring rundt dem, eller jager dem opp, og så glefser de lynhurtig til.

Mens Solhøy og vennen sto og så på finnene til nisene og spekkhoggerne som kretset rundt, skjedde det.

- Plutselig kom den cirka seks meter lange spekkhoggeren opp med nisen i munnen. Det er ganske unikt å få bilde av noe slikt, så vidt jeg kan bedømme. Den var oppe og forsvant igjen i løpet av noen sekunder, sier Solhøy.

Så det først etterpå

Det var hans newzealandske venn som tok bildet. Han sto da med en 200-millimeters linse på bryggen i sentrum av Eikelandsosen. Spekkhoggerne var cirka 200 meter utenfor.

- Jeg la ikke merke til nisen i munnen før etter at jeg hadde tatt bildet, sier fotografen selv, Anton Berndt, til bt.no.

- Det er min første tur til de norske fjordene. Og så å få oppleve noe sånt... Nei, det var fantastisk, sier Berndt.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Spekkhogger

 • Spekkhogger (Orcinus orca) er den største arten i familien delfiner.
   
 • Spekkhoggeren er en delfinart som tilhører tannhvalene. En voksen hann kan bli opptil 10 meter lang og veie opp mot 8 tonn, hunnen er noe mindre og blir opptil 8,5 meter lang og veier gjerne 5 tonn.
   
 • Spekkhoggeren er sort og har karakteristiske hvite tegninger som kan ha innslag av gulhvitt eller rødgult, spesielt i hoderegionen.
   
 • Hunnene kan bli opp mot 80-90 år gamle, selv om 50 år er mer normalt. Hannene kan bli 50-60 år gamle, men det normale er omkring 30 år.

Siste nytt