• Kronprinsparet på minnegudstjeneste

  Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og pårørende etter drapene på Utøya samlet seg søndag til minnegudstjeneste i Norderhov kirke.

  VIDEO:

 • Reddet 25 ungdommer fra Utøya

  Selv klandrer han seg selv for at han måtte flykte da gjerningsmannen skjøt etter ham.

  VIDEO:

 • Se hele Stoltenbergs tale fra Oslo Domkirke

  Statsminister Jens Stoltenberg holdt en gripende tale under minnegudstjenesten for de drepte i Oslo og på Utøya.

  VIDEO:

 • - Sorgen over tapet av alle de flotte ungdommene som hadde mistet livet, rammet meg med full styrke. Samtidig var det godt å møte dem som hadde overlevd, sa Hadia Tajik etter minnegudstjenesten i Oslo Domkirke i går.

  FOTO: TOM ELLINGSEN

Forlot Utøya - havnet midt i katastrofen i Oslo sentrum

Stortingsrepresentant Hadia Tajik og tre andre Ap-medlemmer kom forbi statsministerens kontor bare minutter etter at bomben gikk av i regjeringskvartalet. Hun så at kontoret hans var fullstendig ødelagt.

Les også:

- Vi reagerte nærmest instinktivt. Vi samlet oss privat hjemme hos ett av Ap-medlemmene og begynte å ringe rundt for å finne ut hvem som levde eller ikke. Vi delte listene mellom oss og krysset av etter hvert som vi fikk positiv tilbakemelding.

Hadia Tajik må ta seg noen små pauser i intervjuet når hun skal skissere opp den fryktelige fredagen da tragedien rammet og drepte uskyldige mennesker. Hun er også klar over at hun selv bare var minutter fra å være på ett av katastrofestedene.

Nettopp forlatt UtøyaHun hadde nettopp forlatt Utøya sammen med Gro Harlem Brundtland og de tre andre Ap-representantene. Da de kom inn i tunnelen mot sentrum, hørte de et brak som de først trodde var tordenskrall. De hørte på P4 som plutselig avbrøt sendingen og fortalte at det hadde skjedd en stor eksplosjon i regjeringskvartalet.

- Inntil da hadde jeg sittet i bilen og gledet meg over det vellykkede møtet på Utøya. Jeg var imponert over talen som AUF-lederen i Hordaland Tore Eikeland nettopp hadde holdt. Tenkte at Ap kunne være stolt over å ha et slikt politisk talent i sine rekker.

I dag vet vi fasiten. Tore døde den ettermiddagen på Utøya.

Sorgen over tapet av alle de flotte ungdommene som hadde mistet livet, rammet meg med full styrke Hadia Tajik, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet

Vasset i glassHadia Tajik trekker pusten dypt, griper om kaffekoppen og spoler tilbake til eksplosjonen i Oslo. Etter at de hadde hørt nyheten om eksplosjonen, parkerte de bilen og begynte å gå innover Møllergata mot regjeringskvartalet.

- Det var jo helt ulogisk å gå den veien, men det føltes likevel logisk, forklarer hun og forteller at de vasset i splintret glass mens lufta var full av støv.

- Vi var forferdet og sjokkert, og synet av det ødelagte statsministerkontoret henger fortsatt på netthinnen. Men all trening på krisehåndtering og organisering fikk oss til samtidig å handle rasjonelt og operativt.

Mens de jobbet intenst med å få oversikten, kom meldinga om skytedramaet på Utøya som hun selv nettopp hadde forlatt.

- Jeg måtte bare parkere følelsene der og da, men det hender jeg våkner tidlig om morgenen fortsatt med uroen og skrekken fra den dagen i kroppen.

Sorgen over tapetSøndag deltok Hadia Tajik under minnegudstjenesten i Oslo domkirke. Det var sterkt, veldig sterkt, men samtidig godt.

- Sorgen over tapet av alle de flotte ungdommene som hadde mistet livet, rammet meg med full styrke. Samtidig var det godt å møte dem som hadde overlevd. Godt å treffe kolleger og venner fra de raserte regjeringskontorene og vite at de hadde overlevd. Og midt oppe i alt, tanken på alle dem som hadde mistet alle sine kjære eller som savnet noen av sine.

lomster og norske flagg utenfor Oslo Domkirke lørdag. FOTO:SCANPIX.

FOTO: Grøtt, Vegard

Bakeriet som kommer med bollerIngen har helt oversikten over ødeleggelsene i regjeringskvartalet. Hundrevis, ja kanskje tusener av kontorplasser er ødelagt. Det dreier seg om flere departementer. Norge står overfor en formidabel oppgave når man nå skal skaffe nye lokaliteter.

- Det har vært fantastisk å se hvordan hjelpen bare dukker opp. Bedrifter har stilt lokaler til disposisjon, og et bakeri i nærheten av de nye og provisoriske parti-kontorene, stikker ofte innom med ferske boller og kanelsnurrer. Det er slike ting som blant annet gjør meg håpefull og glad, ser Tajik som sitter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Kontoret hennes der er intakt, men ikke partikontoret som hun mer sporadisk bruker.

AUFs tøffe framtidAUF har mistet 68 av medlemmene sine på Utøya. Flere hundre andre har opplevd traumatiske ting som vil komme til å prege dem for livet.

På spørsmål hva hun tenker om AUF sin framtid, sier hun følgende:

AUF er rystet i grunnvollene. Men ungdommene viser et utrolig lederskap midt i krisa. AUF har mye sorgarbeid framfor seg, men vi må ta tiden til hjelp.

Frihet, åpenhet og demokrati er verdier vi alle setter høyt. Det er disse verdiene ungdommene våre har i ryggmargen. Det er disse verdiene som vi må holde høyt uansett hva som skjer. Det greier vi best ved å stå sammen, støtte hverandre og forbli et åpent og inkluderende samfunn, sier Hadia Tajik.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Omkomne og skadede

Antall døde etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo fredag er kommet opp i 93. * 86 personer er døde etter massakren på Utøya. *7 personer er døde etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet. *Totalt 96 personer er skadd. * 31 av disse ligger på Oslo universitetssykehus, Ullevål. 20 av disse er fra Utøya, 11 fra Regjeringskvartalet. *18 av de 31 er alvorlig eller kritisk skadd. * 4 eller 5 personer er fortsatt savnet på Utøya, men tallene er usikre. * 1 eller 2 personer er fortsatt savnet i Regjeringskvartalet. (Kilde: Politiet, Ullevål sykehus) (©NTB)

Siste nytt