• FOTO: Poppe, Cornelius

Forsvaret bytter ut omstridt miljøammunisjon

Forsvaret har besluttet å bytte ut en miljøvennlig ammunisjonstype på grunn av helseskader. En ny type ammunisjon er nå utviklet i stedet.

Norske soldater slet med symptomer som hodepine, kvalme, nedsatt lungekapasitet og feber etter å ha skutt med miljøammunisjon. Dette skyldtes avgasser av kobber og sink, skriver Dagbladet.

Ammunisjonstypen ble innført fordi Stortinget i 2007 påla Forsvaret å fjerne blyholdig ammunisjon. Allerede høsten 2008 kom de første meldingene om mulig helsefare. Nå har Forsvaret besluttet å fjerne ammunisjonen, skriver Forsvarets magasin Innsats, som blir gitt ut onsdag neste uke.

En helt ny type ammunisjon med et betydelig lavere utslipp av farlige stoffer som ammoniakk og karbondioksid er nå utviklet av Forsvaret. Denne ammunisjonen heter NM255.

- Nye prøver viste kraftig nedgang også i utslippene av kobber og sink. Når soldatene nå slipper å bli utsatt for bly, er NM255 et bedre alternativ, sier Kjetil Longva ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Det har tatt to år å utvikle NM255.

Longva forteller at andre NATO-land har vist interesse for ammunisjonen.

- Det vi har gjort her i Norge, kan faktisk ende med at vi oppdager en helt ny måte å produsere ammunisjon på, sier han. (©NTB)

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks