• Både Kripos og dataeksperter ber bedrifter være kritiske til hvilke opplysninger de gir under "automatiske svar ved fravær": Datakriminelle snokere selger sin informasjon videre til vinningskriminelle og snart kan et tomt hus bli enda tommere.

Fraværsmail kan føre til innbrudd

Datakriminelle sender spam til bedrifter og får automatisk svar på hvem som har ferie og hvor lenge de er borte. Informasjonen selges til vinningskriminelle.

- Bedrifter bør tenke over hvilken informasjon de gir ut via e-post, sier Frode Lein Sørbø i antivirusselskapet Virus112.Han kjenner til flere tilfeller hvor datakriminelle har sendt ut spam til e-postadresser i ulike bedrifter under ferieavviklingen. På denne måten får de automatisk svar med informasjon om hvem som er på ferie, og hvor lenge de er borte.

Eksponerer oss.

- Når man først har fått oversikt over hvem som er på ferie og deres telefonnummer, er det en smal sak å finne adressene, sier Sørbø. Virus 112 analyserer sårbarheten hos en rekke bedrifter, og skanner rundt 250 millioner e-poster daglig. Lein Sørbø tror vi vil få flere innbrudd som et resultat av datakriminalitet.- Jeg tror vi vil se en økt sammensmelting av vanlig vinningskriminelle og de som jobber kriminelt på nett. Vi er i dag mye mer eksponert enn vi tenker over. Gjennom Facebook legger mange ut bilder av familien sin, bilder som ofte er tatt i hjemmet. Det de kanskje ikke tenker over, er at de også blottlegger verdier og elementer i hjemmet. En annen side er statusfeltet, hvor folk gjerne opplyser hvor de til enhver tid befinner seg, sier Lein Sørbø.Han mener det er en smal sak for bedrifter å sikre seg mot denne typen datakriminalitet.- IT-ansvarlige kan ordne det slik at autoreply kun sendes til kjente adresser, sier han.

Misbrukes.

Fungerende avdelingsleder Mina Sunde ved datakrimavdelingen i Kripos oppfordrer også bedrifter til å være forsiktige med å legge ut informasjon om hvem som er på ferie og hvor lenge der er borte. - Vi vet at en del datakriminelle skaffer seg informasjon på den måten, som brukes til kriminelle handlinger. Bedriftene bør tenke gjennom hva de kommuniserer ut, og at dette er informasjon som kan misbrukes, sier Sunde.

Sprer spam.

Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS), underlagt Fornyings- og administrasjonsdepartementet, fungerer som rådgiver for en rekke små og mellomstore bedrifter i Norge. De advarer mot bruk av fraværsmarkering.- Fraværsmarkering bør holdes internt. En annen fare er datakriminelle som er på jakt etter e-postadresser. De vil bruke e-postadressene til å spre spam. Dette kan være forsøk på å få mottageren til å trykke på lenker som installerer programmer på mottagerens maskin. Dette er veldig utbredt, sier leder Tore Larsen Orderløkken i NorSIS. Ifølge Orderløkken er det vanskelig å avsløre datakriminalitet.- Avsender kan til en viss grad spores opp, men i mange tilfeller er det umulig. De som driver med dette, er smarte, og bruker metoder for å hindre sporing, sier Orderløkken.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt