• Støtter elevorganisjonen: Trine Skei-Grande (V).

    FOTO: DAG W. GRUNDSETH

Fritt frem for narkosjekk på skolene

Torsdag vedtar Stortinget at politiet kan bruke hunder i razziaer ved skolene. Elevorganisasjonen er i harnisk.

Tips Ring: 02286 SMS / MMS: 2286 Anonymt / Kryptert: varsle

Flere og flere steder i landet dukker politiet opp med narkotikahund på skolene.

I Oslo tok politiet 29 elever i slike kontroller i fjor.

SISTE: Stortinget snudde torsdag og nå må det være skriftlig samtykke fra elever, eller foresatte til elever under 16 år for at politiet skal kunne gjennomføre slike kontroller.

Nå har Høyre fått et bredt flertall i Stortinget med på å stadfeste at politiet har rett til å gjennomføre slike kontroller.

Les også

Vil innføre omstridte narkoaksjoner på skoler

Stortingspolitikere vil at flere skoler skal få besøk av narkotikahund.

Enkelte steder i landet har det vært usikkerhet om hvorvidt politiet har lov til dette, og hvilken fremgangsmåte som skal brukes.

- Den usikkerheten vil vi fjerne. Samtidig må vi presisere hvordan slike kontroller skal gjennomføres, slik at vi unngår enkelte fæle eksempler, sier Høyres medlem av justiskomiteen André Oktay Dahl.

Ble luktet på av narkohund

Blant overtrampene er episoder der elevene er blitt stilt opp mot veggen og en hund har luktet på én etter én. Ved en annen skole ba politiet alle elevene i kantinen legge en hånd på bordet før en hund gikk rundt og luktet på alle hendene.

Les også

Over 1000 osloelever narkosjekket

- Sannsynligvis ulovlig, mener eksperter.

Dahl mener kontroller er bra så lenge de gjennomføres på en skånsom måte. Det mener også leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Christopher Beckham.

-  Vi støtter slike kontroller, men mener de må gjennomføres med omhu. Det er også viktig at foreldrene blir orientert hvis politiet finner narkotika, sier han.

- Krenker elevene

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Axel Fjeldavli, mener kontrollene krenker elevene og svekker deres rettssikkerhet.

- Rus i skolen er et problem, men for å få bukt med problemene er ikke uanmeldt ransaking av tilfeldige elever veien å gå. Det er mye viktigere å drive med godt forebyggende arbeid.

- Vi får mange klager fra elever etter slike kontroller og mener en forutsetning bør være at man innhenter samtykke fra dem som kontrolleres. Det er ikke nok å be dem som ikke ønsker å bli kontrollert, forlate klasserommet i alles påsyn, sier Fjeldavli.

Han mener det er uproblematisk at politiet griper inn når det er konkret mistanke om narkotika på en skole så lenge de som kontrolleres ikke blir hengt ut foran alle andre.

Overveldende flertall

Men torsdag går det altså mot et overveldende flertall for forslaget i Stortinget. Venstre vil trolig - som eneste parti - stemme mot.

- Vi ønsker samme prosedyrer for ungdom som for andre og mener slike kontroller kan fungere mot sin hensikt, sier partileder Trine Skei Grande.

Elevleder Fjeldavli synes det er trist at elevene ikke blir hørt.

- Det er overraskende at et så stort flertall på Stortinget støtter dette forslaget når det er stor uenighet i befolkningen, sier han.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Krever samtykke: Axel Fjeldavli, leder av elevorganisjonen.

Krever samtykke: Axel Fjeldavli, leder av elevorganisjonen. FOTO: ELEVORGANISASJOENEN

Vil kontrollere uten samtykke: André Oktay Dahl (H).

Vil kontrollere uten samtykke: André Oktay Dahl (H). FOTO: FREDRIK VARFJELL