• Ketil Solvik-Olsen.

    FOTO: Bendiksby, Terje

Frp-Solvik-Olsen: Ingen omkamp om datalagringsdirektivet

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) avviser at det er aktuelt med en omkamp om datalagringsdirektivet i regjeringen.

Fremskrittspartiet er blant de argeste kritikerne av direktivet, som Arbeiderpartiet og Høyre alene sikret flertall for i 2011. I tilleggsforslaget til statsbudsjett fra den nye regjeringen blir innføringen av datalagringsdirektivet (DLD) utsatt i et halvt år, til 1. juli 2015. Det er fjerde gang direktivet utsettes.

SV og Venstre øyner en omkamp, men det kan de se langt etter, ifølge statsråden.

- Nei, det blir ikke noen omkamp. Høyre er bundet av avtalen med Arbeiderpartiet, og Stortinget har truffet sitt vedtak. Direktivet skal innføres i Norge, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB.

- Tapte slaget, men vinner krigen

- Men vi skal selvsagt gjøre dette på en best mulig måte for innbyggerne - i god dialog med EU, tilføyer han.

Les også

Frp vil ikke si om de har snudd om datalagringsdirektivet

For to og et halvt år siden gikk Frp i allianse med Sp, SV, krF og Venstre.

Venstres Sveinung Rotevatn nekter å gi opp motstanden.

- Vi tapte slaget, men vinner krigen. DLD er så dyrt og komplisert å innføre at det trolig aldri vil bli noe av, sier han.

Frp sa før valget at de ville ha omkamp, men har nå altså snudd. KrF og Senterpartiet har også tidligere sagt at de vil ha omkamp.

Stortinget vedtok direktivet våren 2011 til også å gjelde Norge.

Stortingsvedtaket innebærer at alle norske tele-tilbydere skal lagre informasjon om hvem du har kontakt med på e-post og telefon, hvor du har det, og når du har det.

I tillegg skal det registreres når og hvor du kobler deg på nettet, både via mobil og PC. Alt skal lagres i seks måneder.

LES OGSÅ: Datalagringsdirektivet kan bli stoppet av EU-domstol

Sammen med Frp, KrF, Sp og SV stemte Venstre mot innføringen av direktivet. Fem Høyre-representanter gjorde det samme.

– Jeg håper Erna Solberg nå kan svelge noen isbiter. Direktivet er under revisjon i EU-systemet, blant annet fordi det er kjent grunnlovsstridig i flere medlemsland, og jeg ser ingen grunn til at Norge skal skynde seg i dette spørsmålet, sier Rotevatn.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa i forrige uke til NTB at budsjettforhandlingene på Stortinget kan være en anledning til å diskutere datalagringsdirektivet på nytt. Venstre har fjernet hele bevilgningen til gjennomføring av datalagringsdirektivet i sitt alternative budsjett.

Ny regjering kuttet dld-post

Den nye regjeringen har kuttet denne posten med 116,5 millioner kroner, som et resultat av utsettelsen på et halvt år. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen avviser at kuttet kan forstås som politisk markering eller signal fra det Frp-styrte departementet – ett av tre som har til oppgave å følge opp stortingsvedtaket.

– Nei, det er utelukkende av praktiske årsaker at bevilgningen er justert, sier han.

Av budsjettforslaget framgår det at regjeringen skal fremme et forslag til kostnadsfordelingsmodell mellom ekomtilbyderne og staten for Stortinget i løpet av våren 2014. Dette vil blant annet gi mulighet til å vurdere direktivet i lys av EU-domstolens avgjørelse som er ventet i februar 2014.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til Brussel.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) slår fast at de ikke vil ta noen omkamp om datalagringsdirektivet i regjeringen.. FOTO: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Siste nytt