• FOTO: Chris Radburn

  • FOTO: Chris Radburn

  • FOTO: Chris Radburn

Gardist kollapset rett før prins Charles kom

- Han ga alt for kongen. Det er slike gardister vi vil ha, sier pressetalsmann for Garden.

Se bildeserie øverst i denne artikkelen.

Gardisten måtte bæres bort av flere norske soldater før den britiske prinsen gjorde sin ankomst ved Akershus festning. Der skulle prinseparet delta på en kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet på festningen.

Kommunikasjonsrådgiver Lars Magne Hovtun i Hans Majestet Kongens Garde forteller at gardisten konsentrerte seg og spente musklene så hardt at han rett og slett besvimte.

- Det er krevende å stå stille med musklene spent så lenge. Det at denne gardisten besvimte er et eksempel på den enorme stoltheten gardistene legger i jobben sin. Han ville gi alt for kongen. Dette sier litt om innsatsviljen til gardisten. Han konsentrerte seg så hardt for å stå nøyaktig slik han ønsket å stå, sier han.

- Hvordan går det med ham nå?

Les også

Charles og Camilla valgte dansk TV-serie

Prins Charles og hertuginne Camilla skal overvære opptakene til TV-serien Forbrytelsen når de kommer til Danmark.

- Det går veldig fint med han. Han er tilbake i leiren på Huseby sammen med de andre soldatene og er i fin form. Men han er nok lei seg for at han gikk i bakken. Det er klart at når du legger så mye stolthet i jobben og er så opptatt av å gjøre alt rett, er det ikke kjekt at du faller ukontrollert, sier han.

- Og det får ikke noen konsekvenser for ham?

- Nei, nei, er du gal? Tvert i mot, gardister som er villige til å gi alt for kongen, det er slike gardister Hans Majestet Kongens Garde vil ha.

Må drikke nok vann

Han sier at gardister fra tid til annen kollapser under oppstillinger, særlig om sommeren.

-Vi har en rekke tiltak for å unngå at slikt skjer. Man må for eksempel drikke nok vann for å unngå at man blir dehydrert. Vi ønsker at de skal melde pass før de går i bakken på den måten, sier Hovtun.

Video

Slottsmiddag for Charles og Camilla

Prins Charles og hertuginne Camilla er på et tredagers Norgesbesøk. Tirsdag kveld spiste de middag på Slottet sammen med 74 andre gjester.

 

Møtte Utøya-ofre

Tidligere på dagen ble prisneparet mottatt med solide håndtrykk og gode klemmer på Oslo Lufthavn Gardermoen. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok imot prinsen av Wales og hertuginnen av Cornwall på den røde løperen etter at flyet deres landet klokken 13.40 på Gardermoen.

I dag har prinseparet også møtt ungdommer som overlevde Utøya-tragedien, før dagen avsluttes med middag på slottet.

 Morgendagen vil stort sett bli tilbrakt i Bergen, der paret blant annet vil få omvisning og være på konsert og mottakelse i Haakonshallen, samt omvisning på Bryggen i Bergen.

Besøket er en del av en skandinavisk rundreise for å markere at det er 60 år siden dronning Elisabeth II overtok tronen. Prinseparet drar torsdag videre til Sverige, før turen går videre til Danmark.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt