• Gunnar «Kjakan» Sønsteby døde i dag, 94 år gammel.
 • Gunnar Sønsteby giftet seg med Karin Jarlsby i Akershus slottskapell 11.april 1953.

  FOTO: NTB Scanpix

 • I desember 1966 var Sønsteby ansatt som salgssjef i Saugbruksforeningen. Her er han på farten i anlegget til Saugbruksforeningens papirproduksjon.

  FOTO: NTB Scanpix

 • I forbindelse med premieren på D-dag-filmen «Den lengste dagen», 5.juni 1969, var krigsveteraner fra fem forskjellige europeiske land inviterte æresgjester. Fra v: franske R. Cocteau, kjent som «kommandør Gallois», Gunnar Sønsteby, den franske skuespiller Irina Demick, danske Jens Lillesund, som grunnla den danske motstandsgruppen"holger Danske" og K.R. de Pons, visepresident i forbundet til den nederlandske motstandsbevegelsen.

  FOTO: UPI / NTBscanpix

 • 13.november avduker Max Manus (t.v.) en byste av motstandsmannen Gregers Gram utenfor Njårdhallen. Sammen med han er Gunnar Sønsteby.

  FOTO: NTB Scanpix

 • 16.mai 2005 ble VIF-supporter «Kjakan» invitert ut på banen i pausen under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Fredrikstad på Ullevaal stadion.

  FOTO: NTB Scanpix

 • Gunnar Sønstebyblir her overrakt diplom og medalje etter å ha blitt utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Overrekkelsen ble foretatt av kansellisjef Egil Vindorum (tv.) i Oslo Militære Samfund 27.januar 2006.

  FOTO: NTB Scanpix

 • Sønsteby får seg en god latter sammen med Oslo-ordfører Fabian Stang under en mottagelse ombord på den amerikanske destroyeren USS Barry i Oslo 8.mai 2008.

  FOTO: NTB Scanpix

 • Gunnar Sønsteby (t.v) sammen med skuespiller Knut Joner som spiller Sønsteby i den norske filmen om krigshelten Max Manus.

  FOTO: NTB Scanpix

 • Gunnar «Kjakan» Sønsteby foran Stortinget som er omgitt av tyske soldater på pressedagen under innspillingen av filmen om krigshelten Max Manus. Plakat med propaganda på Stortinget med teksten «Deutschland siegt an allen fronten».

  FOTO: NTB Scanpix

 • F.v. kronprins Haakon, Marius Borg Høiby og krigsveteran Gunnar «Kjakan» Sønsteby under en omvisning på Norges Hjemmefrontmuseum på Akershus i Oslo 23.april 2010.

  FOTO: NTB Scanpix

 • Et malt portrett av Gunnar «Kjakan» Sønsteby gjort av kunstneren Knut Andre Vikshåland ble avdekket av utenriksminister Gahr Støre i Gamle Logen 8.september 2010.

  FOTO: NTB Scanpix

 • 6.april 2011 holdt Sønsteby et foredrag om demokratiet for Arbeiderpartiets Stortingsgruppe.

  FOTO: NTB Scanpix

 • Sønsteby tok seg en tur på Slottsplassen 17. mai 2011.

  FOTO: NTB Scanpix

Gunnar «Kjakan» Sønsteby er død

Gunnar «Kjakan» Sønsteby er død, 94 år gammel.

Gunnar Sønsteby, kjent under dekknavn som «Kjakan» og «Nr. 24», døde etter lengre tids sykdom. Han ble 94 år gammel.

Han ble hedret av statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen senest under veterandagen 8. mai, altså for to dager siden. Da avduket finansministeren en statue av Sønsteby på Rjukan torg.

– Gunnar Sønsteby er en stor helt som risikerte livet sitt for at vi skulle vinne vår frihet og vårt demokrati, sa Johnsen i sin tale.

Sønsteby var selv for syk til å være til stede under avdukingen av statuen. Krigshelten Sønsteby ble nylig også den første nordmann som ble tildelt Forsvarets hederskors.

Sønsteby ble født på Rjukan 11. januar 1918.

Aktiv motstandsmann

Les også

Send din siste hilsen her

Gunnar Sønsteby er død. Send din siste hilsen her.

Sønsteby var en aktiv motstandsmann under krigen. Kuréroppdrag, sabotasje, likvidasjoner og hemmelige møter fylte hans liv i fem krigsår.

I 1943 dro Sønsteby til Storbritannia, og i juni samme år ble Sønsteby innrullert i Kompani Linge.

Kompaniet skulle delta i britisk ledede operasjoner i Norge, og skulle organisere, instruere og lede den norske motstandsbevegelsen, være bindeledd mellom ute- og hjemmefronten, samt drive etterretning.

I oktober samme år ble Sønsteby sluppet i fallskjerm over Norge. Han ble da aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen Oslo-gjengen, der blant annet Max Manus var med.

Sentral rolle

Sønsteby spilte en sentral rolle i flere sabotasjeaksjoner. En av hans mest vellykkede aksjoner var sprengningen av arbeidskontoret i Akersgaten 55 19. mai 1944, utført sammen med Gregers Gram og med støtte av bl.a. Max Manus. Sprengningen skulle hindre registreringen av tre årsklasser av norsk ungdom til arbeidstjeneste.

Takket være snarrådighet, flaks, intuisjon fikk gestapistene og angiverne aldri tak i Gunnar Sønsteby. Også fordi han var i besittelse av et så helt alminnelig utseende at han knapt ble lagt merke til der han tråkket på sykkelen gjennom Oslos gater.

Sønsteby mente selv han klarte seg under krigen fordi han tilrettela mange av sine aksjoner selv og også sørget for sine egne legitimasjonspapirer. Han hadde 20–30 forskjellige overnattingssteder som ikke ble brukt lenger enn høyden et par måneder.

Sønsteby hadde nerver av stål, noe han selv tilskrev en sterk psyke arvet fra foreldrene. «Jeg var så kald at jeg til tider ikke reagerte som jeg burde», sa han en gang.

Video

- Takknemlig for det livet han hadde fått

Harald Stanghelle beskriver krigsveteranen og den nasjonale legenden Gunnar Sønsteby.

 

Høyest dekorert

Likevel, de siste seks måneder av krigen gikk han med en håndgranat på seg til enhver tid, bestemt på å ta livet av seg selv hvis han ble tatt. Bare helt på slutten av krigen fikk han ifølge ham selv tilbøyelighet til nerver.

De siste årene av sitt liv brukte Sønsteby mye tid på å reise rundt og holde foredreag, spesielt for skolebarn.

Sønsteby er den høyest dekorerte norske offiseren fra andre verdenskrig. Han er den eneste som har fått krigskorset med sverd tre ganger.

Sønsteby fikk krigskorset i 1946 som anerkjennelse av sin innsats under krigen, både i motstandskampen under den tyske okkupasjonen og i norske militære avdelinger, blant annet Kompani Linge. Da freden kom i 1945, hadde Sønsteby kapteins grad.

24.april mottok også Sønsteby, som den første, Hederskorset for sin utrettelige og uavbrutte innsats for Forsvaret og forsvarssaken.

Forsvarets Hederskors ble innstiftet 30. januar 2012, og tildeles av forsvarssjefen for særlig fortjenstfull innsats for Forsvaret eller Forsvaret i samfunnet.

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt