• Den falske håndverkeren sonet en dom for svindel i Polen, men stakk av fra perm i 2004. Han har vært etterlyst i Polen siden. I Norge svindler han folk som skal pusse opp. Her er etterlysningen som ligger på polsk politis nettsider.

Svindel-ofre fortviler over norsk politi

Håndverker-svindler etterlyst i Polen siden 2004

Han stakk av under fengselspermisjon i Polen. Nå svindler han nordmenn som skal pusse opp hjemmene sine.

Aftenposten.no har har den siste uken fortalt om "håndverkeren" som blant annet kaller seg Robert Kristoffer. Den polske mannen utgir seg for å være håndverker, men i virkeligheten er han en svindler. Han tar kontakt med folk som søker etter håndverkere på nettsteder som Mittanbud.no og Finn oppdrag.  André Skjørberg fortalte i Aftenposten.no at han og kona ble lurt av den sjarmerende mannen. Straks de lot han være alene i huset benyttet han sjansen til å robbe dem for en laptop full av familiebilder og flere verdifulle smykker.

Nå viser det seg at mannen har vært etterlyst i Polen helt siden 2004. Polsk politi har publisert etterlysningen på sine nettsider.

Den falske håndverkeren sonet en dom for svindel i Polen, men stakk av fra perm i 2004. Han har vært etterlyst i Polen siden. I Norge svindler han folk som skal pusse opp. Her er etterlysningen som ligger på polsk politis nettsider.

Dømt for bedrageri i Polen

Aftenposten.no har snakket med den polske politimannen som har saken, Mirslaw Elster. Han kan fortelle at svindleren hadde minst to dommer på seg i Polen, fra januar og februar i 2003.  Grunnen til at han er etterlyst er at han ikke møtte opp etter en permisjon fra fengselet i 2004. Aftenposten.no får opplyst fra norsk politi at han sonet for bedrageri. Flere har politianmeldt mannen. Han skal også ha vært med i TV3-programmet Bygg & Bedrag.  Men norsk politi har henlagt de fleste sakene. Det skjønner ikke Elster mye av.

- Jeg skjønner ikke hvorfor norsk politi ikke stopper denne mannen hvis han begår kriminalitet i Norge. Jeg husker at norsk politi har bedt om informasjon om han  fra polsk side. De har alt, hvorfor det er en etterlysning på han i Polen, hvorfor han ble dømt og fengslet i Polen, virkelig alle detaljer. Og ingenting skjedde. Jeg vet ikke hva som er årsaken, i Polen går vi etter en mistenkt hvis han stjeler varer for små beløp. Dette er min personlige mening, men jeg tror at norsk politi ikke ønsker å gi kost og losji til utenlandske kriminelle, men foretrekker at polsk politi fullfører jobben, sier han.

Polsk politi har gitt Kripos informasjon om mannen, som har gjort denne tilgjengelig for norsk politi.

Politiet: - Fornærmede kunne sikret seg bedre

De siste dagene har Aftenposten.no fått flere henvdendelser fra folk som har blitt svindlet eller forsøkt svindet av den frekke "håndverkeren".  Politiinspektør Egil Jørgen Brekke i påtalegruppen på Grønland politistasjon bekrefter at de har hatt ni saker på mannen. Bare én av dem er fortsatt under etterforskning. Fem er henlagt på grunn av manglende kapasitet, mens tre er oversendt Asker og Bærum politidistrikt, sier han.

- Her er det publikum som gir han nøkler og tilgang til boligen. Det er saker som lett kan henlegges på grunn av kapasitet, fornærmede kunne sikret seg bedre, sier Brekke.

- Når det såpass mange saker – burde dere ikke prioritert dem og sett dem i sammenheng?

- De blir jo sett i sammenheng, men de har vel ikke vært alvorlig nok. Det har vel sammenheng med hva slags kriminalitet det har og hyppigheten. Det er et spørsmål om ressurser. Når vi har knivstikkinger, voldtekter og 22. juli , må noe vike. Dette er kriminalitet som kun rammer materielle verdier. Det er mindre beløp og fornærmede har stort sett gitt han tilgang til gjerningsstedet, så det er ikke innbrudd. I noen tilfeller har han også gjennomført oppdraget, og kunden har vært tilfreds, men har i ettertid oppdaget at det har blitt stjålet fra boligen.

André og Pernille Skjørberg ble lurt av en håndverker som viste seg å være en svindler. Her er de med barna Oline (2 1/2) og Andreas (7 mnd).
Daglig leder for Mittanbud.no Håvard Bungim hevder svindleren spekulerer i at politiet har begrensede ressurser. Derfor stjeler han kun for mindre beløp, sier han.

- Det er nok mange kriminelle som spekulerer i hva vi gjør og ikke gjør. Men det finnes ikke "lovtomme rom", man skal ikke ubegrenset kunne spekulere på den måten. Før eller siden vil man kunne få en sak mot seg. Men vi kan ikke gjøre alt og må foreta prioriteringer, sier Brekke.

Svindel-offer provosert av politiet

Dette svaret provoserer svindeloffer André Skjørberg.

-Jeg må si at jeg blir ganske provosert. De sier at det ikke er viktige saker og at det er små beløp. Men det er viktige saker for oss det angår. Politiet signaliserer at det er greit å være småsvindler, at det bare er å komme til Norge og svindle, for politiet tar ikke tak i det., hevder han.

Han mener det burde være en enkel sak å ta svindleren. Politiet har både bilde, fødselsdato, kontonummer, telefonnummere og informasjon om selskapene hans. Skjørberg blir også provosert over at Brekkes påstand om at ofrene kunne sikret seg bedre.

- Det er en ansvarsfraskrivelse. I Norge er det helt vanlig rutine å overlate hjemmet til håndverkere. Det er et spørsmål om hva slags samfunn skal vi ha? Skal vi gjøre research før vi slipper folk inn i hjemmene våre?. Om man ikke skal kunne gi nøkkelen til en håndverker som jobber i ordinær arbeidstid, oppfordrer jo dette til å skaffe svart arbeidskraft, sier han.

Polsk politi ønsker han utelvert

Men nå ser det ut til at det kan være en utvikling i svindelsaken. Politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt forteller at de 15. mars i år fikk en anmoding fra polsk politi om utlevering av svindleren. Mannen har vært etterlyst i Asker og Bærum siden juli. Etter det Aftenposten forstår sitter poltiet på opplsyninger som gjør at en pågripelse kan være nært forestående. Politiet i Asker og Bærum har sendt saken til Oslo-politiet.

- Da får eventuelt de foreta pågripelse så han kan sendes tilbake til Polen. Det er så små beløp det er snakk om at dette ikke er saker vi har prioritert, men når vi får en anmodning fra et annet land vil vi gjerne imøtekomme den uten for mye frem og tilbake, sier politiadvokat Knut Skavang.

- Hvorfor har det tatt så lang tid?

- Det er rett og slett fordi vi ikke har fått tak i han, han har vært som sunket i jorden. Vi holder det for åpent at han har hatt adresser det ikke har vært mulig å finne, vi har i hvert fall ikke funnet adressen hans i Folkeregisteret. Vi har brukt mye tid på å finne ut hvor han er i verden, det er derfor han er etterlyst og at vi har undersøkt telefontrafikken hans, sier Skavang.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt