• Neste høst er Odd Grundts 7.500 høner ferdige med å legge egg. Da skal de dø. Og kjøttet? Det destrueres.

    FOTO: Privat

Hedmarking vil gi bort 7.500 høns til studenter

Hønsebonde Odd Grundt i Hedmark inviterer studenter til å hente nyslaktet høns om ett år. Helt gratis. Alternativet er at maten går til spesialavfall.

Denne uken har Aftenposten skrevet flere saker om studentenes økonomi. Torsdag kunne studentene fortelle at de «Kjøper billige råvarer og lager mat fra bunnen. Kjøper hele slakt og deler dem selv» for å spare penger.

Et av svarene Aftenposten fikk fra en student var: «First Price er min venn. Spiser greit, men har ikke kjøpt kyllingfilet på flere måneder. Fisk får jeg med meg når jeg er på besøk hjemme.»

- Vi står og kaster mat, og på den andre siden er det slik dere skriver om studentene i artikkelen, sier bonde Odd Grundt til Aftenposten.

Neste høst er 7.500 høns hos Odd Grundt på Koppang i Hedmark ferdige med å produsere egg. Verpehøns går rett i spesialavfall etter slakting.

Nå vil bonden heller gi vekk høns til fattige studenter og oppfordrer dem til å komme til gården hans om ett år.

- Da har man råstoff til frikassé. Det husker vi alle som er vokst opp med familiemiddager på 60- og 70-tallet, sier Grundt.

2,3 millioner høner destrueres

Bonden betaler fem kroner per verpehøne i destruksjon. Hvert år kastes 2,3 millioner høner som søppel. Det blir over 11 millioner kroner i året.

Les også

- En av tre studenter er bekymret for egen økonomi

– Det handler ikke om å drikke øl eller kjøpe Iphone, sier studentleder.

- Dette er ikke typisk for bare meg, det er et underliggende problem for alle hønsebønder. Hva gjør vi når verpehøna slaktes etter et halvannet år? sier bonden fra Hedmark.

I dyrevelferdsmeldingen fra 2003 heter det at alltid er økonomisk lønnsomt å sende høns til slakt. Derfor blir de destruert.

Det er 4,1 millioner høns i Norge, fordelt på i underkant av 2.000 gårdsbruk, ifølge Statistisk sentralbryå.

Hønsefrikassé rett hjem

Kan du lage hønsefrikassé? Aftenposten gir deg oppskriften fra vår journalist og matkommentator Yngve Ekern:

«Dette er i utgangspunktet en klassisk hønsefrikassé. Selv liker jeg å la frikassésausen få et moderne og studentvennlig snev av det sur-søte, men i den vanlige frikasséen er eddik og sukker utelatt.

For å spare penger har jeg brukt såkalt sursildkrydder i pose til kokingen. Da slipper vi å kjøpe krydderne hver for seg, for den inneholder både helpepper, nellik og laurbærblad, pluss masse annet som passer, blant annet sennepsfrø. (Sursildkrydder burde egentlig hete studentkrydder, det gir super smak når du koker fisk også.)

2 høner, tinte

3 ts sursildkrydder

1 løk, delt i båter

1 liten purre, i grove biter

2 gulrøtter, i grove biter

1 liten kålrot, i grove biter

(Du kan også bruke andre grønnsaker du har liggende)

noen persillestilker, eller litt gressløk

Del hønene i to. Ha dem i en stor gryte, hell over vann til det dekker godt og kok opp. Ha i krydderet. Skru ned varmen og la det syde i omtrent en og en halv times tid, mens du nå og da bruker en stor skje til å fjerne skummet som legger seg på overflaten. Legg i grønnsakene. La det syde videre til grønnsakene er ferdige. Kjenn at de er møre ved å stikke en gaffel i dem. Ta også ut en hønebit og sjekk at kjøttet er supermørt, at kjøttet kan rives av benene.

Ta ut alt hønekjøttet, fjern skinn og fett. Plukk kjøttet av benene og del det i mindre biter. (Legg gjerne et par bryst til side dersom du for eksempel vil steke dem med litt karri dagen etter.)

Sausen:

ca. 4 ss smør

ca. 4 ss mel

ca. 1 l silt kraft fra kokingen

ca. 1 dl fløte salt, pepper ca.

ca. 1 ss eddik (kan sløyfes)

ca. 1 ss sukker (kan sløyfes)

salt og pepper

Kokevannet er nå blitt en deilig kraft. Sil kokekraft fra kjelen til sausen. Smelt smøret forsiktig i en kjele og rør inn melet til det blir en tykk deig, men ikke la det brunes på varmen. Spe med kraften til det blir en nokså tykk saus, hele tiden under kraftig røring. Spe deretter med fløten til sausen får passe konsistens og la den småkoke i snaut ti minutter. Smak til med salt og pepper. Smak deretter til med eddik, og til slutt sukker, slik at sausen får en anelse av det sur-søte.

Ha kjøtt og grønnsaker oppi sausen, rør rundt, varm opp. Dryss hakket persille eller gressløk over ved servering. Ris passer godt til, eller poteter, som mødrene deres ville servert til.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Billig er bra, og dessuten godt. Høner er ikke vanlig i butikkene, men du kan finne dem i noen frysedisker. FOTO: Indrelid, Trygve

Siste nytt