• Store mengder vann strømmer ut av to breporter i front av Harbardsbreen. FOTO: SVEIN HOVE/HYDRO

Her kommer flommen

50 beboere risikerte å bli evakuert etter at en bredvegg raste sammen og man fryktet storflom.


Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Det er fare for storflom i Luster i Sogn og Fjordane etter at en brevegg har brutt sammen på Harbardsbreen, en arm av Jostedalsbreen, skriver BT.no.

Det er en demning under breen som har brutt sammen og fører til at store vannmasser er i ferd med å fylle opp kraftmagasinene ved Fimlemyrane i Luster, slik at de risikerer å flomme over.

Det kan føre til flom i Fortunselva og bebyggelsen i Fortundsdalen kan være i fare.

- Vi har tatt en avgjørelse om at det foreløpig ikke blir evakuering av beboerne. Det er fortsatt store vannmengder i området, men det er under kontroll, sier operasjonsleder Kjetil Avsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt til Aftenposten.no.

Avsnes opplyser om at det vil være vakthold i området utover kvelden for å holde oversikt over situasjonen.

Politiet har gått fra dør til dør og varslet beboerne om at det kan bli høy vannføring.

Vi har hentet frem kriseplanene og er klare til å sette inn tiltak Innsatsleder i politiet, Stein Helge Selland

Årsaken til at Fortunselva øker er at bassenget til Hydro energi på Fivlemyrane tar inn mer vann enn det klarer å slippe ut. En isvegg har demmet opp over utløpet til et underjordisk basseng i Harbarsbreen, og da veggen brøt sammen kom alt vannet som har samlet seg ut på en gang.

- Det ser ut til at situasjonen er relativt under kontroll. Vannstanden stiger betydelig mindre nå enn den gjorde i formiddag. Vi gjør naturligvis også det vi kan for å unngå skader dersom det skulle bli flom, sier informasjonssjef Lars Nermoen i Norsk Hydro til Aftenposten.no.

- Vi har hentet frem kriseplanene og er klare til å sette inn tiltak om nødvendig, sier innsatsleder i politiet, Stein Helge Selland, til Sogn Avis.

Det er mellom 40 og 50 husstander i området. BT skriver at Luster energi og Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) overvåker vannstanden kontinuerlig.

- Vi har holdt et øye med innsjøen inne på breen over lang tid. I går oppdaget vi at den var i ferd med å tømme seg, sier Svein Hove, HMS-leder i Hydro Energi.

Han var i ettermiddag med i helikopter over området for å få oversikt over situasjonen.

- Vi vet hva som er årsaken, og vi tror ikke det blir flom. Dette skjer fordi smeltevann presser seg frem, sier Hove til Aftenposten.no.

Det som nå skjer i Sogn er et såkalt jökulhlaup . Det er en plutselig og ofte katastrofal flom fra en isbre. Det er relativt sjeldent dette skjer i Norge, men på Island hvor ordet stammer fra er det skjer det oftere

Sjeldent



Ifølge vakthavende hydrolog ved Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) er det mange år mellom hver gang dette skjer her til lands.

- Det spesielle er at det skjer svært fort. Vannet skyter ut fra breen og kraftverksmagasinet stiger raskt, sier hydrolog Thomas Skaugen ved NVE til BT.

Han sier de er usikre på hvor mye mer vann som vil komme.

- Vannet er delvis skjult under breen, så det er vanskelig å vite hvor store mengder det er snakk om. Innsjøen vil trolig tømme seg i løpet av et døgn eller to, sier han.

Stikker til skogs



Erik A. Fortun (85) bor bare 500 meter fra kraftstasjonen, og er dermed nærmeste nabo.

Selv tar 85-åringen det hele med stor ro.

- Det er ikke sikkert det går over bredden. I så fall er det bare å stikke opp i skolen, sier han.

Han har en gang tidligere opplevd at jordet hans ble ødelagt da det kom vann inn på eiendommen. Det var under byggingen av dammen for 40 år siden. Han frykter det kan bli materielle skader også denne gangen.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Dette har skjedd:

Ifølge NVE har det skjedd et såkalt jökulhlaup i Luster. Det er en plutselig og ofte katastrofal flom fra en isbre. Denne type flom skjer enten ved at en dam som er demmet opp av en bre plutselig blir tappet, eller at et vulkanutbrudd under en bre raskt smelter store mengder is. Ordet jökulhlaup kommer fra Island, hvor dette fenomenet skjer relativt ofte. Kilde: BT

Siste nytt