• Strenge sikkerhetstiltak i rettssalen

    Aftenposten TV har besøkt kultursenteret som blir midlertid rettssal for saken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

    VIDEO:

Her skal de stilles for retten

KISANGANI (Aftenposten.no): I leide lokaler med høy sikkerhet skal rettssaken mot de drapssiktede nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French avholdes.

Ifølge presidenten for den militære domstolen skal rettssaken starte allerede neste uke.

– Vi vet ikke når, men det blir senest lørdag, forteller Kaptein Claude Disimo. Han sier det kan ta opp mot to uker før den er ferdig, selv med rettsmøter hver dag.

Militærkapteinen er både øverste leder for militærdomstolen, og skal selv lede dommerpanelet som skal dømme nordmennene. Han vil ha med seg én dommer til, samt tre lekdommere, som er offiserer enten i militæret eller i politiet. Alle fem dommerne er allerede utnevnt.

Joshua French og Tjostolv Moland kom inn i den demokratiske republikken Kongo i starten på mai i år. De reiste med motorsykkel fra Uganda til Kisangani. Der var de tre dager. før de satte kursen til bake til Uganda.

Leide sjåfør

Motorsykkelen deres skal ha gått istykker i Kisangani, og derfor valgte de to å leie en bil med sjåfør for å komme seg tilbake.

Etter en god stund skal de angivelig ha bedt sjåføren om å stoppe, for så å skyte ham. Selv forklarer de at de ble stoppet av opprørere som drepte sjåføren.

Moland og French skal så ha tatt bilen og kjørt inn i Okapi nasjonalpark. Her ble de oppdaget av parkvoktere, og senere pågrepet.

Militær domstol

Ettersom de ble tatt med militære identifikasjonspapirer på seg, blir saken i Kongo ansett som militær, og den går for den militære domstolen.

Det vil bli en offentlig rettssak, der allmennheten får adgang, og der pressen gis mulighet til å filme og ta bilder. French og Moland forventer selv at også kongolesiske medier vil rapportere fra rettssaken, i tillegg til norske medier.

Den vil riktignok ikke gå under åpen himmel, som en del andre rettssaker i området.

– Av sikkerhetsgrunner har vi leid lokaler hos den fransk-kongolesiske alliansen (et slags fransk kultursenter, red.anm), forklarer Disimo.

Plass til to hundre

Kultursenteret skal ha sitteplasser til omlag 200 personer, i tillegg til eventuelle ståplasser. Disimo gir inntrykk av at han forventer fullt hus under rettssaken.

Det er først en romslig foaje, og så et rom som i stor grad ligner på en vanlig norsk bygdekino. Det er en scene foran og mange stoler til tilhørerne.

Disimo forklarer at tilskuere noen ganger tidligere har laget opptøyer under rettssaken.

– De som forstyrrer nå, vil bli kastet ut og arrestert, sier han, og forteller at det vil være både militære vakter og politi både inne og utenfor de midlertidige rettslokalene.

Selv om Kongo er et land med svært mye korrupsjon, mye krig, ulike geriljagrupper og krigsforbrytelser, har de tatt vare på de juridiske strukturene fra kolonitiden under Belgia.

For omlag 100 år siden var blant andre norske jurister med på å bygge opp et juridisk system i landet.

Dette gjør at domstolen i det minste er strukturelt uavhengig fra påtalemyndighetene, selv om de rent praktisk deler kontorbygning.

Presidenten for den militære domstolen lover overfor Aftenposten at rettssaken vil være upartisk, og at den ikke kan kjøpes av noen av partene.

– Dommeren følger bare loven, sier han, og forteller at han allerede har lest sakspapirene meget nøye.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

DETTE ER SAKEN

9. og 11. mai ble de to nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) arrestert i nasjonalparken Okapi i Den demokratiske republikken Kongo. Mennene er mistenkt for drapet på en lokal sjåfør. De to hadde på seg ID-papirer fra Forsvaret og sikkerhetsfirmaet SIG under arrestasjonen, og kongolesiske myndigheter beslutter at de skal stilles for en militær domstol. Lokale vitner hevder at nordmennene drepte sjåføren og forsøkte å drepe hjelpesjåføren uten forvarsel. Nordmennene sier de ble forsøkt ranet, og at sjåføren døde i skuddvekslingen som fulgte. Rettssaken starter neste uke i byen Kisangani.

Flere bilder

Her skal de drapssiktede nordmennene stilles for retten, trolig allerede i løpet av neste uke. Lokalene eies av et slags franskkultursenter og ligger sentralt i byen Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo. FOTO: FRED C. GJESTAD

Lokalet har sitteplass til 200personer. FOTO: FRED C. GJESTAD

Siste nytt