• Her sprenges mastene

    Kvitsøy-mastene har i en mannsalder dominert utsikten fra Fjøløy fyr. Vi sto der da den første av mastene ble sprengt ned.

    VIDEO: Torstein Lillevik

Her sprenges den 125 meter høye masten

Etter 30 år i drift er en av Nord-Europas kraftigste kringkaster blitt avleggs. Torsdag ble første mast sprengt ned.

Ventetiden ble lang for dem som ønsket å se sprengningen av den første masten på Kvitsøy. Men da klokken passerte 19.30 onsdag, ble rundt 40 ladninger utløst, og den 125 meter høye stålkonstruksjonen gikk i bakken sekunder etterpå. Det skriver aftenbladet.no.

Torsdag tas nabomasten ned, før de andre forsvinner i rekkefølge utover denne og neste uke. Til slutt skal mellombølgemasten helt ytterst tas ned, og landemerkene vil være historie.

Etter nesten 30 års drift er dermed i en æra i norsk radiohistorie over. Anlegget som en gang var Nord-Europas kraftigste kringkaster, ble til slutt for dyrt i drift i tillegg til å være utdatert teknologisk.

30. november 2011 ble siste sending kringkastet og senderne stengt av. Nå skal også antennen bort, for godt.

- Alle mastene skal sprenges ned på en kontrollert måte. Det har vi funnet ut er det sikreste. Dette gjøres ved å plassere ladninger i bunnen av masten, eller som i det første tilfellet to steder. Vi har gjort grundige beregninger på forhånd og har erfaring fra Sveio kringkaster som nå er ferdig demontert, forklarer anleggsleder Jan Undrum i AF Decom.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt