Her traff meteoritten

Folk i Nord-Troms ble oppskaket av drønnet da meteoritten traff bakken i Reisadalen.

Lignende nedslag, men med betydelig større stein, har gjort enorme skader på jorden gjennom millioner av år. I Barentshavet er det et enormt krater etter nedslag. Men denne gangen gikk det bra. Like etter klokken to natt til onsdag denne uken var det flere som så meteoritten over Lyngen. Klokken 02.13.25 registrerte jordskjelvstasjonen i Karasjok en rystelse.- Det kom et smell. Huset ristet, og gardinen blafret i de åpne soveromsvinduene, sier Wenche Offerdal som bor i Reisadalen til Nordlys.Like etter hørte hun bulderet fra et ras i fjellet, som hun forbinder med meteornedslaget.

Enorm fart.

- Vi mener det dreier seg om en stein på 10-12 kilo. Ute i verdensrommet har den hatt enorm fart, men etter å ha gått gjennom vår atmosfære er tempoet blitt roligere, sier astronom og observatorieleder Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø.Han reagerer på at andre fagfolk sammenligner denne meteoren med Hiroshima-bomben. - Det er en grov overdrivelse. Vår atmosfære pepres med små steiner fra verdensrommet hele tiden. De fleste brenner opp og forsvinner, men noen lander her, sier Truls Lynne Hansen.

Lav risiko.

Han kjenner historier om at folk er drept etter direkte treff av meteor, men muligheten er mikroskopisk.- Slike meteorer er ikke glødende når de treffer bakken. De er heller ikke radioaktive. Men skulle de treffe et hus, så gjør de skade, sier han.Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA overvåker verdensrommet, og følger med på små planeter, asteroider, som kan komme ut av kurs. Akkurat nå er de opptatt av en flere hundre meter stor stein som kan være på kollisjonskurs mot jorden i 2036.- Men små steiner slik den man så i Nord-Troms, har man ingen mulighet å vite om at kommer, sier Truls Lynne Hansen.Forsvaret følger med på flyvende objekter, og har en viss beredskap på sine radarer på land, til sjøs og i luften.- Vi kan observere slike meteorer. Men alt skjer svært raskt, og de fleste forsvinner før de treffer bakken, sier oberstløytnant John Espen Lien ved Landsdelskommandoen i Bodø.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Dette kan være et av nedslagene fra meteoritten som eksploderte over Reisadalen. FOTO: OLA SOLVANG / NORDLYS

Peter Bruvold tok dette bildet fra Lyngseidet klokken 02.05 natt til onsdag. Syv minutter etter hørte han drønnet. - Vi følte det på kroppen selv om det ikke satt i jorda, sier han. FOTO: PETER BRUVOLD

Siste nytt