• Ouslands ekspedisjon: Bli med inn og se hvordan de levde

    Eventyrer Børge Ousland og mannskapet kom lørdag tilbake etter fire måneder i Arktis. Nå blir det joggeturer, dusj og barbering.

    VIDEO:

Hjem etter fire måneder i Arktis

Børge Ousland og hans mannskap la lørdag til kai utenfor Frammuseet i Oslo. Eventyret på fire måneder er overstått, og Ousland er bekymret over det han har sett.

Les mer:

Det er blikkstille og sol, og en trimaran omgitt av følgebåter og hurrarop nærmer seg bryggen ved Frammuseet i Oslo.

Eventyrer og ekspedisjonsleder Børge Ousland, skipper Thorleif Thorleifsson og mannskapet Stanislav Kostyashin og Vincent Colliard, kom lørdag kl 14 tilbake etter fire måneder i Arktis. For det var akkurat her ved Frammuseet at ferden startet.

- Hvordan er det å være hjemme igjen?

- Det er alltid deilig, det er nesten ikke til å tro faktisk, sier Ousland.

- Vi har seilt i kuling og storm og is og alt mulig og lurer på åssen det her kommer til å gå. Også nå er vi endelig hjemme igjen og har klart det. Det er fantastisk.

Også skipper Thorleifsson er fornøyd.

- Med denne velkomsten og masse gode venner på brygga, så er det en stor fornøyelse, sier han.

- Også er det litt spennende. Her er Gjøa og Fram. Og her er vi. Det er noe historisk i bunn her som vi setter stor pris på å kunne videreføre.

En stor folkemengde ønsket Ousland og mannskapet velkommen lørdag. FOTO: ASTRID HEXEBERG

Øyenvitner til klimaendringerOusland og mannskapet seilte rundt Nordpolen og gjennom både Nordøst- og Nordvestpassasjen på én sesong. Det samme gjorde den russiske seileren Peter 1, og de passerte linjen for Nordvestpassasjen på samme dag. Dette er ikke gjort tidligere, og det er endringer i isforhold som har gjort det mulig. Ett av målene med ekspedisjonen var å undersøke nettopp isforholdene i Arktis nærmere.

- Kan du oppsummere ekspedisjonen?

- For det første har det vært en stor suksess, vi har jo klart det vi satte oss fore, men på en annen side er det jo også skremmende. Noe av grunnen til at vi dro ut var jo for å vise med et konkret eksempel hva som skjer i Arktis med klimaendringene og hvor mye isen trekker seg tilbake, sier Ousland.

Se intervjuet med eventyrerne øverst i artikkelen.

Dyrelivet forsvinner- Det er to ting som skjer. Det ene er at når isen forsvinner, så forsvinner alt dyrelivet der oppe, sier Ousland.

- Det er ikke noe liv i det hele tatt når det ikke er is. Og det andre er at når isen er borte så absorberer jo den mørke havoverflaten mye varme. Det er en selvforsterkende effekt som gjør at klimaet på jorda øker i et kanskje enda større tempo enn tidligere.

Skipper Thorleifsson poengterer at mannskapet på denne ekspedisjonen ikke er vitenskapsmenn.

- Men vi er vanlig reisende og vi ser det totale fraværet av liv. Jeg tror vi kan telle opp at vi har sett tre hval på hele jordomseilingen i Arktis, sier han.

- Fire havfugler, noen spinkle lundefugl og der det ikke var is, var det ingenting og den tomheten der gjorde inntrykk på oss alle sammen.

I fire måneder har mannskapet seilt med denne glassfibertrimaranen Northern Passage i Arktis. FOTO: ASTRID HEXEBERG

Utfordrende seilasUnderveis har kvartetten hatt nok av utfordringer å bryne seg på.

- Det er fortsatt is da, selv om det er mye mindre, sier Thorleifsson.

- Og utfordringen er å finne vei i labyrinten av is. Også har det tidvis vært lokalt byråkrati som har vært utfordrende, og Nordatlanteren hjem nå i oktober.

Mange høydepunkterEkspedisjonen startet oppover langs norskekysten til Murmansk og deretter videre gjennom Nordøstpassasjen til Point Barrow i Alaska. Tross utfordringer har høydepunktene også vært mange.

- Det har vært å komme igjennom Nordvestpassasjen akkurat like før det begynte å fryse på, sier Ousland.

- Å komme til Grønland og møte inuittene der og snakke med dem om klimaendringer. Og ikke minst komme i mål ved Bergen og ha fullført selve jordomseilingen.

Bli med på en omvisning inne i kahytten i videoen øverst.

Skal ta skjeggetFire menn har delt en liten kahytt på glassfibertrimaranen Northern Passage på 31 fot. Det har tidvis vært trangt, en primus har vært eneste varmekilde og de har måttet sove på skift. Men samholdet har vært bra skal vi tro Ousland.

- Vi har hatt en god rollefordeling og vi har klart å samarbeide om alle problemene og funnet løsninger på de underveis. Vi er kommet styrket ut av den turen.

Men nå er iseventyret over for denne gang og Ousland er klar for hverdagen og ikke minst å få lov til å bevege seg mer.

Nå forsvinner skjegget på ekspedisjonsleder Børge Ousland. FOTO: ASTRID HEXEBERG

- Jeg skal kose meg, slappe av, ta en dusj, spise mye god mat, være sammen med familien. De enkle og nære tingene som betyr ekstra mye når du kommer hjem fra en sånn tur.

- Går skjegget nå eller?

- Nå går skjegget, ja!

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt