• FOTO: Braastad, Audun

Høyre går kraftig tilbake

Erna Solberg går inn i landsmøtet med en markant nedgang på Aftenpostens partibarometer.

Partiet går tilbake med tre prosentpoeng siden aprilmålingen, og ender på 26,8 prosent. Det er samme nivå som ved stortingsvalget i september.

Siden valget har Høyre jevnt over ligget høyere enn valgresultatet på Aftenpostens målinger.

Færre kvinner

Når Erna Solberg samler Høyre til jubel og feiring av regjeringsdeltagelsen på Gardermoen denne helgen, er det imidlertid med svakere tall i bagasjen.

- Høyre har en litt svakere oppslutning blant kvinner denne gangen. Det kan ha litt med reservasjonsdebatten å gjøre, sier Thore Olaussen i Respons til Aftenposten.

Der 24 prosent av de spurte kvinnene sa de ville stemt Høyre i april, sier i mai bare 20 prosent at de ville stemt på Erna Solbergs parti. Partiet faller i alle aldersgrupper unntatt de over 60.

Også i VGs måling i forrige uke gikk Høyre tilbake, da med halvannet prosentpoeng.

Parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre vil likevel ikke si partiet opplever en negativ trend.

- Vi skulle heller gått inn i landsmøtet med pluss tre, men vi har hatt stabilt høy oppslutning siden valget og i snitt ligger vi på valgresultatet eller rett over. Det synes vi er bra, sier Helleland til Aftenposten.

Han gleder seg over et solid borgerlig flertall på målingene.

Trond Helleland

FOTO: Larsen, Håkon Mosvold

- Det er viktig at den borgerlige blokken står seg godt. Noen opp- og nedturer vil det være, men dette viser at velgerne ikke bare ville ha nye fjes, men også ny politikk, sier Helleland.

Ap er fortsatt landets største parti på målingen, med 33,2 prosentpoeng.

Påtroppende leder Jonas Gahr Støre må imidlertid se oppslutningen falle med 0,8 prosentpoeng siden sist. Flere av dem går tilbake til SV, som går frem med 1,4 prosentpoeng.

Opptur for MDG

Miljøpartiet de Grønne går frem med 1,1 prosentpoeng til 3,5 prosent på målingen.

- Det er hyggelig, og det rimer med mange andre målinger som har oss mellom tre og fire prosent. Det er selvsagt den beste oppmuntringen vi kan få for å jobbe enda hardere for det opplagte målet vårt – som er å komme inn på Stortinget godt over sperregrensen i 2017 og inn i mange kommunestyrer landet over i 2015, sier partitalsmann og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i MDG til Aftenposten.

- Vi har alle beina solid plantet på bakken på nåværende tidspunkt, men samlet er det liten tvil om at målingene siden valget viser at vi ikke bare er etablert, men at vi vokser, fortsetter Hansson.

Også Senterpartiet (+1,4) går tydelig frem, mens KrF (+0,3) og Venstre (-0,5) ser marginale endringer.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt