• Høyres kommunepolitikere leverer gode resultater, er Høyres nestleder Jan Tore Sanners kommentar til målingen.

    FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX

Høyre i posisjon for et godt kommunevalg

Høyre ligger an til å gjøre et godt kommunevalg og puster Ap i ryggen. Også Frp gjør det bra, men befinner seg et godt stykke bak de to store.

Les også:

Det fremgår av partibarometeret fra februar, som måler hva folk ville stemme dersom det hadde vært kommunevalg. Barometeret er utarbeidet av Respons Analyse for Aftenposten.

Vanligvis blir velgerne spurt hva de ville stemme dersom det hadde vært stortingsvalg. Fra nå og frem til høstens kommunevalg vil imidlertid det partibarometeret Aftenposten presenterer, med ledsagende grafikk, dreie seg om partipreferanser ved kommunevalg.

Samtidig vil vi fortsatt spørre velgerne hva de ville stemt ved stortingsvalg. Dette gjør vi dels for å kunne følge utviklingen over et lengre tidsrom, dels for å studere forskjeller mellom hva folk sier de vil stemme ved kommunevalg, og hva de ville stemt ved stortingsvalg.

Februarmålingen viser at to partier gjør det merkbart bedre når det er snakk om kommunevalg: Høyre og Senterpartiet.

Høyre får hele 25,4 prosent på kommunevalgmålingen, 2,3 prosentpoeng mer enn på stortingsvalgmålingen. Sp får 7,0 prosent på kommunevalgmålingen, mot bare 4,7 prosent på stortingsvalgmålingen. Også her er økningen 2,3 prosentpoeng.

Faller kraftig

På stortingsvalgmålingen faller Høyre sterkt siden januar, fra 28,5 til 23,1 prosent. Fra å være større enn Ap siste måned, er det nå betydelig mindre – og også litt mindre enn Frp. Ap får 29,2 prosent og Frp 23,8.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner tror nedgangen på stortingsvalgmålingen er et tilfeldig utslag. - Vi ligger stabilt på et høyt nivå på alle de nasjonale målingene, observerer han og mener dette skyldes at Høyre er tydelig på egen politikk.

Om kommunevalgmålingen sier han: - Det er et gledelig resultat. Det kommer av at velgerne ser at våre kommunepolitikere leverer gode resultater. Fire av ti velgere bor i en Høyre-styrt kommune. Jeg har tro på at vi ved valget skal klare et betydelig høyere nivå enn det vi oppnådde for fire år siden.

Høyre står særlig sterkt i de større byene, mens Sp høster gevinst i mindre distriktskommuner. Bakgrunnstallene viser at Høyre oppnår 32 prosent – og er størst – i kommuner med innbyggertall over 5000. Sp får hele 19 prosent i kommuner med under 1000 innbyggere.

Både Ap og Frp gjør det dårligere på kommunevalgmålingen enn på stortingsvalgmålingen.

KrF frem

KrF, som har vært rystet av indre stridigheter, går klart frem på stortingsvalgmålingen, fra 5,0 til 6,0 prosent. Bakgrunnstallene viser at mange tidligere KrF-velgere nå er kommet ned «fra gjerdet».

Partiet henter også tilbake velgere fra Høyre.

Utregninger TV 2 har gjort på basis av TNS gallups kommunevalgbarometer, viser samme trend.

Les også

Siste fra Innenriks

Meninger

«På et frokostmøte i dag spør tankesmien Civita hvor dypt høyrebølgen i norsk politikk stikker» KULTUR side 2

Flere bilder

Siste nytt