• Høyre er delt i to i spørsmålet om å fjene fedrekvoten: Partiledelsen, med Erna Solberg i spissen, er mot, mens Høyres kvinneforum, her ved Linda Cahrine Hofstad Helleland, er for.

    FOTO: OLAV OLSEN

Høyre vil fjerne fedrekvoten

Høyre vedtok etter heftig debatt å fjerne fedrekvoten, mot Erna Solbergs vilje. Dermed kan hver enkelt familie velge hvordan de skal fordele foreldrepermisjonen.

Etter en times intens debatt, vedtok et splittet Høyre på sitt landsmøte fredag kveld å fjerne fedrekvoten.

- I noen konservative deler av næringslivet blir det nok tøffere for menn å ta ut pappaperm, sier Erna Solberg, som selv stemte mot å fjerne fedrekvoten, fordi hun mente det er for tidlig.

Et flertall på landsmøtet mente derimot at det er på tide.Dermed forsvinner trolig de ti ukene som nå er øremerket far dersom det blir borgerlig flertall ved neste korsvei. Frp har programfestet at de ønsker at foreldrene selv skal bestemme hvem som tar ut permisjon.

Høyres kvinnepolititiske leder, Linda Cathrine Hofstad Helleland, er blant dem som mener tiden er moden for at foreldrene selv kan bestemme hvem som skal ta ut fødselspermisjon og hvor mye.

Derfor fremmet hun på vegne av Høyres kvinneforum, med støtte fra Unge Høyre, forslag om å fjerne fedrekvoten, og kunne jublende konstatere at hun fikk gjennomslag.

- Fremtidens familiepolitikkTi uker av foreldrepermisjonen er i dag øremerket fedrene, og den rødgrønne regjeringen ønsker å utvide den til 14 uker.

- For dagens fedre og morgendagens fedre er det helt naturlig å være hjemme med sine barn. Innføringen av dagens fedrekvote har nok bidratt til det. Men samfunnet er i stadig i utvikling. Tiden er nå moden for å føre fremtidens familiepolitikk, sa kvinnepolitisk leder i Høyre, Linda Cathrine Hofstad Helleland under debatten på Høyres landsmøte.

Men på dette spørsmålet var partiet delt i to. Partiledelsen, med Erna Solberg i spissen, ønsker ikke å fjerne kvoten. Tre medlemmer av resolusjonskomiteen hadde før avstemnignen tatt dissens, og et betydelig mindretall stemte for denne.

- Begrenser valgfrihetenJan Tore Sanner, som selv har tatt ut pappaperm, mener at man begrenser familienes frihet ved å fjerne fedrekvoten, heller enn å øke den.

- Det er fortsatt mange arbeidsplasser som er skeptiske til at fedre tar ut pappaperm, sa han til Aftenposten.no.

Leder Henrik Aasheim i Unge Høyre mener spørsmålet er viktig prinsippielt.

- Skal man vedta fordelingen ved Stortinget eller ved kjøkkenbordet? sa han til Aftenposten.no.

- Jeg synes det er grenseløst provoserende om det er arbeidsgivere som synes det er mindre greit om fedre tar ut permisjon enn om mødrene gjør det. Men da må vi heller regulere gjennom arbeidsmiljøloven at det ikke er greit at arbeidsgiverne utøver press mot fedre som vil ta ut permisjon, sier han.

- Men skal vi la folk kunne ta reelle valg, eller bare prinsippielle valg? Og hva gjør vi da når kartet og terrenget ikke stemmer, sa Anette Solli i debatten, som også mener en fjerning av kvoten vil fjerne valgfrihet.

Ti år tilbakeAllerede i januar i år ble det klart at Høyres kvinneforum ønsket å fjerne fedrekvoten. Da jublet Fremskrittspartiet over nok en sak de to partiene kunne enes om, mens resten av opposisjonen mente forslaget var naivt.

Jens Stoltenberg mener det vil sette likestillingen mange år tilbake dersom fedrekvoten fjernes.

I dagens VG gikk Stoltenberg ut sammen med barne- og likestillingsminsiter Audun Lysbakken (SV) og justisminister Knut Storberget og advarte Høyre mot å fjerne kvoten.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt