Hva gikk så galt?

Manglende kunnskap. Politisk terror av verste slag har rammet oss. I to døgn har jeg nå sittet og hørt på politiets manglende kunnskap om saken.

De fleste politiske drap og terroraksjoner i Europa i hele etterkrigstiden er gjennomført av nasjonalister og høyrekrefter. I den senere tid motivert i en kamp mot multikulturalisme, innvandring, og etter hvert mer og mer tydelige anti-islamske holdninger.

Jeg kan også legge til at disse holdningene er kombinert med en særegen maskulinisme, basert på en self-made-man-ideologi, hvor hver mann har rett til å ta sakene i egne hender. Anders Behring Breivik tilsluttet seg Viennaskolen, en euronasjonalisme som har som klart mål å holde Europa ren for islam og innvandring. Ideologien som formidles her er til å bli skyggeredd av, og på document.no skrev Breivik at han nå skal bruke de pengene han har tjent til å «finansiere en inntektsløs politisk aktiv tilværelse» hvor han skal bruke «midlene til å kunne jobbe fulltid med å videreutvikle/markedsføre Viennaskolen».

Allerede her burde det være duket for sikkerhetspolitiet til å følge denne mannen nøye. Når Breivik i tillegg skaffer seg to våpentillatelser (hva skal en høyreekstremist med det), og etter hvert kjøper inn flere tonn med kunstgjødsel (en av de viktigste ingrediensene i hjemmelagde bomber), burde Breivik vært kontinuerlig overvåket. En enkel politisk analyse i sikkerhetspolitiet skulle borget for det.

Kort tid etter at bomben eksploderte jobbet politiet med teorien om at det kunne komme en oppfølger i nærheten. Teorien er basert på erfaringer fra islamske terrorhandlinger i Pakistan og andre steder. Når folk samler seg, utløses en ny bombe. Breivik var imidlertid ikke interessert i folk flest og slo til et helt annet sted. Når meldingen om skytingen på Utøya kom, koplet dessverre ikke politiet dette til terrorhandlingen. De brukte en og en halv time på å avvæpne mannen. I den tiden har han kunnet gå rundt og rolig likvidere våre ungdommer. Jeg spør: Hvor ble det av fallskjermtropper og helikoptre (utenlandske kollegaer lurer på om vi bare har ridende politi i Norge). Grunnen er nok ikke dårlig politiarbeid, men elendige politiske analyser, som gjorde at politiet ikke hadde anelse om hvilken form for politisk terror som utspant seg.

Dette er utrolig trist. Flere av våre nærmeste venner har hatt barn på Utøya, og ett av barna er i dag savnet. En fantastisk blid, flott og aktiv jente. Jeg håper at denne hendelsen endrer noe av vårt politiske språk. Jeg håper heretter at ingen legitime politiske partier bruker anti-islamsk og anti-innvandrer-retorikk i sin kamp for stemmer. Jeg håper på en generell endring i den politiske dialogen som har en etisk holdning som sitt grunnlag, basert på toleranse og inkludering. Og jeg håper at AUF i de nærmeste dagene får titusen nye medlemmer – i ren solidaritet med de døde og skadete ungdommene våre.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks