• Anders Behring Breivik siterer og viser ofte til anonyme Fjordman i sitt manifest. (FOTO: Privat)

    FOTO: HO

Inspirert av anonym blogger

En anonym norsk blogger ser ut til å ha vært en viktig ideologisk inspirasjon for den nå terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Les også:

I sitt 1500 sider lange manifest, referer han flere ganger til «Fjordman» og siterer angivelig bloggeren. Dette er en blogger som er kjent i det antimuslimske miljøet utenfor Norge, men hans navn og identitet er ukjent.

I helgen har det gått rykter om at Fjordman er identisk med Breivik, men dette blir avvist.

Jeg traff Fjordman ansikt til ansikt i fjor, og jeg får ikke han til å stemme med massemorderen. Det er ikke mulig at Breivik er denne personen, sier Ole Jørgen Anfindsen.

Frilansjournalist Øyvind Strømmen har fulgt dette miljøet bloggere i en årrekke, og han publiserte i går et innlegg der han blant annet skriver at Breivik var en del av dette internettmiljøet som kaller seg «counterjihadist».

De fleste i disse miljøene – antakelig inkludert Fjordman – er knapt voldsmenn, og de oppfordrer sjelden til direkte voldelige tiltak, skriver Strømmen.

Fjordman publiserte søndag kveld et innlegg på nettstedet Gates of Vienna, der han klargjør sitt standunkt.

Han åpner med å gå ut mot ryktene om at han er Breivik.

- Det er jeg ikke. Jeg har heller aldri møtt ham. Jeg har foreløpig ikke hatt tid eller energi til å lese hans påståtte manifest, men jeg hører rykter om at han har sitert meg. Det misliker jeg ekstremt, men det er ikke så mye jeg kan få gjort med det. Alt jeg skriver blir gjort tilgjengelig på internett, skriver Fjordman.

Han peker også på at Brevik tilsynelatende har planlagt angrepene i ni år.

- Jeg eksisterte ikke under navnet Fjordman på den tiden, og så vidt jeg vet gjorde heller ikke Robert Spencer nettside Jihad Watch. Vær vennlig å ha dette i bakhodet, når vi alle prøver å fordøye den unevnelige ondskapen vi var vitne til på fredag.

- Ubehagelig å bli nevntAnfindsen er selv en aktiv debattant i innvandringsdebatten og kritisk til norsk innvandringspolitikk, og brukte et innlegg fra «Fjordman» i boken sin «Selvmordsparadigmet» i fjor.

– Hvordan ser du på at Fjordman ser ut til å være en inspirasjon for gjerningsmannen?

– Det er noe som bør mane til ettertanke. Vi må være åpne for selvkritikk. Denne tragedien er så hjerteskjærende. Det fins jo ikke ord for det som har skjedd. Jeg synes at både jeg og andre som har hatt sterke meninger om det flerkulturelle samfunnet og innvandringspolitikken, må være åpne for å ta selvkritikk. Jeg føler et sterkt behov for å bruke dager og uker på å la dette synke inn. Jeg har ytret sterke og kritiske bemerkninger mot vestlige eliter, men jeg har aldri ønsket å stimulere til terror eller hatefulle aksjoner. Tvert i mot. Men jeg uansett villig til å gå i meg selv for å se om jeg har gått for langt i mine negative beskrivelser av vestlige eliter og deres roller. Det spørsmålet er uunngåelig, sier Anfindsen.

Han synes det er ubehagelig at også hans navn nevnes så vidt i manifestet.

– Men hvem er «Fjordman»?

– I seks-syv år har han vært et fenomen på nettet. Hans artikler har millioner av treff. Jeg har ikke lov til å si ting som kan identifisere han, men jeg kan si at han er norsk. Jeg vet ikke om han har formell utdannelse, men han er utrolig belest. Han mener særlig to ting: at islam ikke egentlig er en religion, men et totalt system som styrer enkeltindividere. Og han mener islam vil bli en ulykke for Europa hvis det blir en dominerende religion.

- Ikke høyreekstrem– Hvordan ser du på at han blir brukt som argumentasjon for en terrorhandling?

–Det er veldig ubehagelig. Jeg har aldri forstått Fjordman dit hen at han går inn for voldsbruk. Jeg hadde aldri brukt han som bidragsyter i min bok dersom jeg hadde hatt en mistanke om det. Men han har brukt sterke ord for å få folk til å gjøre opprør og demonstrere. Men jeg vil ikke kalle han høyreekstrem.

– Deler du «Fjordmans» synspunkt?

Jeg går inn for– og det tror jeg også Fjordman gjør –at vi må finne bærekraftige måter å sikre fredelig sameksistens. Men jeg synes Fjordman har gått litt langt i forhold til kritikken av de vestlige elitene. Og vi er uenige i vår syn på muslimer og islam, sier Anfindsen.

På nettsider for antimuslimske synspunkter i helgen, tar den anonyme bloggeren «Fjordman» sterk avstand fra terrorhandlingene og beklager at han skal ha blitt sitert.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt