Irving: - Utsatt for global kampanje

– Jeg trodde det norske folk var laget av sterkere stoff, sier David Irving, overrasket over at invitasjonen til Lillehammer er trukket tilbake.

Les også:
Den omstridte britiske historikeren hadde ikke hørt noe fra festivalledelsen i Lillehammer da Aftenposten kontaktet ham torsdag i Budapest, der han oppholder seg sammen med venner. Nyheten fikk han fra norske journalister.– Det er en uhøflighet – sorry. Jeg trodde det norske folk var laget av sterkere stoff, sier Irving som hevder at det er et globalt forsøk på å bringe ham til taushet.Dette er nok et bevis på at folk som snakker om ytringsfrihet, bruker en masse tid på å kneble hans muligheter for å snakke, hevder han.

Var ikke klar over sterke reaksjoner

Ifølge Irving foregår det en «interessant kampanje» mot ham, en kampanje som har pågått i 30 år og som begynte da han skrev biografien om Hitler.– Jeg var veldig glad for å bli invitert til Lillehammer. Men de som inviterte meg, var nok ikke klar over denne kampanjen og hvilke problemer de utsatte seg selv for.Irving forteller at han den gang ikke visste noe om litteraturfestivalen i Lillehammer. For ikke å oppleve det samme som han gjorde i Østerrike da en invitasjon fra studenter endte med at han ble arrestert, skrev han til den norske ambassaden i London for å få mer opplysninger om Lillehammerfestivalen. Han sier at han ikke ville risikere å oppleve at hemmelig politi ligger i bakhold igjen.– Ambassaden sa at festivalen var bra og ønsket meg velkommen til Norge, hevder Irving. Han var ikke klar over de sterke reaksjonene i Norge før torsdag morgen. Fritt Ord bruker sine midler som et pressmiddel for å hindre og undertrykke det frie ord. Karatel
Si din mening i Debattcentralen du også

- En historie som ikke er så pretty

– Jeg gikk inn på Google og så at det var omtrent 900 eller 9000 referanser til det. At så mange mennesker lyver om meg, er veldig ubehagelig. De kan lyve om meg hvis jeg kan svare, sier Irving.Historikeren forteller at han reiser mye og holder foredrag. For tre uker siden kom han tilbake fra tre månders turné til USA der han blant annet snakket om fengslingen i Østerrike.Irving har allerede begynte å skissere på foredraget han skulle holde i Norge.– Jeg skulle snakke om den virkelige historien som skjedde i Norge under annen verdenskrig – ikke den som offisielle historikere skriver. Og det er en historie som ikke er så pretty, sier han.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

¿ Jeg var veldig glad for å bli invitert til Lillehammer. Men de som inviterte meg, var nok ikke klar over denne kampanjen og hvilke problemer de utsatte seg selv for, sier Irving. FOTO: HERBERT NEUBAUER / REUTERS

Siste nytt