• En kvinne sørger foran gravplassen ved Potocari, like utenfor Srebrenica. Over 8000 mennesker ble drept i massemordet på bosniske muslimer i 1995.

    FOTO: AP/MARKO DROBNJAKOVIC

Krigsforbryter løslatt
fra norsk fengsel

Den serbiske krigsforbryteren Dragan Obrenovic ble i 2003 dømt til 17 år fengsel for å ha deltatt i massemordet i Srebrenica. Nå er han løslatt fra fengsel i Norge.

I 2003 ble den bosnisk-serbiske offiseren Dragan Obrenovic dømt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Krigsforbrytertribunalet for Det tidligere Jugoslavia (ICTY).

Retten mente Obrenovic hadde vært sentral under de systematiske henrettelsene av over 8000 bosnjaker i den lille byen Srebrenica i Bosnia og Hercegovina i 1995.

Slipper ut åtte år før

Massedrapene under krigen på Balkan er de verste i Europa siden andre verdenskrig.

Etter dommen ble Obrenovic overført til soning i Norge, som følge av en avtale mellom FN og norske myndigheter. Nå er han løslatt - etter at han har sonet mindre enn ni år.

 Det kommer frem i dokumenter sendt fra FNs krigsforbryterdomstol til Justis- og beredskapsdepartementet.

Dette er kortere enn det som er praksisen i norsk kriminalomsorg, der de fleste soner to tredjedeler av idømt straff. 

- Jeg kan bekrefte at Obrenovic er løslatt og at han i samråd med domstolen er sendt ut av Norge, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet til Aftenposten.no.

Johansen ønsker ikke å kommentere hvorvidt det noen gang var aktuelt at Obrenovic ble igjen i Norge, eller gi mer informasjon om når løslatelsen fant sted.

Balkan-kjenner Ole Benny Lilleås i Den norske Helsingforskomité forteller at Obrenovic var nestkommenderende i 1. infanterikorps i Zvornikbrigaden i Drinakorpset i den bosnisk-serbiske hæren.

- Dommen legger først og fremst vekt på kammandoansvar og at han stilte mannskap til disposisjon for gjennomføringen. Han unnlot både å forhindre massedrapene mens de pågikk. Han unnlot også å disiplinere, undersøke og straffe sine underordene som direkte deltok, sier Lilleås.

Dragan Obrenovic ble pågrepet og tiltalt for krigsforbrytelser i 2001. To år senere ble han dømt til 17 års fengsel.

FOTO: AP/DUSAN VRANIC

 

Har samarbeidet med påtalemyndigheten

I vurderingen av hvorvidt Obrenovic skal løslates påpeker domstolen at avtalen mellom Norge og FN-domstolen innebærer at man skal følge norsk praksis når det gjelder soning.

Likevel trekkes det frem av forbrytelsene Dragan Obrenovic er dømt for er «svært alvorlige».

Domstolen har valgt å vektlegge at Obrenovic har oppført seg bra i fengselet, og han har valgt å samarbeide med påtalemyndigheten ved FN-domstolen. Dette er årsaken til at domstolen valgte å godkjenne en løslatelse før tiden, ifølge dokumenter fra ICTY.

VG avslørte i 2004 at Obrenovic sonet straffen sin blant lavkriminelle innsatte i Kongsvinger fengsel.

Avtalen om løslatelse ble underskrevet allerede i september i fjor, men var hemmelighetsstemplet frem til mars i år.

Domstolen: Vi kan ikke gi mer informasjon

ICTY er svært ordknappe når Aftenposten spør om hvor Obrenovic nå befinner seg - eller nøyaktig  når han ble løslatt.

- Vi kan ikke gi mer informasjon, skriver Johanna Ellis Adwan i FN-domstolens informasjonsavdeling i en e-post til Aftenposten.no.

Lilleås tror det er mest sannsynlig at Obrenovic befinner seg på Balkan.

- Flere dømte krigsforbrytere har etter endt soning bosatt seg i Serbia. Det er vel mest sannsynlig at han befinner seg i Bosnia eller Serbia, sier han.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt