• Kronprins Haakon burde ikke dra til USA for å besøke våpenprodusenten Lockheed Martin, mener kritikere.

    FOTO: Larsen, Håkon Mosvold

Kronprinsen refses for besøk hos våpenprodusent

Kronprins Haakon får kritikk for at han i begynnelsen av mai reiser til USA for å besøke våpenprodusenten Lockheed Martin.

Våpenprodusenten skal levere kampfly til Norge de neste årene og produserer blant annet klasevåpen, noe kronprins Haakon viste sin motstand mot da han frontet Norsk Folkehjelps TV-innsamling.

Filmskaper og forfatter Erling Borgen kritiserer kronprinsen for å besøke fabrikken.

- De burde ikke dra, skriver Borgen i en kronikk i Dagsavisen. Borgen mener kronprinsen med sitt besøk gir legitimitet til det han kaller dødens industri.

Burde holde seg hjemme

Professor i statsvitenskap, Trond Nordby, er enig og sier kronprinsparet burde holde seg hjemme.

- De burde heller lagt seg på bomull i en kuvøse. Det går ikke an å opprettholde nøytraliteten. Det blir konflikter uansett hva de gjør. Hadde de boikottet turen, ville det også blitt bråk, sier han.

- Kongerollen er håpløs og er ikke samlende, slik den bør være. Den splitter folket, sier Nordby.

- Helt naturlig

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen ser på sin side ikke noe galt ved kronprinsparets besøk hos våpenprodusenten.

- For meg er det helt naturlig at kronprinsparet besøker fabrikken, selv om det produseres klasebomber der. Og jeg tror ikke dette går ut over deres omdømme, sier Blindheim som er enig i at kronprinsparet ikke klarer å opptre nøytralt.

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt