• Slik ser kroppsskannerne ved Logan Airport i Boston ut. I USA har innføringen av slike scannere vært omstridt, men svært mange flyplasser har tatt dem i bruk.

    FOTO: Charles Krupa, Ap

Kroppsskanning innføres på norske flyplasser

Regjeringen går inn for at kroppsskannere tas bruk ved flyplasser i Norge.

- Kroppsskannerne vil redusere bruk av håndsøk og det vil være et valgfritt tilbud til passasjerer, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til NRK.

I 2010 sa daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) nei til et forsøk med kroppsskanning ved norske flyplasser.

Metoden har vært omstridt, og den er blitt kalt «nakenskanning». Navnet skyldes at maskinene benytter seg av røntgenteknologi og viser tydelige kroppskonturer på en monitor rett ved skanneren.

Nyere modeller benytter seg av såkalte millimeterbølger.

- En kan ikke lagre, oppbevare, kopiere eller skrive ut informasjon fra skanneren. Passasjeren som blir klarert i skanneren skal være anonym. Kroppsskanneren vil heller ikke avsløre kroppskonturer, sier Arnstad.

Valgfritt

Kroppsskanning skal være et valgfritt tilbud for de reisende.

- Kroppsskannere er en av flere metoder som brukes for å styrke sikkerhetsnivået, men passasjerer kan reservere seg mot bruk av skanneren, sier samferdselsminister.

Opp til flyplassen å avgjøre

EU-kommisjonen har laget et regelverk for kroppsskannere i EU/EØS-området. Det er dette regelverket Norge nå innfører.

Les også

Dette er Europas 50 største flyplasser

Gardermoen fortsatt på samme plass.

Det er opp til lufthavnoperatøren å avgjøre om de vil ha kroppsskannere i sikkerhetskontrollen.

Avinor har tidligere vurdert skannere som er basert på millimeterbølger, som gir konturløse og kjønnsnøytrale bilder. De er svært positive til mindre og nyere modeller som har kommet på markedet.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt