• Europa fryser

    Det er ikke bare i Norge som setter kulderekord.

    VIDEO:

  • Kulda har bitt seg fast i Oslo og mange andre steder i landet. Her fra en kald vinterdag tidligere i år.

    FOTO: SCANPIX/GORM KALLESTAD

Kuldebølgen fortsetter i sør

Kuldebølgen er ikke over i sør, mens nordlendinger får mildvær og plussgrader de neste dagene.

Sjekk været der du bor her.

De som hadde håpet på noe varmere vintervær må fortsatt holde godt på luen:

Kuldetoppen er ikke nådd for denne gang, store deler av Sør-Norge får fortsatt kaldt vær de neste dagene, er beskjeden fra Meteorologisk Institutt.

De som bor i indre strøk på Østlandet kan få temperaturer ned mot 25 og 30 minus enkelte netter.

- Også på Sørlandet blir det fortsatt kaldt i indre områder, med ned mot 20 minusgrader, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen til Aftenposten.no.

- I kystområdene i sør blir det noe høyere temperaturer, men det er kaldt her også. I Mandal er det for eksempel 7-8 minus nå, sier meteorologen.

Ned til 15 minus i OsloOslo vil temperaturene ligge på mellom 12 og 15 minus på dagtid.

- Nattestid blir det enda kaldere, og natten vi går inn i nå kan bli den kaldeste: Områdene rundt Oslo kan få både 20 minus og det som er lavere, sier meteorologen.

- Så ser vi en svak endring fredag, lørdag og søndag. I løpet av helgens er det ut som om temperaturene vil stige litt i det minste, men de vil fortsatt ligge på rundt 8 til 10 minusgrader på dagtid i Oslo. Og det et en liten mulighet for snø, sier meteorologen.

Snø i vest
På Vestlandet er sjansen for nedbør litt større. Her stiger temperaturene litt utpå lørdag og søndag, og store deler av det nordlige Vestlandet, Møre og Romsdal og Trøndelag får snø.

- Helt ytterst på kysten vil temperaturen nærme seg 1 til 2 plussgrader. Her starter nedbøren som regn, men kan gå over til sludd, sier Johnsen.Plussgrader i nordFra Trøndelag og nordover er værtypen en annen enn lenger sør, med mer mildvær.

- Deler av Nord-Norge har allerede nedbør og har hatt stigende temperaturer. Spesielt i kystområdene kan de godt komme opp i 3 til 5 plussgrader de neste dagene, og det blir nedbør. I de områdene som har plussgrader - først og fremst Nordland og Troms - vil nedbøren komme som regn, det sier meteoroligen.

I løpet av helgen blir det mindre nedbør og gradvis kaldere i den nordligste landsdelen. I Indre strøk av Finnmark er det varslet temperaturer ned mot 25 til 30 minus på søndag.Kulderekord i TrondheimDet har vært sprengkulde i mange deler av landet den siste måneden.

I Trondheim har dette vært den kaldeste november på 222 år, siden målingene startet opp i 1788, skriver adressa.no .

Særlig den siste uken har temperaturene vært ekstreme med 12 til 14 grader under det normale i trønderhovedstaden.

Også i Oslo har det vært en kald november i år.

- Den laveste temperaturen som har blitt registrert på målestasjonen på Blindern denne måneden til nå, var 26. november, da var 10,7 minus, forteller seksjonsleder Knut Iden ved klimaseksjonen ved Meteorologisk Institutt.

Sist gang det ble målt lignende vintertemperaturer her var vintrene i 1998 og 1993, da kvikksølvet stansen på henholdsvis 10,1 og 11,1 minus. Det laveste som er målt på Blindern siden målingene her startet opp i 1937, er 16 minusgrader i 1960.

Novembers laveste: 35 minusDen aller laveste temperaturen som er registrert i landet i november i år, må vi lengst nord for å finne:

27. november våknet folk i Karasjok i Finnmark opp til 35 minusgrader på dagen.

Iskaldt var det også på Røros 26. november, da temperaturen ble målt til 32,1 minus.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt