Kvinne omkom i raset

En kvinne i femtiårene er drept og ni personer skadet av ras ved Fana i Bergen i natt. Situasjonen er kritisk for en fire år gammel jente.

- Kvinnen som er omkommet er i femtiårene. Vi kjente henne veldig godt alle som bor i husrekken. Dette er trist, sier Sigmund Konrad Lærum.

Rundt klokken 01.30 løsnet en fjellskrent over Hatlestad Terrasse. Sigmund Konrad Lærum bråvåknet da et skred av leire, jord og vannmasser slo inn mot rekkehusene der beboerne lå og sov.

- Det var fullstendig kaos. En bod tok i mot alt som kom mot vårt hus og jeg tørr ikke tenke på hva som kunne skjedd, sier Lærum.

Enorme vannmasser utløste skredet som var ca. 40 meter bredt og som har ført til omfattende ødeleggelser i området. Flere sokkelleiligheter er begravd i gjørme og inventar er knust.

Dekket av jord. En kvinne i femtiårene ble funnet omkommet i morgentimene. Etter det Aftenposten kjenner til var kvinnen begravet under masser av jord og leire.

Ni personer, deriblant fire barn, er fraktet til Haukeland universitetssykehus, hvor det ble slått katastrofealarm i natt. Situasjonen for en fire år gammel jente og en kvinne er kritisk:

- Man kan se skadene at de har vært dekket av masser. De har hatt oksygenmangel over tid, sier informasjonsdirektør Mona Høgli ved Haukeland universitetssykehus til Aftenposten.

Redningsmannskaper som benyttet lavinehunder, skal ha funnet de to på soverommet, under jordmasser.

Klinikksjef August Bakke opplyste på en pressekonferanse i dag tidlig at begge får intensiv behandling og betegnet redningsaksjonen som lik de man opplever etter snøskred:
- Redningsmenn måtte grave frem de skadede, til dels med hender og enkle hjelpemidler, sier Bakke.

Vellykket aksjon

- Vi er ti hus ligger i rekke, fem av disse er rammet. Mitt hus er det første huset som ble truffet, og som er minst rammet, sier Sigmund Konrad Lærum til Aftenposten.

Etter at han bråvåknet, gikk det kun to til tre minutter før redningsmannskaper var på plass. En sirene ble benyttet for å vekke folk i området.

- En meget vellykket redningsaksjonen. Brannvesenet gjorde en utmerket jobb, evakuering ble foretatt fem minutter etter raset. Årsaken til at det gikk så rask var at de allerede befant seg i området, sier Lærum.

Varslet rasfare

Bergen kommune er gjennom pressen blitt gjort kjent med at beboere i Hatlestad terrasse har kommet med uttalelser om at det på nittitallet ble tatt kontakt med Bergen kommune vedrørende rasfare i området, uten at tiltak ble iverksatt.

- Dette ser vi svært alvorlig på, og vi holder nå på med å undersøke dette nærmere, sier byrådsleder Monica Mæland.

Flere beboere fra Hatlestad terrasse er evakuert til hoteller syd for Bergen sentrum hvor de blir tilbudt krisehjelp. Skadestedsleder og politiførstebetjent Harald Lekven opplyste ved nitiden at søk etter personer fremdeles pågikk, men at man ikke har grunn til å tro at andre personer er tatt av raset.

Politi, heimevernets spesialstyrke, sivilforsvaret og brannmannskaper jobber nå med å sikre området.

Biler er innesperret. Folk som skal på jobb, må eskorteres ut av området. Beboere er samlet i et par hus i området og politiet jobber med å få full oversikt over.

Det er trafikkaos i store deler av Bergen i dag, flere veier er avsperret, en rekke kjeller fulle av vann etter nedbørrekord i natt. I løpet av siste døgn er det kommet 156,5 millimeter - hele 50 millimeter mer enn den gamle nedbøsrekorden.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

En kvinne omkom da det vel 40 meter og drøyt hundre meter brede jord- og steinraset gikk natt til onsdag. FOTO: REDNINGSMANNSKAPENE (MMS)

FOTO: MARIT HOMMEDAL / SCANPIX

Siste nytt