• Fem personer skadet etter togavsporing

    - En person sendt med luftambulanse, sier innsatsleder Helge Knudsen etter togulykken på Vestfoldbanen.

    VIDEO: Aftenposten Video

Lokfører siktet etter togulykken i Vestfold

Politiet i Vestfold har siktet en av to lokførere på ulykkestoget. Siktelsen er tatt ut for å sikre bevis i saken.

Lokføreren kjørte toget i nesten 135 kilometer i timen i 70-sonen da det sporet av forrige onsdag i en sving. Fem personer ble skadet da NSB testet et av de nye flirt-togene.

BAKGRUNN: Tog sporet av på Vestfoldbanen - flere personer skadet

Politiadvokat Hildegunn Mikkelsen bekrefter i en pressemelding at de har siktet en av de to lokførerne som var på toget.

«Politet ønsker ikke å gå ut med hvem av de to som er siktet. Den ene har fått status som siktet i kraft av  straffeprosesslovens § 157. Dette ble foretatt for å sikre bevis i saken», heter det i pressemeldingen.

Denne lovbestemmelsen gir politiet hjemmel til blant annet å ta blodprøve av en person og å sikre andre bevis dersom vedkommende mistenkes for en handling som kan medføre fengselsstraff.

- Siktelsen er et grunnlagsdokument som ennå står ved lag. Vi ønsker derfor ikke å utdype siktelsen på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Mikkelsen.

Lokføreren har ikke bedt om å få bistand av advokat.

Les også

NSBs nye tog, «Flirt», sporet av mellom Holmestrand ogNykirke onsdag i forrige uke. Nå håper Jernbaneverket å få Vestfoldbanen på skinner igjen denne uken.

Har ikke funnet tekniske feil på ulykkestoget


Hverken NSB, Havarikommisjonen eller Jernbaneverket har funnet tekniske feil som kan forklare hvorfor NSBs nye tog ikke bremset ned.

Etterforsker bredt

- Jeg vil nok engang understreke at vi vil etterforske så bredt som mulig og belyse flere forhold ved saken, og skal ikke forhaste oss i arbeidet med å komme fram til en konklusjon, sier Mikkelsen i pressemeldingen.

Hun peker på at det ennå gjenstår en rekke etterforskningsmessige skritt.

- Vi nærmer oss sakte og sikkert et bedre totalbilde av ulykken, sier Mikkelsen.

Åpner torsdag kveld

Persontogdirektør Tom Ingulstad i NSB sier vil ikke kommentere siktelsen av lokføreren.

Tidligere har Aftenposten.no skrevet at det ikke er funnet feil hverken på toget eller på skinnene. Ifølge produsenten Stadler var dette den første ulykken i sitt slag med Flirt-toget.

Torsdag kveld planlegges Vestfold-banen å åpne igjen etter at den har vært stengt for trafikk i over en uke.

–  Vi jobber dag og natt for å prøve å få åpnet i løpet av denne uken. Alt må bygges på nytt, det gjelder signalkabler, kjøreledning, skinner og sviller, sa informasjonssjef Tor Erik Skarpen i Jernbaneverket tidligere denne uken.

Fordeler ikke skyld

 Inspektør Kurt A. Olsen i Havarikommisjonen opplyser at loven om varsling, rapportering og undersøkelser av jernbaneulykker, fra 2005, hindrer kommisjonen i å gjengi opplysninger om det enkeltpersoner sier.

Flirt-toget kjørte i 135 km/t i 70-sonen

– Er spørsmålet stilt direkte om hvorfor toget kjørte så fort som det gjorde?

– Vi spør om mange ting, men vi går ikke ut med hvilke spørsmål vi stiller, sier Olsen.

Ikke teknisk svikt

Han bekrefter at havarikommisjonen har snakket med, og fortsatt skal snakke med, de fem som var om bord. Og at man ikke har noen informasjon om teknisk svikt av noe slag.

 Olsen ønsker ikke å svare på noe som har å gjøre med hvorfor toget holdt 135 km/t i stedet for 70, om det var uenighet om bord om hastighetsvalg, om man regnet med at toget skulle klare det svingete partiet i høy hastighet, eller lignende.

Også persontogdirektør Tom Ingulstad i NSB sier at det ikke har tilflytt ham opplysninger om noen form for teknisk svikt. Men at heller ikke han sitter med noen opplysninger om hva som skjedde i togets førerhus.

 

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Fem personer ble skadet da toget, som kjørte i 135 kilometer i timen i 70-sonen, sporet av mellom Nykirke og Holmestrand.