• Når en ondsinnet programvare allerede er kommet inn på din datamaskin, kontrollerer kriminelle alt du skriver og gjør. Mens du er inne på nettbanken din, tapper de kontoen din for penger.

Lures og loppes på nett

Bare i fjor etterforsket Kripos rundt 50 nettbanksvindelsaker. Ingen av bakmennene er tatt, og myndighetene står hjelpeløse tilbake.


De tar over nettverk, fjernstyrer datamaskinen din, stjeler koder og operativnøkler fra bedriften din og tapper deg og meg for identitet og flere millioner kroner. I løpet av de siste årene har nettsvindlere for alvor skaffet seg fotfeste i det norske markedet. Mens kriminelle hackere før brøt seg inn på maskiner og datasystemer for moro skyld, er datakriminalitet nå blitt "big business".- Dette er organisert kriminalitet satt i system fra miljøer med store ressurser. Data som hentes ut fra bedrifter eller privatpersoners maskiner, selges videre for misbruk. Kriminaliteten kan ramme storindustri, viktige institusjoner som sykehus eller trafikksystemer, sier Christophe Birkeland, avdelingsdirektør for NorCERT som jobber med internett-trusselbildet hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).Også politiet mener trusselbildet har endret seg sterkt de siste årene.- Vi har sett meget offensive metoder bli etablert. Dette er et økende problem i Norge. Vi ser de alvorligste tilfellene av organisert kriminalitet utført med mobiltelefoner, datamaskiner og internett, sier leder i Kripos datakrimavdeling, Rune Fløisbonn. Hans stab i Kripos etterforsket cirka 50 nettbanksvindel-saker i fjor. Foreløpig dreier det seg om opp mot to millioner kroner totalt, men politiet frykter det raskt kan endre seg. I Sverige ble til sammenligning bankkontoer tappet for et titall millioner kroner i fjor.

Bot-nett.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet er bekymret for utviklingen i Norge. De største truslene er blant annet økende omsetning av skadelig og ondsinnet programvare (malware), som inkluderer virus og skadelige "dataormer", og såkalt "bot-netting". Det siste innebærer at kriminelle bryter seg inn på flere tusen maskiner i et nettverk, og bruker disse maskinenes båndbredde og kapasitet til kriminelle handlinger, for eksempel til å spy ut millionvis av søppel-e-poster (spam) med skadelige virus.- IKT er blitt en viktig og integrert del av et sammensatt samfunn som er gjensidig avhengig av datasystemene. Trusselbildet er derfor i utvikling, og anslag på datasystemer kan få konsekvenser for store deler av samfunnet vi lever i, sier Birkeland.

Bedrifter i fare.

For næringslivet kan konsekvensene bli at uvedkommende lett kan hente ut informasjon og operativnøkler, passord eller annen adgangsinformasjon. Daglig leder i Næringslivets sikkerhetsråd (NSR), Kim Ellertsen, mener næringslivet i Norge er et lett offer.- Vi logger oss på åpne nettverk på flyplasser, sender kontrakter og patentoppskrifter, og prater om alt mellom himmel og jord i mobiltelefonen. Små- og mellomstore bedrifter har ikke kunnskapen som trengs for å oppdage datainnbrudd. 80 prosent av små- og mellomstore bedrifter i Norge vil ikke tåle store datainnbrudd som får konsekvenser, da kan de gå konkurs, sier Ellertsen.Det finnes svært lite statistikk om datakriminalitet. Et utvalg nedsatt av Justisdepartementet som har vurdert nye former for kriminalitet slår fast at denne typen kriminalitet sjelden blir anmeldt og dessuten at den er vanskelig å oppdage.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Slik sikrer du deg

Vær kritisk til informasjon på Internett. Kart og terreng kan være forskjellig.Åpne ikkee-post fra ukjente.Kontroller adressen før du sender e-post. Vær rustet mot virus. Oppdater antivirus og programvare.Lytt til erfarne databrukere. Ta sikkerhetskopi.Oppgi aldri passord eller koder til noen, selv ikke til banken.Lås maskinen når du går.Er noe for godt til å være sant - så er det trolig det.Pass på bærbart utstyr. Kilde: Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Her er de nye krimtruslene

Her er listen over de nye kriminalitetstrendene og sikkerhetsutfordringene vi må se opp for i årene som kommer. 1. Mobilangrep: Gjennom e-post eller en fil tilsendt på mobilen installeres en programvare som gjør at andre kan lese alle sms-meldingene du sender, se hvem du ringer til og avlytte samtalene. Slik spionprogramvare koster rundt tusenlappen på Internett. 2. Nettbanksvindel:Kriminelle sender ondsinnet programvare inn i din PC, og klarer ved hjelp av den å hente ut penger fra nettbanken i det du selv logger deg på.3. Bot-nett:Når du åpner et vedlegg eller trykker på en link, blir maskinen din infisert av et virus som gjør at uvedkommende kan kontrollere all trafikk og alt du skriver på maskinen din. Skriver du inn et kredittkort- eller kontonummer, har tyvene det.4. ID-tyveri: Din personlige informasjon blir stjålet og brukt til å utføre bedrageri eller annen kriminalitet.5. Spam-e-post:"Søppelposten" vil i fremtiden unngå tradisjonelle blokkeringssystemer, og lure brukere til å lese meldingen. Spam-e-post infiserer maskiner og nettverk med virus.6. Nettsamfunn:Kriminelle og hackere vil bruke virtuelle verdener og spill til hvitvasking av penger og identitetstyveri.7. Informasjonsspredning: Statlig viktig informasjon, som skatteinformasjon, legejournaler eller bankoppdrag, vil bli misbrukt. Kilde: Symantec, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Datatilsynet, Kripos, Økokrim, NorSIS.

Flere bilder

KLIKK FOR Å FORSTØRRE GRAFIKKEN

Siste nytt