• Astronaut Edwin Aldrin fotograferes av kollega Neil Armstrong i det han setter ned det amerikanske flagget på månen 20. juli 1969 i Apollo 11 ekspedisjonen. Armstrong og Aldrin var de første menneskene som satte sine ben på månen.

    FOTO: AP/Neil Armstrong, NASA

Månestein fra Apollo 11 er i Trondheim

De to første menneskene på månen, Neil Armstrong og Edwin Aldrin, tok med seg steinprøver til jorden. Nå viser det seg at en av disse befinner seg på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

- Jeg kan bekrefte at Norge fikk stein fra Apollo 11-ferden. Vi har den nedlåst her ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim, sier Jon Anders Risvaag, førsteamanuensis og samlingsansvarlig ved museets seksjon for arkeologi og kulturhistorie.

I forbindelse med USAs første og siste ekspedisjon til månen, Apollo 11 og Apollo 17, ble det samlet inn steinprøver.

Disse ble delt opp og gitt som såkalte goodwill-steiner til 135 land og 50 amerikanske delstater - som en gave fra daværende USA-president Richard Nixon.

Fredsbudskap

Det skulle være et fredsbudskap og understreke at månen var for hele menneskeheten, ikke noe som skulle tilhøre enkeltnasjoner.

Nylig skrev BBC Magazine at omtrent halvparten, 184, av disse månesteindelene er forsvunnet eller ikke gjort rede for. Noen er stjålet, noen er forsvunnet i brann eller etter politiske opptøyer og andre vet man ikke status på.

Aftenposten refererte fra denne saken og prøvde å lete opp steinene som ble gitt til Norge. Den «norske» månesteinen fra Apollo 17 er utstilt på Geologisk museum i Oslo. Men om Norge fikk en steinprøve fra Apollo 11 og eventuelt dennes skjebne var ikke like enkelt å finne ut av.

Les også

Månesteiner fra Apollo- ferder er forsvunnet

Men norsk stein fra Apollo 17 er i god behold.

 

Savnet eller ikke?

Det kan virke som om CollectSPACE, som siden 2005 har jobbet med å spore opp de ulike månestein-gavene, ikke har oversikt over denne. Det er blankt i feltet for Norge på Apollo 11, mens steinen ved Geologisk museum i Oslo fra Apollo 17 er registrert.

Det har ikke lyktes Aftenposten å komme i kontakt med CollectSPACE og få bekreftet om denne listen er oppdatert og om den norske Apollo 11-steinen er på listen over «savnede» steiner.

Uansett, steinen er nå sporet opp. Den er trygt forvart og nedlåst på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Fire små deler, hilsen fra Nixon

Egentlig dreier seg om fire bittesmå deler av måneoverflaten, som er støpt inn i ei gjennomsiktig kule som er festet på en tavle. Her er også et norsk flagg som har vært på månen. Det er også inngravert en hilsen fra presiden Nixon til det norske folk.

Månesteindelene fra begge de to ekspedisjonene skal ha kommet samtidig til Norge tidlig på 70-tallet. Den ene har Geologisk museum i Oslo fått, mens Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, museet i Trondheim da har fått det den andre.

Hadde den på kontoret

I Trondheim var det administrativ leder Hans Jørgen Lønne som tok i mot den.

- Den kom sendende, adressert til direktøren - og det var jeg som pakket den ut. Jeg hadde den på kontoret mitt i mange år, før vi fant ut at den var for verdifull til bli oppbevart der. Vi låste den derfor inn i et hvelv, sier Lønne som sier at gaven fra Nixon stort sett har vært innelåst i alle år - men vært utstilt et par ganger for kortere perioder.

Også tidligere førstekonservator Gunnar Raade ved Geologisk museum bekrefter at Apollo 11 prøven ble gitt til Trondheim.

På 70-tallet var det et omfattende geologimiljø i Trondheim, så det påpekes at det derfor ikke var unaturlig at trønderhovedstaden fikk en av de to måneprøvene. Siden har det geologiske miljøet forvitret.

Tas godt vare på

- Ja, nå har vi dessverre ikke en gang en geolog ansatt her. Men vi har en liten, men veldig spennende geologisamling - ikke minst denne månesteinen. Det er jo også morsomt å tenke på at flagget også har vært på månen, sier samlingsansvarlig Risvaag som er den ved Vitenskapsmuseet som har hatt mest befatning med Apollo 11 steinene de siste årene.

Han forsikrer at den historiske gaven blir godt tatt vare på. Han ser heller ikke bort fra at den kan bli utstilt også i fremtiden hvis det er interesse for det.

Les også

Siste fra seksjon

Flere bilder

Dette er gaven til det norske folk fra Apollo 11 ekspedisjonen, som nå oppbevares i Trondheim. Øverst en kapsel med steinprøver fra månen, et norsk flagg som har vært på månen og en hilsen fra president Nixon. FOTO: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet

Siste nytt