• Truer kongefamilien, statsministeren og utenriksministeren i YouTube-video

    I en video publisert på YouTube kommer det frem trusler mot kongehuset, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

    VIDEO: Aftenposten Video

Mann pågrepet etter trusselvideo

En mann i 20-årene bosatt i Skien er pågrepet i forbindelse med hatvideoen som ble publisert på nettet denne uken. Han nekter straffskyld.

- En person ble ved 23-tiden 18. januar pågrepet av PST på bakgrunn av etterforskningen av en video med truende innhold mot myndighetspersoner og norske soldater. Vedkommende ble pågrepet med bistand fra Telemark politidistrikt på sin bopel i Skien, og ble avhørt i går, opplyser PST fredag morgen.

De mener han kan knyttes til publiseringen av videoen. Den 21 år gamle norske statsborgeren, er foreløpig siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99, trusler mot myndighetspersoner, og straffelovens paragraf 147c, oppfordring til terror.

Mener videoen er lovlig

Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling så snart som mulig.

Advokat John Christian Elden er oppnevnt som 21-åringens forsvarer. Han sier til NTB at 21-åringen erkjenner å ha lagt ut videoen, men nekter straffskyld.

- Han er tidligere ukjent for politiet, og han mener han ikke har gjort noe ulovlig, selv om han erkjenner at det er han som har lagt ut videoen, sier Elden til NTB.

Han blir fremstilt for varetektsfengsling i Skien fredag ettermiddag.

Trusler mot kongehuset og statsministeren

Videoen ble publisert på YouTube natt til tirsdag 17. januar. Nettstedet har nå fjernet videoen, på grunn av brudd på deres vilkår.

Videoen inneholdt trusler både mot blant annet kongehuset, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

På filmen oppfordres det også til å delta på en demonstrasjon som skal foregå fredag ettermiddag foran Stortinget som «Norske soldater ut av Afghanistan» som parole.

PSTs informasjonssjef Martin Bernsen opplyste til Aftenposten.no tirsdag at de formelt hadde startet etterforskning av videoen.

Flere medier skrev tirsdag at videoen hadde forbindelser med dagens planlagt demonstrasjon mot norske soldater i Afghanistan.

Oslo politidistrikt vurderte tirsdag ikke innholdet i videoen til å være så alvorlig at de kunne nekte demonstrasjonen, selv om intitativtakerne skulle vise seg å stå bak.

- Vi har ikke kunnet konkludere med at den åpenbart bryter norsk lov, sier Snorre Haugan, innsatsleder ved Oslo politidistrikt, sa Haugan til Aftenposten.no tirsdag.

- La det være smertefullt

Videoen, med arabisk musikk i bakgrunnen, viser bilder av blant annet statsministeren stigende ut av tanks, utenriksministeren i møte med norske soldater samt Kronprins Haakon mens han hilser på norske militære. (Se en redigert versjon av videoen øverst i artikkelen)

Videoen viser også bilder fra en soldatbegravelse og avsluttes med en bil med norsk flagg i flammer, før det oppfordres til å delta i en demonstrasjon foran Stortinget på fredag.

Teksten som ruller over skjermen på norsk lyder blant annet «Å Allah, ødelegg dem og la det være smertefullt.» og «Å mektige, vis dem helvete».

Videoen viser også bedende muslimer med undeteksten «Å dere som følger den rette vei, Å dere som følger Koranen»

Videoen viser også bilder av skadede barn og avisartikler hvor det vises til sivile som er drept av NATO-styrker.

 

 

 

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt