• Nikkelverket på Kola slipper ut hele 150.000 tonn svoveldioksid i året. Det er seks ganger mer enn Norges totale utslipp.

    FOTO: SKJALG FJELLHEIM/SCANPIX

Miljøverstinger bader i penger

Eierne av Nikel-verket på Kola økte sin formue med 93 milliarder kroner siste år. De har ikke brukt én rubel for å gjøre noe med Europas største forurensningskilde for svoveldioksid.

Les også: Krever handling Store deler av landskapet rundt smelteverket i Nikel på Kolahalvøya er brunsvidd og goldt. Utslippene rammer også Norge, og i 17 år har den norske regjeringen opprettholdt et løfte om flere hundre millioner kroner til miljøtiltak på nikkelverket. Så langt har ikke russerne løftet en finger for å stoppe utslippene.Samtidig som de russiske eierne gir blaffen i rensetiltak, fylles bankkontoene deres opp i høyt tempo. Ifølge det russiske tidsskriftet Finans er de to Interros-partnerne Mikhail Prokhorov og Vladimir Potanin nå gode for 87 milliarder kroner hver, noe som får Kjell Inge Røkke til å virke som en fattiggutt i forhold. De to dollarmilliardærene har mer enn doblet formuen det siste året, og de inntar nå en samlet tredjeplass på listen over Russlands rikeste personer. Nikel-fabrikken er en del av Norilsk Nickel-konsernet som igjen er en del av holdingselskapet Interros.Til tross for at det russiske selskapet er blitt en gigantisk pengemaskin, ønsker ikke regjeringen å bryte avtalen med russerne. Derimot er løftet om 270 millioner kroner i støtte blitt forlenget.

Sårer russerne.

Forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansen-instituttet mener at den norske miljøstøtten til Nikel virker mot sin hensikt.- Norge sårer russernes stolthet ved å behandle Russland som et u-land, slik man gjør med dette løftet om millionstøtte. I dagens situasjon er slik støtte blitt irrelevant som virkemiddel, og norske penger vil neppe gjøre at miljøproblemene i Nikel blir løst, mener Rowe, som forsker spesielt på smelteverket i Nikel.Historisk høy oljepris gjør at rublene strømmer inn i den russiske statskassen, og næringslivet går så det griner. Flere russlandskjennere peker på at denne situasjonen gjør at bjørnen i øst har gjenvunnet mye av sin selvtillit, og at et mer nasjonalistisk Russland i langt større grad gjør seg gjeldende på den internasjonale scenen, etter at landet lå med brukket rygg etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.- Norge må begynne å behandle Russland som en stormakt, ikke som et u-land. Norge har en god sak siden utslippene fra Nikel rammer Norge, og regjeringen burde legge politisk press på russiske myndigheter for å rydde opp. Det kan være mer effektivt enn løfter om penger, tror Rowe.

Pengemaskin.

Norilsk Nickel-konsernet tjener fett på skyhøye priser på nikkel, palladium og platina, og første halvår i fjor hadde selskapet et overskudd på 15,7 milliarder kroner. Finansanalytikere tror at overskuddet for hele 2006 kan komme opp i utrolige 30 milliarder kroner, en dobling fra året før.De to største eierne, Prokhorov og Potanin, bor bak høye murer i noen enorme palasser i det prestisjefulle Rubljovka, et område i Moskva der selv ei rønne koster flere titalls millioner kroner. Begge har de en luksusbilpark og en flåte med privatfly som selv en oljesjeik ville misunne dem. For noen uker siden bladde Potanin opp 21 millioner kroner for å holde en privatkonsert med den internasjonale stjernen George Michael, men i Nikel har han ikke investert én rubel de siste årene.Nikkelverket på Kola slipper ut 150 000 tonn svoveldioksid i året, seks ganger mer enn Norges totale utslipp. Målet med det norske miljøprosjektet er å redusere utslippene med 90 prosent, men da må det bygges helt nye smelteovner.- Til dags dato er det ikke skrudd i en skrue på smelteverket. Mye tyder på at eierne av bedriftsøkonomiske grunner ikke ønsker en ombygging fordi det vil være mer lønnsomt å flytte produksjonen til et annet sted. Nikel-verket vil bli drevet videre så lenge det holder sammen, og det kan det gjøre i mange år, fremholder nestleder i Barentssekretariatet, Thomas Nilsen.Se også LEDER. KULTUR/KOMMENTAR side 2

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

NORILSK NICKEL

Verdensstørste produsent av nikkel, palladium og platina. En avRusslands største industribedrifter, som står for 4,3 prosent av russisk eksport og 1,9 prosent av det russiske bruttonasjonalproduktet. På Kolahalvøyadriver selskapet produksjon av nikkel og svovelsyre. I 2005hadde selskapet en omsetning på 7,2 milliarder dollar (45 milliarder kroner) og et netto overskudd på 2,4 milliarder dollar (14,8 milliarder kroner).