• Andreas Wahl er programleder for «Folkeopplysningen».

    FOTO: Studio Expose/Linda Varpe-Karlsen

NRK-programleder: - Vi har ikke prøvd å drite ut noen

NRK-programleder tilbakeviser harselas-kritikken mot «Folkeopplysningen».

I en kronikk i Aftenposten i dag tar lege og skribent Anders Danielsen Lie et oppgjør med NRKs vitenskapsprogram «Folkeopplysningen» og programleder Andreas Wahl, under overskriften «ondskapsfull harselas».

«For mange av tilstandene som behandles i programmet, for eksempel kroniske smerteplager, har vi lite å tilby som er vesentlig bedre enn placebo, med mindre man vil bli narkoman. Leger skriver ut mange medisiner med høyst tvilsom effekt og mulige bivirkninger. Hvorfor tar ikke Folkeopplysningen med dette? Er de redde for at nyanser gir dårlig TV?» skriver Lie.

NRK-programmet var også gjenstand for kritikk i en kronikk av Gunn Hild Lem for få dager siden.

«Alt som kan telles og bevises hører inn under vitenskapens domene. Der er Andreas Wahl i Folkeopplysningen både pedagogisk og klar. [...] Der Wahl ikke lykkes like godt er i fremstillingen av menneskene som «lar seg narre». Mange av oss som ser på, sitter og føler med forsøkspersonene. Mennesker som føler seg bedre er ikke dumme» skrev Lem.

- Vi har ikke prøvd å drite ut noen. Jeg skulle ønske at vi kunne vise råmaterialet, for å vise hvor snille vi har vært i klippingen av mange av dem som stiller opp i programmet, sier Andreas Wahl.

- Finnes en annen versjon

- Vi har tatt utgangspunkt i det beste som finnes av forskning og prøver å vise at det finnes en annen versjon enn den behandlerne som tjener penger på dette presenterer.

Les også

Ondskapsfull harselas

Folkeopplysningens Andreas Wahl skulle bare visst hvor mange ganger i løpet av en dag vi leger ikke har annet å tilby enn håndspåleggelse og trøstende ord.

Han har lest kronikken til Lie.

- Det er generelt litt vanskelig å tyde hva han kritiserer oss for. Jeg kan si at Anders Danielsen Lie inviterer til en debatt vi hilser velkommen. Men at mye av det som skjer innenfor helsevesenets rammer ikke har dokumentert effekt, betyr ikke at man skal la være å sette fokus på alternative behandlinger som lover altfor, altfor mye, skriver Wahl i en epost.

- Eksempelet hans om antidepressiva er et strålende eksempel på at vi trenger kritiske blikk på behandlinger - både alternative og ordinære. Seks halvtimes episoder gir bare rom til å skrape i overflaten av enkelte tema. At vi ikke har tatt for oss helsevesenets mangler er ikke et vektig argument mot innholdet vi faktisk presenterer.

Ris og ros fra legestanden

Odd Jarle Kvamme er fastlege og praktiserer akupunktur i tillegg til tradisjonell medisin.

- Jeg støtter Danielsen Lies kritikk av NRK-programmet «Folkeopplysningen» fullt ut. Programlederen Andreas Wahl er realist. Han går i den fellen at han vurderer resten av verden ut fra naturvitenskapelige forskningsmetoder og krever beviser fra dette perspektivet alene, sier Kvamme.

- Danielsen Lie er en mer ydmyk fyr, han er en klok lege. Wahl er ikke dette. Han er hverken ydmyk, klok eller lege. Å være klok er ikke å gå rundt og være flink. Klokskap er å ta ydmykhet og erfaring med i beregningen.

- Lite kritisk

Leder av allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, er imidlertid fornøyd med at alternativ medisin blir satt under lupen.

- NRKs program «Folkeopplysningen» representerer en motvekt til den trenden som har vært i veldig mange år. Alternativ medisin har tidligere vært behandlet med lite kritisk journalistikk, særlig i ukepressen, sier Hansen.

- Anders Danielsen Lie tar i sitt debattinnlegg ikke med det faktum at vi innenfor medisin har et kunnskapsgrunnlag som er i stadig utvikling. Det vi gjør som leger, bygger på den beste informasjonen vi til enhver tid har.

Les også

Folkeopplysningens programleder Andreas Wahl skulle bare visst hvor mange ganger i løpet av en dag vi ikke har annet å tilby enn håndspåleggelse og trøstende ord, skriver lege Anders Danielsen Lie.

Et skeptisk forsvar for det alternative

Ateister som latterliggjør og håner åndelighet, skyter seg selv i foten i en debatt om vitenskapelige prinsipper.

- Det blir veldig annerledes med de delene av alternativ medisin som ikke forholder seg til dokumentasjon og forskningsfunn, men som driver sin praksis videre, upåvirket av det, sier Hansen.

- Har et poeng

- Danielsen Lie trekker frem en rekke svakheter ved måten fastleger praktiserer på i dag, og nevner bl.a. overbruk av antibiotika og annen skadelig bruk av medisin?

- Alt dette er problemstillinger som vi er oppmerksom på, og vi forsøker å finne ut hva som er best mulig praksis. Overforbruk av antibiotika er en problemstilling vi er oppmerksom på, og som vi forresten er bedre på enn mange andre land. Smerteplager er et dilemma fordi det finnes effektive medisiner som må tas i bruk når det er nødvendig, men som også har alvorlige ulemper ved langvarig bruk, sier Hansen.

Han mener likevel Danielsen Lie har et poeng i at det ville være lett å latterliggjøre også legers forsøk på å forklare pasienter, på et forståelig språk, hvordan behandlingen fungerer.

- Jeg tror det er viktig at vi som leger møter pasienter med aksept, også dem som ønsker å prøve alternativ behandling. Det må være lett å fortelle fastlegen sin at man har lyst til å prøve dette. For legen er det også viktig å vite om alle typer behandling som pasienten har forsøkt. Å motta en behandling som man tror på selv, kan dessuten ha en effekt i seg selv, den såkalte placebo-effekten, sier Hansen.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt