• Republikaner Snorre Valen (SV) skal se fotballkamp, mens Jette F. Christensen (Ap) drar på slottsmiddag.

    FOTO: NTB SCANPIX, STORTINGET

Jette velger kongen, Snorre fotballkamp

Nei til konge, ja til kongemiddag

Stortingsrepresentant Jette F.Christensen (Ap) (29) ønsker å bytte konge med president. Men torsdag kveld går hun på slottsmiddag. SV-kollega Snorre Valen (28) velger fotballkamp fremfor Slottet.

Christensen er en av fire politikere fra Arbeiderpartiet som tidligere i høst for første gang var med på å fremme et forslag om å innføre republikk i Norge. Det var ført i pennen av SVs Hallgeir Langeland og Snorre Valen. I år var det tolvte gang SV fremmet forslag om å fjerne kongehuset.

Torsdag kveld inviterer kong Harald og dronning Sonja stortingsrepresentantene på middag, en årlig tradisjon innstiftet av kong Haakon i 1906.

- Som stortingsrepresentant er det en del av min jobb å representere, så jeg takker ja fordi middagen er en del av jobben min, sier Jette F. Christensen.

Hyggelig

Hun er medlem av stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og har også tidligere gått på middag hos kongen, selv om hun er republikaner.

- Jeg har stor respekt for den jobben kongefamilien gjør, og jeg går på middagen selv om jeg støtter forslag om å endre statsform.

- Er middagen hyggelig?

-Jeg går på Slottet fordi det er en del av min jobb, sier Christensen, som ikke vil karakterisere stemningen på Slottet.

De fleste som går på den årlige middagen, synes den er svært hyggelig: God mat, god drikke, god stemning og mye latter. Kong Harald holder vanligvis en svært god og humoristisk tale, og stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) pleier å følge godt opp når han får ordet.

Rosenborg-kamp

Snorre Valen takker alltid nei til kongelig middagsinvitasjon. Også i år. Han synes ikke noe om å delta på en seremoniell feiring av monarkiet.

- Jeg skal se fotballkampen mellom Rosenborg og ukrainske Metalist Kharkiv i Europaligaen i Oslo sammen med venner, forteller Snorre Valen.

- Synes du alle republikanere burde takke nei til middagen?

 -Nei, det bestemmer selvfølgelig folk selv. Dette er ikke et karakterspørsmål, sier Valen.

For to år siden fikk stortingspresident Dag Terje Andersen et brev fra Høyres Linda C.Hofstad Helleland, der hun ba ham «komme med en sterk oppfordring til stortingsrepresentantene om å vise respekt for kongen og monarkiet».

Andersen svarte at presidentskapet oppfordrer alle til å delta, noe nesten alle gjør.

- Men det er den enkeltes valg og ansvar. Middagen blir nok aldri obligatorisk.

Frem til tirsdag sto det på Slottets hjemmeside at både kongepar og kronprinspar deltar. Onsdag kveld står det imidlertid at prinsesse Astrid fru Ferner deltar istedenfor kronprinsesse Mette-Marit.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt