Ni års forvaring i Lommemann-saken

For syk til selv å møte i retten.

Mandag morgen falt dommen i den lengste og mest omfattende overgrepssaken mot barn i norsk rettsvesens historie.

Domsavsigelsen startet presis klokken 9 i Follo tingrett, hvor saken mot Erik Andersen har pågått siden 2. november i fjor. Dommen er på i alt 248 sider, og beskrives av forsvarer Gunhild Lærum som streng, velskrevet og detaljert.

Andersen dømmes til ni års forvaring, med en minstetid på seks år.

Dømt for voldtekt

Andersen har før domsavsigelsen gitt uttrykk for at han mest fryktet å bli dømt for de to voldtektene han var tiltalt for. Mandag ble det kjent at han ble dømt for én av disse to voldtektene. Den andre ble han frikjent for.

Aktor mente at Andersen skulle dømmes for den andre voldtekten også, men Andersen ble frikjent for denne .

Erstatning for flere millioner

Han er dømt til å betale erstatning til ofrene i saken, i alt 2.525.000 kroner.

Beløpene ofrene får varierer fra 20.000 kroner til 125.000 kroner. Andersen må også dekke sakskostnader på 6.000 kroner for hver av de 75 dagene rettssaken har vart. Beløpet er rundet opp til 500.000 kroner.

Det er uvanlig at slike omkostninger ilegges i straffesaker.

I fastsettelsen av beløpet har retten tatt hensyn til at han har oppgitt å ha en formue på 10 millioner kroner. Han anses derfor å «ha evne til å dekke et betydelig beløp.» At Andersen i liten grad har bidratt til å oppklare saken, er også tatt med i begrunnelsen.

Andersen dømmes også for en rekke brudd på våpenloven.

Artikkelen fortsetter under bildet

Forsvarer Gunhild Lærum og medforsvarer Gard A. Lier leser dommen i Follo tingrett mandag morgen. FOTO: FRED C. GJESTAD

FOTO: Fred C. Gjestad

- Medieomtale kan ha gitt andre ideerLommemannsaken har fått svært stor dekning i media siden saken første gang ble omtalt i september/oktober 2003. Dette var noe retten gikk inn på i sine premisser for dommen mandag.

- Påvirkning fra media kan gi seg utslag i at vitnet husker ting annerledes, sa rettens leder, tingrettsdommer Erik Vikanes.

Samtidig påpeker retten at medieomtalen i flere omganger har ført til at flere ofre har meldt seg for politiet. Det skjedde både sommeren 2006 da politiet oppfordret allmennheten til å melde fra om de var blitt utsatt for lommemannen, og i forbindelse med programmet Etterlyst året etterpå.

- Retten vil påpeke at medieomtalen har betydning for tre forhold: den kan ha påvirket gjerningsmannen, den kan ha påvirket tiltaltes og ofrenes forklaringer, og gitt ideer til andre potensielle gjerningsmenn, såkalte copycats, sa Vikanes.

Det første bildet som ble kjent av Lommemannen, da saken ble kjent i media i 2003. FOTO: POLITIET

FOTO: Politiet

Første overgrep på 60-talletI retten gikk Vikanes også gjennom flere foreldede forhold fra 1960- og 1970-tallet.

Flere nå voksne har forklart seg for politiet om hvordan de ble utsatt for Andersen den gang.

Andersen skal da ha blottet seg, bedt om hjelp til å kle av seg og hjelp til å finne barnåler i Andersens undertøy.

Andersens første overgrep skjedde alt midt på 60-tallet.

Sykmeldt fra rettenI morges ble det kjent Andersen er for syk til selv å møte i retten når dommen leses opp, opplyser aktor, statsadvokat Per Egil Volledal til Aftenposten.no.

Etter hva Aftenposten.no erfarer skal det være snakk om at Andersen har skadet seg.

Han skal ifølge advokat Gunhild Lærum gå på sterke medisiner og være såpass syk at han ikke kan møte.

- Det er en helt personlig skade, sier Lærum som ikke vil si hva det er snakk om eller hvordan det skjedde. Hun understreker imidertid at det ikke er snakk om selvskading.

Andersen har siden pågripelsen sittet varetektsfengslet i Ila fengsel. Han har siden han ble varetektsfengslet fått behandling av plykolog Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Andersen har også deltatt i Relasjon og samspill-programmet ved Ila fengsel.

Unge gutterIfølge tiltalen skal 58-åringen over mange år ha lurt over 60 små gutter til å stikke hendene sine ned i de ufôrede bukselommene hans.

De groveste overgrepene skal være voldtekt mot unge gutter. Andersen har innrømmet 16 av forholdene han står tiltalt for, og hans forsvarer har flere ganger ment at politiet står overfor flere lommemenn.

11. januar 2008 ble Andersen arrestert i sitt hjem på utenfor Bergen.

Beslagla bukserPolitiet har gjort beslag i i alt fire dongeribukser med hull i lommen hjemme hos Andersen.

Alle fire buksene har hull på én side, og for tre av buksene er det bevist at hullene ikke har oppstått ved slitasje, men blitt laget med et redskap.

De fire buksene skal også være belagt med sølvfarget tape. I tillegg har politiet beslaglagt flere hodeplagg, blant annet en fiskerhatt, lignende en sydvest.

Artikkelen fortsetter under bildet

En av buksene beslaglagt hos Andersen. FOTO: POLITIET

Spent på reaksjon- Jeg er spent på hvordan reaksjon han får, om det blir forvaring eller ikke, forteller aktor, statsadvokat Per Egil Volledal til aftenposten.no når han ankommer rettslokalet tirsdag morgen.

Volledal er også spent på hvordan retten vil forholde seg til at det har vært barn som hele tiden har forklart seg.

- Jeg er spent på om vi har et rettssystem som gjør at også barn kan få saker gjennom, om det er tilpasset barns måte å fortelle på, sier Volledal.

- Vil ta betenkningstid- Vi vil nok ta betenkningstid på dommen og ikke erklære noe anke på stedet. Men Andersen har brukt tiden i retten som en terapi og er slik sett ikke redd for å gjennomføre en ankesak, sier Gunhild Lærum til NTB.

Alle positive karaktervitner til tross, på den andre siden veier en rapport fra de rettssakkyndige.

Den konkluderer med at Andersen er pedofil og at det vil kreve mange års behandling før han eventuelt blir frisk.

En skjerpende omstendighet i denne saken er at ofrene ikke har vært knyttet til overgriperen.

Video

Aktor: - Det ville jeg også sagt om jeg var forsvarer

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Fakta om lommemannsaken

* Tiltalt: Erik Andersen (58) fra Bergen. * Tiltalen omfatter totalt 74 forhold, hvorav 68 seksuelle overgrep, fra voldtekt til forsøk på seksuell omgang med 66 unge gutter, samt brudd på våpenloven. * Erik Andersen har tilstått helt eller delvis 16 av forholdene. * Rettssaken startet i Follo tingrett i Ski 2. november i fjor. * Forsvarere: Gunhild Lærum og medforsvarer Gard A. Lier. * Aktoratet: Statsadvokat Per Egil Volledal, bistås av politiadvokat Jorid Kile Berg. * Rettens administrator: Tingrettsdommer Eirik Vikanes. * Bistandsadvokater: I alt er det 14 bistandsadvokater. Talspersoner for dem er advokatene Siv Hallgren og Håkon Brækhus. * Aktor la etter påske ned påstand om en forvaringsdom på ni år med en minstetid på seks år. * Forsvarer Gunhild Lærum la ned påstand om ordinær fengselsstraff for klienten og hevdet mange av de påtalte sakene er foreldet. * Dom i saken faller mandag. Kilde: NTB

Dommen

§ 192 voldtekt 1 dom § 195 utuktig omgang med barn under 14 år og utuktig omgang var handling som likestilles med samleie 4 dommer § 195 seksuell omgang med barn under 14 år 11 dommer § 195 forsøk på utuktig omgang med barn under 14 år 1 dom §195 forsøk på seksuell omgang med barn under 14 år 49 dommer §196 forsøk på seksuell omgang med barn under 16 år 1 dom Våpenloven - div brudd på våpenloven 6 dommer

Fakta om forvaring

* Forvaring er en reaksjon norske domstoler kan ta i bruk når vanlig tidsbestemt fengselsstraff ikke anses å være nok til å kunne verne samfunnet mot lovbryteren. * Ved forvaringsdom kan den dømte i prinsippet risikere å sitte bak murene resten av sitt liv ved at straffen kan forlenges med fem år om gangen. * Retten skal fastsette en tidsramme med en minstetid på maksimalt ti år og en maksimumstid på opptil 21 år. Men dommen kan senere forlenges ut over denne grensen. * Ifølge forskriften om bruk av forvaring skal ordningen ivareta samfunnets behov for sikkerhet mot ny alvorlig kriminalitet. Det er spesielt når en person står bak gjentatte tilfeller av alvorlige vinningsforbrytelser, seksualforbrytelser eller grov vold eller drap at forvaring kan bli aktuelt. * Forvaring ble innført i Norge fra 1. januar 2002 og erstattet den gamle ordningen med å idømme forbrytere sikring på toppen av fengselsstraff. Kilde: NTB

Siste nytt