• Russiske soldater holder vakt foran georgere som demonstrerer mot deres tilstedeværelse på georgisk jord. Russland invaderte deler av Georgia i august 2008, som et svar på landets militæroffensiv mot utbryterrublikken Sør-Ossetia.

    FOTO: AP/SERGEI GRITS

  • Georgias president Mikhail Sakkasvili har jobbet hardt for at landet skal få NATO-medlemskap, men det blir vanskelig så lenge deler av landet er okkupert.

    FOTO: AP/SHAKH AIVAZOV

  • Rundt 850 mennesker ble drept i kampene mellom russiske og georiske styrker i 2008. Her brenner boligblokker i Gori etter et russisk flyangrep.

    FOTO: AP/BELA SZANDELSZKY

Norge har militært samarbeid med russisk erkefiende

Norske militære skal trene like ved et omstridt område i Georgia i Kaukasus, bare to mil fra russiske okkupasjonsstyrker.

I august 2008 var  Kaukasus-staten Georgia midtpunktet for verdens oppmerksomhet. Den vestlig-orienterte presidenten Mikheil Saakasjvili iverksatte over natten en større militæroffensiv for å ta kontroll over utbryterstaten Sør-Ossetia, som av FN anses som georgisk territorium.

Men forsøket ble knust av utbryterrepublikkens militære støttespillerne i nord: Russland. I løpet av noen dramatiske uker tok russerne kontroll over store deler av georgisk territorum gjennom en regelrett invasjon, og presset de georgiske militære ut av Sør-Ossetia.

Samarbeider om utvikling og trening

President Saakasjvili har lenge kjempet for å få NATO-medlemskap, og fremsto som overrasket da han ikke fikk støtte fra NATO under konflikten i 2008.

Fremdeles er NATOs medlemsland svært skeptiske til å slippe Georgia inn i varmen, i frykt for at det skal skape ubalanse i forholdet til Russland. Men norske myndigheter har nå startet et militært samarbeid med Georgia, til tross for at forholdet mellom de to landene fremdeles er svært spent.

- Forsvarsdepartementet (FD) har årlige samarbeidsplaner med Georgias FD om ulike samarbeidstiltak innen forsvarssektoren, bekrefter statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) overfor Aftenposten.no.

I dokumenter sendt mellom det georgiske og norske forsvarsdepartementet redegjøres det for hva som er planlagt:

I programmet for 2012 er det blant annet nevnt støtteutvikling av sikkerhetsstyrker, bilaterale samtaler om forsvarssamarbeid og planer om felttrening av norske offiserer i ved en forsvarsskole nord i landet.

Denne skolen ligger i småbyen Sachkhere, bare 25 kilometer unna der russiske okkupasjonsstyrker befinner seg. Ifølge nettsidene til det georgiske forsvaret ble 21 soldater ved skolen drept under kampene med russiske styrker i 2008.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet (til venstre) bekrefter at Norge har et militært samarbeid med Georgia.

FOTO: NTB SCANPIX/TORE MEEK

 

Målet er NATO-medlemskap

Det er planlagt at statssekretær Ingebrigtsen skal besøke sine georgiske kolleger til høsten.

Ifølge forsvarsdepartementet er samarbeidet et resultat av et georgisk ønske om samarbeid med både Norge og andre NATO-land. En del av samarbeidet koordineres gjennom et NATO-prosjekt med navnet «partnerskap for fred». Målet er at Georgia på sikt skal bli et fullverdig NATO-medlem.

- Videre bevegelse mot medlemskap krever at Georgia løser konflikten med Russland, siden russiske styrker okkuperer deler av georgisk territorium, og siden nye medlemmer ikke kan innlemmes med uløste territorielle konflikter, sier Ingebrigtsen.

- Anser dere dette som uproblematisk opp mot samarbeidet med Russland?

- Georgia ønsker å knytte seg til vestlige land og har i denne sammenheng gjennomført omfattende politiske og forvaltningsmessige reformer. Dette vil være viktige bidrag til stabilitet og fred i Sør-Kaukasus. FDs samarbeid med Georgia er uttrykk for vår vilje til å støtte slike tiltak.  Fra norsk side er dette ønskelig og uproblematisk. Jeg la senest frem emnet overfor sin russiske kollega i mars i år, sier Ingebrigtsen.

- Kan bli en pikant sak

Norge har også et omfattende militært samarbeid med Russland - som blant annet innebærer felles øvelser i Barentshavet. NUPI-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen tror russerne kan komme til å reagerte på at Norge nå velger å blande seg inn i et sensitivt område der de selv har sterke interesser.

- Jeg tror ikke russerne vil se blidt på dette. Det kan bli en pikant sak - for forholdet mellom Norge og Russland blir tradisjonelt ansett som godt.  At vi begynner å samarbeide militært gjennom NATO med et land som anses som en av Russlands viktigste fiender kan påvirke dette, sier Wilhelmsen.

Hun mener at saken belyser et paradoks i den norske politikken overfor Russland.

- På den ene siden har vi et historisk godt forhold til Russland, men på den andre siden er vi et NATO-medlem, som av russerne anses som en av de største sikkerhetspolitiske utfordringene landet har.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen tror Russland kan komme til å reagere på Norges forsvarssamarbeid med Georgia.

FOTO: NUPI

 

Hun får støtte av Russland-forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens institutt.

- Georgia oppfattes av Russland som den ustyrlige lillebroren som ikke gjør som Russland ønsker. Alt forsvarssamarbeid som Georgia måtte inngå, spesielt med NATO-land, er problematisk i så måte, sier Rowe.

Tror på ny konflikt

Han understreker likevel at det ikke nødvendigvis trenger få alvorlige konsekvenser for forholdet mellom Russland og Norge , så lenge det dreier seg om et strategisk samarbeid - og ikke utveksling av våpenteknologi.

- Det går et skille der, sier Rowe.

Førsteamanuensis Terje Knutsen ved Universitetet i Bergen forsker på russisk og europeisk politikk. Han mener samarbeidet kan oppfattes som «unødvendig».

- Et slik samarbeid vil ikke Russland se spesielt positivt på, og dette vil neppe bidra til å bedre norsk-russiske relasjoner, sier han.

Julie Wilhelmsen minner om at Kaukasus-regionen er et politisk og militært vepsebol, med en rekke uløste konflikter. Hun kan vanskelig se for seg at Georgia kan regne med et snarlig NATO-medlemskap slik situasjonen er nå.

- 2008 er et argument i den diskusjonen. Det virker som det lå en misforståelse her fra Saakasjvilis side –  han trodde sannsynligvis at Vesten skulle kom inn for å støtte ham. Samtidig var dette Russlands mulighet til å statuere et eksempel – om at Amerika og Vesten ikke har noe å gjøre i det som sett med russiske øyne er deres interesseområde, sier hun.

- Er det grunn til å tro at det kan bli en ny krig?

-Det er absolutt grunn til å tro at det blir flere militære konflikter i Kaukasus. Men hvor den blir eller hva det vil handle om neste gang er vanskelig å si, for det er så mange potensielle konflikter. Reelt sett  er det en pågående militær konflikt på den russiske siden av grensen i Nord-Kaukasus i dag, sier Wilhelmsen.

Aftenposten har oversendt flere spørsmål om Russlands syn på forsvarssamarbeidet til den russiske ambassaden i Oslo, men disse er foreløpig ikke blitt besvart.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Krigen i Sør-Ossetia

Startet da georgiske styrker rykket inn i den russisk-støttede utbryterrepublikken Sør-Ossetia 7.august 2008. Målet var å ta tilbake kontrollen over det som blir ansett som georgisk territorium, og det oppsto harde kamper mellom georgiske og ossetiske soldater.

Russiske myndigheter omtalte aksjonen som en «provokasjon», og svarte med å invadere georgiske territorium for å presse georgiske soldater tilbake.

Georgia hadde lite å stille opp med mot det russiske militærapparatet, og fikk ikke støtte av vestlige land eller NATO. 12. august sa President Medvedev at de anså militæroperasjonen som vellykket, og 17. august startet de å trekke tilbake styrkene.

Russland har siden den gang opprettholdt en viss militær tilstedeværelse å både Abkhazia og Sør-Ossetia, som de selv omtaler som «fredsbevarende styrker». En obervasjonsstyrke fra EU har permanent tilstedeværelse i Georgia, og følger situasjonen i områdene tett.

Det er anslått at rundt 850 mennesker ble drept i konflikten.

Kilde: Aftenposten/EUMM/Reuters

Georgia

Georgia ligger i fjellområdet Kaukasus, mellom Svartehavet og Det kaspiske hav. Landet grenser til Russland, Aserbadsjan, Armenia, og Tyrkia.

Ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991.

4,6 millioner innbyggere. Hovedstaden er Tbilisi.

Kilde: CIA World Factbook/Aftenposten

Kart

Siste nytt