• Det russiske hangarskipet "Admiral Kuznetsov" er sentral i militærøvelsen som pågår vest for Norge ikke langt fra norske oljeinstallasjoner.

    FOTO: ALEXEY PANOV - AFP

Norge leverte protest til Russland

Norge leverte tirsdag kveld en formell klage på at russiske militærfly holdt øvelse i Nordsjøen tirsdag.

Norges ambassadør i Moskva, Øyvind Nordsletten, leverte tirsdag en protest til russiske myndigheter etter landets militærøvelse i Nordsjøen.

- Ikke ulovlig

Det var i et møte i det russiske utenriksdepartementet at Nordsletten framførte protesten. Der ga han uttrykk for at Russland ikke gjør noe ulovlig når de øver utenfor norsk farvann, men at det er sterkt beklagelig at øvelsen har fått konsekvenser for aktiviteten ved de norske oljeplattformene.

- Nordsletten viste blant annet til at Avinor måtte innstille helikopterflyginger til enkelte plattformer, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet til NTB

Jagere og krigsskip

- Vi forventer at øvelsesaktivitetene kan gjennomføres på en måte som ikke berører sivile norske gjøremål i forbindelse med aktiviteten på sokkelen, og det er dette ambassadøren har sagt, sier Sandsten.

Det var både russiske jagerfly og krigsfartøy med i den russiske militærøvelsen i Nordsjøen. Skipene befant seg i internasjonalt farvann, men jagerflyene og skipenes bevegelser fikk Luftfartstilsynet til å legge restriksjoner på lufttrafikken i området.

Dette skapte betydelige problemer for helikoptertrafikken, og flere helikoptre som frakter mannskap mellom plattformer og rigger, ble satt på bakken.

Flygingen avsluttet

Øvelsen er nå avsluttet, og de russiske krigsskipene vil i løpet av natten og morgendagen bevege seg mot Middelhavet.

- Via kystvaktfartøyet KV Ålesund gjorde Forsvaret russerne oppmerksom på problemene de skapte, forteller presseoffiser John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå til NTB.

- Hvordan forholder det norske Forsvaret seg til dette videre?

- Vi vil fortsette å følge med. Mer spesifikk enn det ønsker vi ikke å være, uttaler presseoffiseren.

Skapte problemer

De russiske hangarskipene befant seg i internasjonalt farvann. Likevel skapte jagerflyene og skipenes bevegelser betydelige problemer for helikoptertrafikken etter at Luftfartstilsynet hadde lagt ned restriksjoner for hele lufttrafikken i området.

Flere helikoptre fra selskapet Norsk Helikopter var i lufta da de helt uventet ble bedt om snu og returnere til fastlandet på grunn av russernes jagerfly, skriver dagbladet.no. Norsk Helikopter frakter blant annet mannskap til og fra plattformer og rigger.

Kystvakten overvåker øvelsen

- I samarbeid med Forsvaret og helikopteroperatørene anbefalte vi å innstille trafikken. Aktiviteten fra de russiske flyene har vært så stor at det ikke er forsvarlig å fortsette, sier Stein Løken Clason i Avinor til Dagbladet.no.

Et av skipene som deltar i øvelsen er det enorme hangarskipet Admiral Kuznetsov på hele 300 meter. Norge er representert med et skip fra Kystvakten for å overvåke øvelsen, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå til vg.no.

Skipene er trolig på vei til Middelhavet, hvor Russland ikke minst på grunn av oljeeksporten fra utskipningshavnene ved Svartehavet, ønsker et permanent nærvær.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Norges ambassadør Øyvind Nordsletten i Moskva leverte tirsdag en formell protest til Russland, etter at russiske militærfly tirsdag holdt en militærøvelse i Nordsjøen. FOTO: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX

Siste nytt