Norge velger JSF

REGJERINGSKVARTALET (Aftenposten.no): Regjeringen vil kjøpe amerikanske jagerfly. - JSF vurderes til å være bedre enn Gripen NG innenfor alle kampflyets hovedoppgaver, sier forsvarsministeren.


  • Kommentar:
Statsministerens kontor opplyste i en pressemelding torsdag kveld at regjeringen går inn for at dagens F-16 erstattes med amerikanske F-35-jagerfly.

- Bedre i innenfor alle oppgaver

Ifølge regjeringen er JSF (Joint Strike Fighter) den eneste av de to kampflykandidatene som tilfredsstiller kravene til operativ evne som regjeringen har satt til Norges fremtidige kampfly.

- JSF oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet. JSF vurderes til å være bedre enn Gripen NG innenfor alle kampflyets hovedoppgaver – informasjonsinnhenting og overvåking, samt bekjempelse av mål i luften, på bakken og på havoverflaten, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Regjeringen presiserer at anskaffelseskostnadene for JSF også er seks milliarder lavere enn for Gripen NG.

SV avventer

Både Arbeiderpartiets og Senterpartiets regjeringsmedlemmer har gått inn for kjøp av JSF. Men SV avventer altså med sin endelige holdning. Mona Wærnes, kommunikasjonsrådgiver i SV, sier til Aftenposten.no at SVs regjeringsmedlemmer ønsker å diskutere saken med partiets organer før de tar endelig stilling. SV har innkalt til en pressekonferanse klokken 18.30 i kveld. Les også: - Mange vil være overrasket og skuffet over resultatet av prosessen. Alle i SV ønsker å bruke minst mulig av samfunnets ressurser på et militært forsvar. Når vi først må kjøpe nye kampfly har mange ønsket at det var mulig å velge en svensk løsning. Det ville også gitt nye, viktige sikkerhetspolitiske signaler og muligheter, sier SV-leder Kristin Halvorsen i en pressemelding.

- Ivaretar norske interesser best

Senterpartiet bekrefter overfor Aftenposten.no at de går inn for JSF. - For Senterpartiet er det avgjørende at Norge har militær kapasitet til å sikre nasjonal suverenitetshevding, særlig i de viktige nordområdene. Senterpartiet går inn for at dagens F-16 blir erstattet av det amerikanske flyet Joint Strike Fighter fordi flyet best ivaretar norske interesser – både på land, i luftrommet og i våre store havområder, sier Senterpartileder Liv Signe Navarsete til Aftenposten.no. - Kampfly er helt avgjørende for vår evne til å forsvare landet vårt og derfor er anskaffelsen av nye kampfly et viktig element i regjeringens Langtidsplan for Forsvaret, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Gode muligheter for norsk industri

Regjeringen skriver i en pressemelding at valget av JSF bygger på entydige faglige konklusjoner. I tillegg har ekstern kvalitetssikrer sluttet seg til de faglige anbefalingene og konkludert med at prosessen er gjennomført på en faglig og etisk forsvarlig måte, ifølge regjeringen. Norge har siden 1980 hatt F-16 som kampfly. 72 fly ble innkjøpt, 58 er igjen. Til slutt sto valget mellom F-35 «Lightning II», Joint Strike Fighter (JSF), som er det amerikanske alternativet, og det svenske alternativet JAS Gripen. Regjeringen legger til grunn at begge fly har vært mulige kandidater ut fra vår sikkerhetspolitiske orientering og behov. Regjeringene presiserer videre i en pressemelding at det bilaterale norsk-svenske sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet videreføres. - En investering av denne størrelse gir gode muligheter for norsk industri. Regjeringen tok tidlig initiativ for å sikre mulighetene for norsk industri uansett hvilke av kandidatene som ble valgt og det ser vi resultater av i dag, sier forsvarsministeren.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt