• Unstad Camping huser stadig flere som er nysgjerrige på surfing i Norges barskeste natur. Deriblant mange skoleklasser, folkehøyskoler og proffsurfere fra utlandet.

  FOTO: Hans Kristian Krogh-Hanssen

 • Ingrid Dannevig nyter våren i Lofoten med surf og skikjøring. - Norge som surfedestinasjon er lite kjent blant nordmenn, mener hun.

  FOTO: Hans Kristian Krogh-Hanssen

 • Våren er det perfekte tidspunkt å lære å surfe på om du vil ha kombinasjonen av snøkledde fjell og grønt hav. Bølgene er også ofte fine for nybegynnere.

  FOTO: Hans Kristian Krogh-Hanssen

 • Lofoten og Unstad har etter hvert blitt godt kjent i utlandet for sine flotte bølger og ville natur.

  FOTO: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Norsk bølgedrøm

En håndfull våtdrakter løper ut i dønningene og padler mot den duse horisonten. Rundt den snølagte stranden skyter bratte fjellsider dramatisk i været. Latter høres gjennom bølgebrusen.

- Det er noe helt unikt å surfe i Norge. Jeg tror ikke nordmenn helt vet hva de har i bakgården, sier Pat Millin.

Surferen fra California er internasjonal stjerne og lever av surfing. Nå har han vært på Unstad i Lofoten i tre uker for å bli filmet og tatt bilder av i rå norsk natur. Han betegner Lofoten som noe eksotisk og mystisk surfeindustrien i utlandet ikke kan få nok av.

Internasjonal hit

- Jeg har surfet over hele verden, men dette stedet er jo helt unikt. Fjellene, snøen og de grønne bølgene. Hvor ellers finner du det?

Millin nikker mot horisonten og ser på nordmennene som basker i vannet. Forholdene er ikke de beste denne dagen og proffen har tatt seg en pause, men surfebølger er det nesten alltid i den lille kystbygda på Vestvågøy.

- Våren har samspillet mellom lyset, gode bølger, snø og hav. Det er en flott tid å lære på, selv om de største bølgene er på vinteren og høsten, sier Tommy Olsson.

Olsson er sjef og ildsjel på Unstad Camping. Han kan fortelle at lille Unstad begynner å få sin plass i verden.

- Når du snakker om norsk surfing i utlandet, så er det Lofoten og Unstad surfere har hørt om. Vi har hatt mange internasjonale stjerner og surfemedier på besøk her de siste årene, sier Olsson.

Rått og vått

Lofotværet er på sitt vante og skifter fra sol til snøstorm, og så sol igjen i løpet av et par timer. I bølgeskummet nær land flyter et rosa surfebrett.

- Det å surfe her er jo en surrealistisk naturopplevelse. Å være midt i den rå naturen uten å fryse, for det er jo bare kaldt i ansiktet, må være det råeste, sier Ingrid Dannevig fra Oslo.

Dannevig har prøvd surfing på Hawaii, i Frankrike og Portugal tidligere, men akkurat nå er hun ikke i tvil:

- Det er utrolig kult at det finnes slike steder i Norge. Dette er den mest spesielle surfeopplevelsen jeg har hatt.

Les også

Siste fra Innenriks

Her kan du lære å surfe

Stavanger: Jærkysten er den som huser flest surfere i Norge. Her finner du også en rekke surfeskoler som tilbyr opplæring og utstyrs-leie. Dagspriser ligger fra 300 kroner og oppover for et kurs inkludert utstyr. Prøv surfschool.no, srfsnosk8.no, session.no eller triplehead.no.

Stad: Lengst vest i Norge finner du Hoddevik, kjent for sine gode og regelmessige bølger. Området rundt byr også på vakker natur, samt to surfeskoler: ßLa Point, lapoint.no, som tilbyr både weekendkurs og surfecamp for ungdom og voksne. stadsurfing.com har også kurs.

Unstad, Lofoten: Den dramatiske stranden på Vestvågøy er kjent for sine gode bølger langt utenfor Norges grenser. Her finner du også Unstad Camping som tilbyr overnatting, kurs, leie av komplett utstyr og dramatisk natur i verdensklasse. unstadcamping.com

Siste nytt